Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χιλιάδες είναι τα απούλητα Tesla στα εργοστάσια!

Ελλάδα 8:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χιλιάδες είναι τα απούλητα Tesla στα εργοστάσια!

ΝΕΑ

Χιλιάδες είναι τα απούλητα Tesla στα εργοστάσια!

ΝΕΑ

Η εταιρεία στο τρίτο τρίμηνο κατασκεύασε πάνω από 22.000 περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από όσα παρέδωσε τους πελάτες της.

Advertisement
Advertisement

Αντιμέτωπη με τα πρώτα σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι βρίσκεται η Tesla αλλά και ο Elon Musk καθώς για πρώτη φορά η παραγωγική δυναμικότητα είναι υψηλότερη από την ζήτηση με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα τα καινούρια οχήματα που βγαίνουν από την γραμμή παραγωγής.

Να υπενθυμίσουμε πως λίγους μήνες νωρίτερα το αφεντικό της Tesla δήλωνε ότι το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας ήταν η ικανότητα των γραμμών παραγωγής να μπορέσουν να καλύψουν την ζήτηση. Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι έχει αλλάξει ριζικά και σύμφωνα με το Reuters οι αναλυτές βλέπουν τα πρώτα σημάδια επιφυλακτικότητας για την πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο λόγω, μεταξύ άλλων, του ολοένα και υψηλότερου κόστους των οχημάτων της, σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και περιορίζονται οι προσδοκίες για τις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα φαίνεται ότι η Tesla στο τρίτο τρίμηνο κατασκεύασε πάνω από 22.000 περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από όσα παρέδωσε τους πελάτες της και αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει τόσα πολλά αυτοκίνητα σε απόθεμα.

Στα τελευταία τρία χρόνια βέβαια η Tesla κάθε τρίμηνο πωλούσε περισσότερα αυτοκίνητα από όσα μπορούσε να κατασκευάσει με μόνη εξαίρεση στις αρχές του 2020 όποτε και η πανδημία του κορωνοϊού είχε κρατήσει κλειστά πολλά εργοστάσια και εμπορικές επιχειρήσεις.

Αν και το νούμερο των οχημάτων που βρίσκονται σε απόθεμα δεν θεωρείται υψηλό, ιστορικά τα αδιάθετα οχήματα έχουν αποτελέσει δείκτη ύφεσης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οδηγώντας σε πτώση των τιμών, κάτι με το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα αντιμέτωπη η Tesla. Η εταιρεία του Elon Musk απέδωσε τη δημιουργία αποθέματος στις δυσκολίες μεταφοράς των οχημάτων…

Advertisement

Πάντως το σίγουρο είναι ότι η μέση τιμή των αυτοκινήτων Tesla καταγράφει άνοδο 31% αγγίζοντας τα 69.831 δολάρια τον Αύγουστο στις ΗΠΑ σε σχέση με τα 53.132 δολάρια που κόστιζαν στις αρχές του 2021.

Ο χρόνος αναμονής που αντιμετωπίζουν οι πελάτες της Tesla μεταξύ παραγγελίας και παράδοσης έχει επίσης μειωθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, τις μεγαλύτερες αγορές της Tesla. Στην Κίνα, ο δείκτης της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης  έχει μειωθεί τέσσερις φορές από τον Αύγουστο.

Advertisement

Και η Tesla, η οποία έχει αντισταθεί στο μάρκετινγκ και τα κίνητρα αγοράς, προσέφερε στους Κινέζους αγοραστές μια έκπτωση 8.000 γουάν (1.100 δολαρίων) αν αγόραζαν όχημα πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου!

Ο Elon Musk τον Ιούλιο δήλωσε ότι οι τιμές της Tesla έφτασαν σε «ενοχλητικά επίπεδα» και ότι «η ζήτηση πέφτει απότομα» όταν οι τιμές ανεβαίνουν σε «κάποιο αυθαίρετα υψηλό επίπεδο».

Πάντως, το ερώτημα για το αν και πώς η Tesla βλέπει να μετατοπίζεται η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης θα είναι κεντρικό για τους επενδυτές όταν η εταιρεία ανακοινώσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της στις 19 Οκτωβρίου.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tesla: Πάνω από 10.000 superchargers στην Ευρώπη
Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός Tesla;
Πόσα δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία του ο Elon Musk