Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Bremain ή Brexit θέλουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

Ελλάδα 14:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Bremain ή Brexit θέλουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

ΝΕΑ

Bremain ή Brexit θέλουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

ΝΕΑ

Την προσεχή Πέμπτη 23 Ιουνίου οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν υπέρ της παραμονής ή της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταση κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής, του Bremain δηλαδή, πήραν οι εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στη Μ. Βρετανία. Κάτι απολύτως αναμενόμενο, καθώς αποχώρηση από την ΕΕ θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από τη Γηραιά Αλβιώνα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ποσοστό 77% τα μέλη της Ένωσης Κατασκευαστών και Αντιπροσώπων της Μ. Βρετανίας (SMMT) τάχθηκαν στο στρατόπεδο του Bremain. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θεωρούν ότι στο ενδεχόμενο του Brexit θα επηρεαστούν αρνητικά οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις.

Advertisement
Advertisement

Ο κλάδος του αυτοκινήτου αντιπροσωπεύει στη Μ. Βρετανία 800.000 θέσεις εργασίας και συμβάλλει ετησίως 15,5 δισ. λίρες στην οικονομία. Το 80% των αυτοκινήτων που παράγονται στη χώρα εξάγονται και από αυτά περισσότερα από τα μισά (57,5% προορίζονται για τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

«Η παραμονή στην ΕΕ, την μεγαλύτερη αγορά μας, θα αυξήσει τις πιθανότητες ανάκαμψης της εταιρείας μας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει επενδύσεις σε μελλοντικές τεχνολογίες», δήλωσε ο Ken Gregor, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Jaguar Land Rover.

«Πιστεύουμε με βεβαιότητα ότι είναι καλύτερα για τη Βρετανία να παραμείνει ενεργό μέλος της ΕΕ που θα επηρεάζει τις πολιτικές αποφάσεις στη Ευρώπη», σχολίασε ο Dr. Ian Robertson (φωτογραφία κάτω), μέλος του ΔΣ της BMW AG.

Advertisement