Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΝΕΑ

BP: 70.000 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Η κορυφαία εταιρεία πετρελαιοειδών ανακοίνωσε τη αλλαγή των επενδυτικών της πλάνων προς την καθαρή ενέργεια.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μονόδρομο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες με αυτό τον τρόπο θα μειώσουν τις μέσες εκπομπές CO2 του στόλου των οχημάτων τους και θα αποφύγουν από υπέρογκα πρόστιμα που πιθανόν να τους επέβαλε η ΕΕ.

Ωστόσο όπως φαίνεται δεν είναι μόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες αναγκάζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο της ηλεκτροκίνησης αλλά και οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίες έχουν αναθεωρήσει πλήρως τα επενδυτικά τους πλάνα και ήδη η BP ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει 70.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στα επόμενα χρόνια, σχεδόν 10 φορές περισσότερους από όσους διαθέτει σήμερα (7.500), με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παρέχουν να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ειδικότερα η BP σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στην καθαρή ενέργεια, μεταξύ των οποίων και η ηλεκτροκίνηση, ως μέρος μιας σημαντικής στρατηγικής αναθεώρησης που παρουσιάστηκε πρόσφατα κατά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού.

Η ΒP ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τον 10πλασιασμό των ετήσιων επενδύσεών της για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 στα πλαίσια των πρόσφατων εξαγγελιών που θέλουν τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό να προτάσσει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του έως το 2050.

«Η επόμενη δεκαετία είναι κρίσιμη για τον κόσμο με γνώμονα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – και για να οδηγηθούμε στις απαραίτητες αλλαγές στα παγκόσμια ενεργειακά συστήματα θα απαιτηθεί δράση από όλους», ανέφερε η BP σε σχετική της ανακοίνωση.

Επίσης ο πετρελαϊκός κολοσσός εκτιμά ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί κατά 75% τα επόμενα 30 χρόνια εάν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου – ή κατά 50% στην περίπτωση που είναι μικρότερη από 2 βαθμούς Κελσίου.

Στα πλαίσια αυτά, η BP προανήγγειλε μεταξύ άλλων ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030 – ήτοι κατά περίπου 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Εντούτοις, το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων κεφαλαιουχικών δαπανών της για τα επόμενα 5 χρόνια θα έχει ως σημείο αναφοράς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Στα μεσοπρόθεσμα πλάνα της εταιρείας εντάσσεται η σταδιακή «απομάκρυνσή» της από το πετρέλαιο σε συνδυασμό με σημαντικές επενδύσεις στη βιοενέργεια και το υδρογόνο. Την ίδια στιγμή, η BP στοχεύει να εγκαταστήσει πάνω από 70.000 σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα στα προσεχή χρόνια – αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις 7.500 – που θα προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η BP ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις δαπάνες χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε 5 δισ. δολάρια έως το 2030, ενισχύοντας τη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στα 50 GW. Παράλληλα θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% σε σύγκριση με το 2019.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει το χαρτοφυλάκιο του να περιλαμβάνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοενέργεια και τεχνολογία δέσμευσης και φύλαξης ενέργειας από υδρογόνο και άνθρακα, με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Ο επιτήδειος έμπορος ΙΧ της Θήβας μοιράζει ακάλυπτες επιταγές

Crash Test οικονομίας: Με ποιο καύσιμο θα πληρώσω λιγότερα

Πότε επιστρέφει το Τραμ στο Σύνταγμα

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto