Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΝΕΑ

Cupra: Με υλικά βιωσιμότητας και ψηφιακή τεχνολογία

  • newsautoteam

Μια νέα εποχή ηλεκτρικών μοντέλων απαιτεί μια ολοκληρωμένη ερμηνεία εκ νέου του εσωτερικού και του εξωτερικού σχεδιασμού, με κύριο στόχο τη βιωσιμότητα.

Η ομάδα Color & Trim της CUPRA εργάζεται πάνω σε αυτό το concept. «Θέλουμε να απομακρυνθούμε από τους τυπικούς κώδικες υλικών αυτοκινήτων για να επικεντρωθούμε σε αυτό που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις προτιμήσεις των νέων γενιών, που εκτιμούν τα φυσικά στοιχεία, σέβονται το περιβάλλον και προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα μας δίνει την ευκαιρία να ερμηνεύσουμε εκ νέου την αυθεντικότητα της CUPRA», λέει η Francesca Sangalli, επικεφαλής Color & Trim Concept & Strategy της CUPRA.

Η βιωσιμότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας της CUPRA και τώρα προχωράει ένα βήμα παραπέρα στα μελλοντικά της μοντέλα. «Πειραματιζόμαστε με φυσικά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην αυτοκινητοβιομηχανία», λέει η Francesca. Για παράδειγμα, οι σχεδιαστές εργάζονται με φυσικές ίνες από φυτά όπως το λινάρι ή η κάνναβη για να κατασκευάσουν μέρη που μέχρι τώρα ήταν κατασκευασμένα από ανθρακονήματα. Αυτά τα φυτά έχουν επίσης την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλη ποσότητα CO2, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξή τους είναι ευεργετική για το περιβάλλον. «Και η απόδοση των εξαρτημάτων που κατασκευάζουμε είναι συγκρίσιμη με το Kevlar ή με ανθρακονήματα», εξηγεί η  σχεδιάστρια.

Με παρόμοιο τρόπο, τα ανακυκλωμένα πλαστικά χρησιμοποιούνται επίσης αντισυμβατικά. «Δημιουργούμε εξαρτήματα για το εσωτερικό του αυτοκινήτου με προηγμένα ανακυκλωμένα πολυμερή χωρίς ποτέ να καλύπτουμε τη φυσική τους εμφάνιση, ερμηνεύοντας εκ νέου το πλαστικό για να το κάνουμε όμορφο και βιώσιμο», λέει η Francesca. Ορισμένα εσωτερικά μέρη έχουν μεταμορφωθεί με την εισαγωγή μεταλλικών σωματιδίων που τους δίνουν ένα εντελώς νέο φινίρισμα.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η νέα ερμηνεία του σχεδιασμού, η βιωσιμότητα έχει πάει χέρι-χέρι με τη δημιουργικότητα και τις πιο πρόσφατες ψηφιακές τεχνολογίες. Ο παραμετρικός σχεδιασμός ήταν το κλειδί για αυτόν τον μετασχηματισμό, όπως και η τρισδιάστατη εκτύπωση. «Η ψηφιακή τεχνολογία μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε επιφάνειες που ζωντανεύουν στην αφή, δημιουργώντας μια αίσθηση κίνησης. Περάσαμε από το σχεδιασμό 2D σε 4D με τις νέες τεχνικές, πετυχαίνοντας δομές που έχουν γίνει πραγματικά εκθέματα» σύμφωνα με τη Francesca.

Τα υφάσματα παίζουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Στην ομάδα Color & Trim συνεχίζουν την πορεία που ξεκίνησαν με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον χρησιμοποιώντας vegan δέρμα στο CUPRA Born. Και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα με την εισαγωγή της τεχνολογίας 3D επίπεδης πλέξης, στην οποία τα υφάσματα δημιουργούνται εξ ολοκλήρου στα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η σπατάλη.

«Κοιτάμε μια διαφορετική αρχιτεκτονική όσον αφορά στο σχεδιασμό, για να δημιουργήσουμε ένα προϊόν από διαφορετική οπτική γωνία, χάρη στην προσθετική κατασκευή. Εκτός από τη δημιουργία ενός νέου, ελαφρού υλικού, δεν υπάρχει σπατάλη και μπορούμε να δημιουργήσουμε γραφικά μέσα στο ίδιο το υλικό με ένα μοναδικό αποτέλεσμα», λέει η Francesca, η οποία καταλήγει λέγοντας ότι «η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, πρέπει επίσης να μειώσουμε το αποτύπωμα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Race Of Champions θα γίνει με το CUPRA UrbanRebel Racing Concept
Γιατί το CUPRA Leon είναι μια από τις καλύτερες επιλογές;
Το CUPRA Born κάνει τη φόρτιση πιο εύκολη

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto