Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χαλαρές γιορτές, αλλά όχι για το αυτοκίνητό μας!

Ελλάδα 1:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χαλαρές γιορτές, αλλά όχι για το αυτοκίνητό μας!

ΝΕΑ

Χαλαρές γιορτές, αλλά όχι για το αυτοκίνητό μας!

ΝΕΑ

Αν θες πραγματικά να νιώσεις ξέγνοιαστος αυτές τις ημέρες, κάποια πράγματα δεν σηκώνουν αναβολή…

Advertisement
Advertisement

Για πολλούς ανθρώπους, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, είναι ένα… μικρό καλοκαίρι, στην καρδιά του χειμώνα!

Ευκαιρία για μια μικρή άδεια-ανάσα, από τις καθημερινές, ασταμάτητες υποχρεώσεις, αλλά και για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις με το αυτοκίνητο.

Επειδή, όμως, πρακτικά δεν διανύουμε κανένα… μικρό καλοκαίρι, η ξεγνοιασιά μας και το πόσο καλά θα περάσουμε στις εορταστικές μετακινήσεις μας, εξαρτάται εν πολλοίς από το πόσο τυπικοί θα είμαστε στον επιβεβλημένο έλεγχο του αυτοκινήτου, πριν φορτώσουμε τις αποσκευές και γυρίσουμε το κλειδί στη μίζα.

Έλεγχος ελαστικών και αλυσίδες

Advertisement
Advertisement

Ελέγχουμε εάν τα ελαστικά του οχήματος παραμένουν σε καλή κατάσταση, εάν υπάρχει κάποια ρωγμή στα πλαϊνά τους, εάν έχει εισχωρήσει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο στο πέλμα τους (π.χ. βίδα). Φροντίζουμε να έχουν τη σωστή πίεση ανάλογα με ό,τι προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματος, τόσο για τον χειμώνα όσο και για το επιπλέον βάρος από τις αποσκευές με τις οποίες πρόκειται να το φορτώσουμε.

Εάν πρόκειται να κινηθούμε σε μέρος όπου θα είναι χιονισμένο ή υπάρχει περίπτωση να χιονίσει, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας αλυσίδες ή «κουβέρτες» που ταιριάζουν στη διάσταση των ελαστικών του οχήματός μας. Εάν δεν τις έχουμε ξανατοποθετήσει, κάνουμε μια δοκιμή σε ήρεμες συνθήκες και όχι υπό πίεση και την «τελευταία στιγμή».

Μπαταρία και υγρά

Advertisement

Δεν νοείται να ξεκινήσουμε για τον (οποιοδήποτε) προορισμό μας και πρωτίστως να μην έχουμε ελέγξει τη φόρτιση της μπαταρίας. Ιδανικά, εάν έχει ολοκληρώσει (βάσει των προδιαγραφών της) τον κύκλο ζωής της, θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, καλό θα είναι να υπάρχουν καλώδια ή κάποιο «booster» στο χώρο αποσκευών.

Εξίσου σημαντικός, με αυτόν της μπαταρίας, είναι ο έλεγχος των υγρών του αυτοκινήτου. Δηλαδή, του (ευρέως γνωστού ως «παραφλού») ψυκτικού υγρού του ψυγείου, των φρένων και φυσικά του λιπαντικού του κινητήρα.

Υαλοκαθαριστήρες

Advertisement

Ελέγχουμε τα μάκτρα και πόσο καλά καθαρίζουν το παρμπρίζ. Εάν αφήνουν ίχνη βρωμιάς, ανασηκώνουμε τους υαλοκαθαριστήρες και τα καθαρίζουμε με προσοχή. Εάν συνεχίζει να μην είναι αποδοτική η λειτουργία τους τα αντικαθιστούμε.

Επίσης, αυτή την περίοδο του χρόνου ίσως είναι σκόπιμο να έχουμε μαζί μας και μια κατάλληλη «ξύστρα» για να απομακρύνουμε τον πάγο από το παρμπρίζ. Εννοείται, ότι στις υποχρεώσεις μας εντάσσεται ο έλεγχος της στάθμης και η πληρότητα του υγρού των καθαριστήρων.

Τακάκια

Φροντίζουμε να είναι σε άριστη κατάσταση και ελέγχουμε την αποτελεσματικότητά τους σε μέρος όπου δεν θα δημιουργήσουμε πρόβλημα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε βρεγμένο ή χιονισμένο δρόμο κινούμαστε με αργή πιο ταχύτητα και ότι χρειαζόμαστε σημαντικά μεγαλύτερη απόσταση για την ακινητοποίηση του οχήματος, απ’ ό,τι σε στεγνό οδόστρωμα.

Φώτα, φλας

Ελέγχουμε ότι λειτουργούν όπως πρέπει, τόσο οι προβολείς όσο και τα φλας και τα φώτα στοπ.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα φώτα ομίχλης (εφόσον υπάρχουν) τα χρησιμοποιούμε μόνο σε τέτοια περίπτωση και όχι όποτε θέλουμε, καθώς ενοχλούν και τυφλώνουν τους υπόλοιπους οδηγούς, ενώ η άσκοπη χρήσης τους, τιμωρείται με βαρύτατο πρόστιμο, βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επίσης, όταν βρέχει ή όταν χιονίζει, φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε από το νερό, ενδεχομένως τη λάσπη και από το χιόνι που παραμένει στα φώτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μην ξεχνάτε τους καθαριστήρες σας!
Έμεινα με ηλεκτρικό! Τι μπορεί να φταίει;
Μπαταρίες: Στο κρύο υποφέρουν, στη ζέστη δεν αντέχουν