Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Διώχνουν τα ηλεκτρικά και επιστρέφουν στα συμβατικά

Ελλάδα 11:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Διώχνουν τα ηλεκτρικά και επιστρέφουν στα συμβατικά

ΝΕΑ

Διώχνουν τα ηλεκτρικά και επιστρέφουν στα συμβατικά

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά έγιναν δεκτά από τις εταιρίες ενοικιάσεων με ενθουσιασμό. Όμως τώρα βλέπουν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και επιστρέφουν στα συμβατικά.

Advertisement
Advertisement

Σε μία εξέλιξη που δεν περίμενε κανείς πριν λίγους μήνες, η Hertz, ο παγκόσμιος γίγαντας ενοικίασης αυτοκινήτων, αποφάσισε να αλλάξει πορεία στη στρατηγική της για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η εταιρεία, η οποία στο παρελθόν είχε κάνει ανακοινώσεις για τα φιλόδοξα σχέδιά της να ενσωματώσει χιλιάδες Tesla και αργότερα Polestar στον στόλο ενοικίασης οχημάτων της, πρόκειται τώρα να αποσύρει περίπου 20.000 ηλεκτρικά οχήματα από τον αμερικανικό στόλο της.

Αυτά τα EV θα αντικατασταθούν από παραδοσιακά αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, σηματοδοτώντας μια σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη δέσμευση της Hertz να μπει στην ηλεκτροκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Η κύρια αιτία πίσω από αυτή την απροσδόκητη αλλαγή έγκειται στο σημαντικά υψηλότερο κόστος επισκευής που συνδέεται με τα ηλεκτρικά οχήματα, ιδίως στον τομέα των εξόδων από τρακαρίσματα.

Η Hertz, σε ανακοίνωσή της, υπογράμμισε την οικονομική επιβάρυνση που επέβαλαν αυτά τα κόστη, οδηγώντας τελικά στην απόφαση της εταιρείας να δρομολογήσει μια σημαντική μείωση του στόλου των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Hertz τον Οκτώβριο του 2021 ότι ανακάμπτει από τη χρεοκοπία με σχέδια να προσθέσει το Tesla Model 3 στη σειρά ενοικιάσεών της.

Advertisement

Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο να φέρει 100.000 ηλεκτρικά της εταιρείας στο στόλο της Hertz μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, μέχρι την έναρξη του 2023, η Hertz είχε μείνει πίσω από τον στόχο των 100.000 μονάδων, αποκτώντας μόνο περίπου 48.000 Tesla.

Εκτός από τη συμφωνία με την Tesla, η Hertz είχε επίσης δηλώσει την πρόθεση να αγοράσει 65.000 EV της Polestar μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Advertisement

Οι πρώτες αμφιβολίες για τα σχέδια επέκτασης των ηλεκτρικών οχημάτων της Hertz άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Stephen Scherr παραδέχτηκε ότι, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν γενικά χαμηλότερο κόστος συντήρησης, τα υψηλότερα έξοδα που συνδέονται με επισκευές και ζημιές επηρέαζαν τη σκοπιμότητα της φιλόδοξης συμφωνίας των 100.000 Tesla.

Η απόφαση της Hertz να πουλήσει τον ηλεκτρικό στόλο της και να επιστρέψει στα παραδοσιακά αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενοικίασης για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της λειτουργίας των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται επίσης με μια ευρύτερη τάση, καθώς η Sixt είχε γνωστοποιήσει προηγουμένως την απόφασή της να αφαιρέσει τα Tesla από τις προσφορές ενοικίασης λόγω της μειωμένης τιμής τους ως μεταχειρισμένα. Και αυτό, γιατί εκτός των άλλων, και η ίδια η Tesla μειώνει σημαντικά την τιμή των αυτοκινήτων της.

Advertisement

Η στρατηγική στροφή της Hertz ρίχνει φως στις περίπλοκες εκτιμήσεις και τις οικονομικές πραγματικότητες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των στόλων ηλεκτρικών οχημάτων στο ανταγωνιστικό τοπίο της βιομηχανίας ενοικίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιες είναι οι δύο εταιρείες που έχουν το προβάδισμα στα ηλεκτρικά;
Άκυρο για το Tesla Cybetruck στην Ευρώπη;
Γιατί σταμάτησε το εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία;