Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δέκα γίγαντες που μεταφέρουν αυτοκίνητα στους ωκεανούς

Ελλάδα 17:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δέκα γίγαντες που μεταφέρουν αυτοκίνητα στους ωκεανούς

ΝΕΑ

Δέκα γίγαντες που μεταφέρουν αυτοκίνητα στους ωκεανούς

ΝΕΑ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φθάνει στα χέρια σας το αυτοκίνητο που έχετε παραγγείλει; Πώς από τη μία άκρη του κόσμου μπορεί να καταφθάσει στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με… μερικές χιλιάδες ακόμη;

Advertisement
Advertisement

Τα πλωτά θηρία, γνωστά και ως ρο-ρο διασχίζουν τον ωκεανό και μεταφέρουν τόσα αυτοκίνητα ώστε να μπορούσαν να καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες μίας ολόκληρης πόλης.

Από το Eco Livorno μέχρι το Morning Crown η λίστα με τα δέκα μεγαλύτερα οχηματαγωγά πλοία του κόσμου εντυπωσιάζει με τους αριθμούς και τις δυνατότητες τους. Η παγκόσμια αυτοκίνηση στηρίζεται σε αυτά καθώς μία και μόνο άτυχη στιγμή μπορεί να τους στοιχίσει πολλά εκατομμύρια.

Θυμίζουμε το MV Golden Ray που βούλιαξε μαζί με χιλιάδες αυτοκίνητα του VW Group, αλλά και το Evergiven που μπορεί να μη μετέφερε αυτοκίνητα, κατάφερε να παραλύσει ωστόσο όλο το δίαυλο του Σουέζ. Την περασμένη άνοιξη που κόλλησε το φορτηγό πλοίο, δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό θαλάσσιο χάος και προκλήθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις σε παραδώσεις νέων αυτοκινήτων, λόγω των οχηματαγωγών που έμειναν πίσω.

Advertisement
Advertisement

Πάμε να δούμε όμως πόσο μεγάλα είναι αυτά τα πλοία που μεταφέρουν αυτοκίνητα για χάρη μας.

Στη δέκατη θέση της λίστα με το top 10 το… μικρό Morning Crown αγγίζει τους 57.600 τόνους και μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 21.000 τόνων. Το μήκους 200 μέτρων οχηματαγωγό εφοδιάζεται με πετρελαιοκινητήρα 21.200 ίππων και η τελική του φθάνει τους 16 κόμβους. Το Morning Crown ανήκει στην εταιρεία EUKOR, η οποία μεταφέρει κάθε χρόνο 3,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Advertisement

Στο μέσο της λίστας βλέπουμε το Hoegn Tigger. To μήκους του ξεπερνά τα 207 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει 8.500 οχήματα σε μία και μόνο διαδρομή, ενώ ζυγίζει σχεδόν 75.000 τόνους.

Όπως συμβαίνει και με τις εταιρείες αυτοκινήτου, έτσι και με τα πλοία αρχίζει να επικρατεί η φιλοσοφία της μειωμένης εκπομπής CO2. Στα ρο-ρο πέμπτης γενιάς βλέπουμε τεράστιες συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, για χάρη της υβριδικής τεχνολογίας.

Advertisement

Το κορυφαίο πλοίο της λίστας ανήκει σε αυτή την κατηγορία καθώς μπορεί να ελιχθεί μέσα στο λιμάνι μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Το Eco Livorno ζυγίζει 67.300 τόνους, μπορεί να μεταφέρει ακόμη 24.000 τόνους και το μήκος του ξεπερνά τα 238 μέτρα. Το υβριδικό θηρίο (το τρίτο hybrid παγκοσμίως) ταξιδεύει με 20 knots και η συνολική ισχύς του είναι 34.000 ίπποι.

Απολαύστε τα δέκα κορυφαία οχηματαγωγά στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο:    

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φλέγεται για έκτη ημέρα το πλοίο με τις Porsche και τις Bentley – Τι φταίει;
Πλοίο με εκατοντάδες VW, Porsche, Lamborghini και Bentley φλέγεται στον Ατλαντικό (+video)
Φωτιά σε πλοίο που μετέφερε 2.000 αυτοκίνητα