Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Διαγωνισμός-μαμούθ 0,5 δισ. ευρώ για 490 νέα λεωφορεία

Ελλάδα 23:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Διαγωνισμός-μαμούθ 0,5 δισ. ευρώ για 490 νέα λεωφορεία

ΝΕΑ

Διαγωνισμός-μαμούθ 0,5 δισ. ευρώ για 490 νέα λεωφορεία

ΝΕΑ

Διαγωνισμό-μαμούθ ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών για την αγορά 490 λεωφορείων και επιπλέον 260 προαιρετικά.

Advertisement
Advertisement

Με καινούρια λεωφορεία θα γεμίσει όλη η Ελλάδα, έστω και… προεκλογικά, καθώς το υπουργείο Μεταφορών σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια προχωρά σε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό ύψους πάνω από 461 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 490 λεωφορείων με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 260 λεωφορείων.

Μάλιστα το εντυπωσιακό εύρημα στον νέο διαγωνισμό αφορά στην απόκτηση 190 ηλεκτρικών λεωφορείων με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130 οχημάτων!

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό που γεννιέται με τον διαγωνισμό έχει να κάνει με το γεγονός πως ο ανάδοχος θα προκύψει το νωρίτερο μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου ή στις αρχές του 2020 οπότε είναι πολύ πιθανό να «τιναχθεί» κυριολεκτικά στον αέρα καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο θα είναι να ενταχθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στο ΕΣΠΑ που λήγει το 2020!

Ειδικότερα όπως τονίζεται στην απόφαση η Διεύθυνση Προμηθειών και Λειτουργικής Μέριμνας θα προβεί στη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια αστικών λεωφορείων, με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα, συνολικής δαπάνης 461.094.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 24%.

Κριτήριο Κατακύρωσης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής, ανά τμήμα.

Advertisement

Αναλυτικότερα ο διαγωνισμός προβλέπει:

Προμήθεια 100 πετρελαιοκίνητων αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18m, κατηγορίας EURO VI (Τμήμα 1 της σύμβασης).

Advertisement

200 απλών αστικών λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου 12 m (CNG) με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130,ήτοι, σύνολο 330 (Τμήμα 2 της σύμβασης).

190 απλών ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων 12m, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130, ήτοι, σύνολο 320 (Τμήμα 3 της σύμβασης).

Προμήθεια παρελκόμενων, ήτοι 190 σταθερών φορτιστών βραδείας φόρτισης, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 130, ήτοι, σύνολο 320, 13 κινητών φορτιστών βραδείας φόρτισης, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 9, ήτοι, σύνολο 22 και 19 ταχυφορτιστών, με δικαίωμα προαίρεσης άλλων 13, ήτοι, σύνολο 32 για τα ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία (εντάσσεται στο Τμήμα 3 της Σύμβασης και αφορά στα ηλεκτρικά λεωφορεία).

Advertisement

Εκπόνηση όλων των μελετών και σχεδίων που απαιτούνται από τις Τεχνικές Προδιαγραφές της Σύμβασης, καθώς των τελικών σχεδίων κατασκευής των λεωφορείων «ως κατασκευάσθη» (as built) (αφορά σε όλα τα Τμήματα της Σύμβασης).

Προμήθεια όλων των εγχειριδίων, των τεχνικών εγγράφων και των εικονογραφημένων καταλόγων εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση οδηγών, την λειτουργία, την συντήρηση, την γενική επισκευή, την ανίχνευση και αποκατάσταση βλαβών και την επισκευή των οχημάτων και των φορτιστών (αφορά στο Τμήμα 3), καθώς και του βιβλίου «ιστορικού» του κάθε οχήματος (αφορά σε όλα τα ΤΜΗΜΑΤΑ της Σύμβασης).

Ο ανάδοχος θα πρέπει ακόμη να προχωρήσει:

– Στην παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης δοκιμών, επαλήθευσης επιδόσεων και θέσης σε λειτουργία στο δίκτυο, στις οποίες θα αποδείξει τη δυνατότητα της Προμήθειας να τηρεί τις Τεχνικές Προδιαγραφές (αφορά σε όλα τα Τμήματα της Σύμβασης).

– Στην παροχή εκπαίδευσης στο κατάλληλο προσωπικό των Φορέων Λειτουργίας των λεωφορείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη εξοικείωση με το σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ανίχνευση βλαβών των οχημάτων και των παρελκόμενων αυτών (αφορά σε όλα τα Τμήματα της Σύμβασης).

– Στη συντήρηση και επισκευή των αστικών λεωφορείων όλων των τύπων και των παρελκομένων τους, για χρονικό διάστημα 15 ημερολογιακών ετών από την οριστική παραλαβή του κάθε λεωφορείου ή/και του κάθε παρελκομένου (αφορά όλα τα Τμήματα της Σύμβασης για τα λεωφορεία, το Τμήμα 3 για τα παρελκόμενα).

Η Διάρκεια της Σύμβασης είναι 17 ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.