ΝΕΑ

Απίστευτο: Χάκερ κλέβει αυτοκίνητο σε 10 δευτερόλεπτα – Δείτε ποιο (+video)

Ελλάδα 7:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απίστευτο: Χάκερ κλέβει αυτοκίνητο σε 10 δευτερόλεπτα – Δείτε ποιο (+video)

ΝΕΑ

Απίστευτο: Χάκερ κλέβει αυτοκίνητο σε 10 δευτερόλεπτα – Δείτε ποιο (+video)

ΝΕΑ

Tα προβλήματα με την ασφάλεια του έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν. Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.

Advertisement
Advertisement

 

Η Tesla έχει αναστατώσει με πολλούς τρόπους την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, φέρνοντας νέα ήθη και πολλές καινούργιες ιδέες. Πολλές από αυτές αποδείχτηκαν επιτυχημένες, κάποιες όμως εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τα παράπονα και τις ενστάσεις τόσο των ιδιοκτητών τους όσο και κάποιων ειδικών.

Ένα από τα συστήματα που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι και αυτό που σχετίζεται με την το εξ αποστάσεως ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου και την εκκίνησή του. Το σύστημα μπορεί να λειτουργεί μέσω του κινητού τηλεφώνου με το Bluetooth, κάτι που όπως φαίνεται δημιουργεί πολλά κενά ασφαλείας για το αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Στο video που παραθέτουμε βλέπουμε τον Sultan Qasim Khan, υπεύθυνο για συστήματα ασφαλείας της εταιρίας NCC Group με έδρα το Μάντσεστερ της Βρετανίας. Στο μικρής διάρκειας video μας δείχνει πόσο εύκολο είναι να “σπάσει” κανείς την επικοινωνία μεταξύ smartphone και αυτοκινήτου, να ξεγελάσει το σύστημα και τελικά να κλέψει το αυτοκίνητο.

Το σύστημα βασίζεται στο πρωτόκολλο Bluetooth Low Energy (BLE) το οποίο έχει σχεδιαστεί για να συνδέει εύκολα συσκευές μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου. Όμως το ίδιο σύστημα εκμεταλλεύονται και οι χάκερς για να ξεκλειδώσουν έξυπνες τεχνολογίες, όπως κλειδαριές σπιτιών, αυτοκινήτων, άλλα τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές.

Στο video που έγινε για το πρακτορείο Bloomberg, ο Κhan δείχνει πως με ένα σχετικά απλό εξάρτημα, μπορεί πολύ εύκολα να υποκλέψει τον κωδικό του Tesla και στην συνέχεια να το ξεκλειδώσει και να φύγει.

Advertisement

Όπως βλέπουμε αρκεί ο χάκερ να τοποθετήσει την συσκευή του σχετικά κοντά στο τηλέφωνο για να υποκλέψει τον κωδικό. Στην συνέχεια είναι πάρα πολύ απλό, χρησιμοποιώντας το laptopt του να μπει στο αυτοκίνητο και να φύγει με αυτό.

Advertisement

Για να γίνει αυτό χρειάζονται ένας ειδικός κώδικας που μπορεί να αγοραστεί από το διαδίκτυο για λιγότερο από 50 δολάρια, ενώ και το εξάρτημα που χρησιμοποιείται κοστίζει και αυτό γύρω στα 100 δολάρια.

Όπως λέει ο Κhan, από την στιγμή που θα υποκλέψει τον κωδικό, η κλοπή του αυτοκινήτου είναι υπόθεση δέκα δευτερολέπτων.

Πάντως η ιστορία με την ασφάλεια που προσφέρουν τα keyless entry συστήματα δεν είναι κάτι καινούργιο, και έχει συζητηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για τα Tesla αλλά και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Advertisement

Ο οργανισμός που ευθύνεται για το Bluetooth και την σωστή λειτουργία του καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε το πρωτόκολλο να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους χάκερς.

Το video όμως δείχνει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα να γίνουν. Και μέχρι τότε χρειάζεται προσοχή από τους ιδιοκτήτες και εγρήγορση για το που έχουν το κλειδί ή το κινητό τους σε δημόσιους χώρους έτσι ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tesla: Τί κάνει ο Musk που θα εκτιμήσουν όλοι οι κάτοχοι EVs;
Πώς προστατεύω από κλοπή το αυτοκίνητό μου;
Προσοχή: Τα Apple εργαλείο για την κλοπή του αυτοκινήτου σου