Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε πόσο πολύ άλλαξαν τα λάστιχα στην F1 με τα χρόνια (+video)

Ελλάδα 20:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε πόσο πολύ άλλαξαν τα λάστιχα στην F1 με τα χρόνια (+video)

ΝΕΑ

Δείτε πόσο πολύ άλλαξαν τα λάστιχα στην F1 με τα χρόνια (+video)

ΝΕΑ

Δεν είναι τόσο η δύναμη των κινητήρων όσο η αεροδυναμική και πάνω από όλα η εξέλιξη των ελαστικών που έχουν αλλάξει δραματικά τις επιδόσεις των αυτοκινήτων της Formula 1 από την δεκαετία του ’60 έως σήμερα.

Advertisement
Advertisement

Τα βλέπουμε σε φιλμ εποχής και πραγματικά απορούμε πόσα καντάρια ήρωες ήταν οι οδηγοί εκείνης της πρώτης εποχής της Formula 1 με τα αστεία μονοθέσια και τα λάστιχα σχεδόν ποδηλάτου.

Τα αυτοκίνητα εκείνα δεν υστερούσαν ούτε σε δύναμη ούτε σε ταχύτητα, καθώς έφθαναν ή πλησίαζαν και τα 300 χλμ/ώρα. Όμως τη μεγάλη διαφορά την έκαναν τα λάστιχα, και το κουράγιο εκείνων των αξιοθαύμαστων τρελών που οδηγούσαν πατώντας πάνω σε κάτι πρωτόγονες κατασκευές.

Υπάρχει μάλιστα και ένα “αστείο” που έχει καταγραφεί, ότι εκείνες τις ημέρες της δόξας της F1 τα λάστιχα ήταν αδύνατα και οι οδηγοί χοντροί. Κάτι που ίσχυε σε γενικές γραμμές τότε. Και βεβαίως έχει αντιστραφεί πλήρως στις ημέρες μας.

Advertisement
Advertisement

Ένα νέο video από το Driver61 μας πηγαίνει πίσω στην ιστορία των ελαστικών. Όπως αναφέρει ο παρουσιαστής τα πρώτα ελαστικά ήταν τόσο πρωτόγονα που έμοιαζαν με σημερινά λάστιχα από mountain bike, φτιαγμένα από φυσικό καουτσούκ και ύφασμα.

Τα μονοθέσια ήταν πολύ γρήγορα για αυτού του είδους τα λάστιχα και η οδήγησή τους ένας πραγματικός άθλος. Το 1958 η Dunlop έφερε την επανάσταση αντικαθιστώντας τις επιστρώσεις υφάσματος με νάιλον, και γλιτώνοντας και 5,5 κιλά για κάθε λάστιχο!

Advertisement

Τα πρώτα σλικ ελαστικά εμφανίστηκαν το 1971, με τους γύρους να βελτιώνονται αμέσως από 3 δευτερόλεπτα και πάνω σε κάθε πίστα, μόνο και μόνο από αυτή την επανάσταση.

Advertisement

Το 1977 η FIA αποφάσισε ότι τα μονοθέσια έπρεπε να γίνουν πιο αργά και έτσι υποχρέωσε τις ομάδες να επιστρέψουν στα ελαστικά με χάραξη, καταργώντας τα σλικς.

Λίγα χρόνια αργότερα η F1 επέστρεψε στα σλικς και στην διαρκή εξέλιξη, η οποία μας φέρνει στις μέρες μας με την Pirelli να έχει την αποκλειστική προμήθεια των ελαστικών και να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη του αγώνα -και του θεάματος- μέσω της κάθε γόμας που διαθέτει στις ομάδες για να επιλέξουν.

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον video και αντιληφθείτε όχι μόνο την τεράστια εξέλιξη που έχει γίνει αλλά και το πόσο εξωφρενικά πυροβολημένοι ήταν οι οδηγοί εκείνων των πρώτων ημερών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Formula 1: Πόσο κόστισαν οι ζημιές κάθε οδηγού στις ομάδες;
Formula 1: Τι να περιμένουμε στο μέλλον
Πόσα παίρνουν οι οδηγοί της Formula 1;