Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μπορεί μια Formula 1 να κινηθεί σε… ταβάνι; (+video)

Ελλάδα 0:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μπορεί μια Formula 1 να κινηθεί σε… ταβάνι; (+video)

ΝΕΑ

Μπορεί μια Formula 1 να κινηθεί σε… ταβάνι; (+video)

ΝΕΑ

Στον μαγικό και παλαβό κόσμο του Youtube υπάρχει η συζήτηση για το αν ένα μονοθέσιο μπορεί να κινηθεί και ανάποδα; Σε ένα τολμηρό εγχείρημα που αψηφά τη βαρύτητα, ο οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων Scott Mansell, με την υποστήριξη του καναλιού Driver61 του YouTube, ξεκινά μια παράτολμη αποστολή: να οδηγήσει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο ανάποδα.

Advertisement
Advertisement

Η ιδέα δεν είναι στερείται τελείως βάσης. Τα αυτοκίνητα της Φόρμουλα Ένα, με την αεροδυναμική τους και την τεράστια κάθετη δύναμη, θεωρητικά διαθέτουν την ικανότητα να προσκολλώνται στην οροφή μιας σήραγγας.

Ο Mansell, χωρίς να πτοείται από την πρόκληση, έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για να κάνει πραγματικότητα αυτό το σουρεαλιστικό όραμα.

Ενώ η παραγωγή αρκετής κάθετης δύναμης για να κρατήσει ένα μονοθέσιο φαίνεται εφικτή, οι πρακτικές λεπτομέρειες είναι τρομακτικές.

Advertisement
Advertisement

Τα παραδοσιακά μονοθέσια της F1 απαιτούν τεράστια ταχύτητα για την παραγωγή downforce, γεγονός που απαιτεί μια εκτεταμένη και στιβαρή σήραγγα, η οποία δεν είναι άμεσα διαθέσιμη για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο, ο Mansell επέλεξε το Empire Wraith, ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο ανοικτού τροχού που κατασκευάστηκε από τον Willem Toet, πρώην επικεφαλής αεροδυναμικής της ομάδας F1 της Ferrari.

Αυτό το όχημα, που αρχικά είχε σχεδιαστεί για αναρρίχηση σε λόφους μεγάλου υψομέτρου, τροποποιήθηκε ώστε να παράγει πάνω από το διπλάσιο του βάρους του σε downforce.

Advertisement

Ωστόσο, το εμπόδιο της εύρεσης κατάλληλης σήραγγας παρέμενε. Η έξυπνη λύση του Mansell περιελάμβανε την κατασκευή μισής σήραγγας.

Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ανεβαίνει ομαλά τους τοίχους και την οροφή, διατηρώντας την ευαίσθητη αεροδυναμική του κάτω μέρους του αμαξώματος και διευκολύνοντας τη βιντεοσκόπηση και την προβολή του κατορθώματος.

Advertisement

Ωστόσο, η πρόκληση δεν τελειώνει εδώ. Ο Mansell πρέπει να επινοήσει μια μέθοδο ώστε ο κινητήρας να λειτουργεί ανάποδα, ένα αίνιγμα που δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πλήρως.

Οι εικασίες τείνουν προς ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με μια συμπαγή μπαταρία, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Εκτός από την καινοτομία του εγχειρήματος, αυτό το σχέδιο εξυπηρετεί έναν διπλό σκοπό: όχι μόνο να γοητεύσει το κοινό αλλά και να αναζητήσει υποστηρικτές πρόθυμους να συνεισφέρουν στις οικονομικές απαιτήσεις του εγχειρήματος.

Advertisement

Είπαμε η τρέλα, και δη του Youtube πουλάει και τα χρήματα που υπάρχουν να ξοδευτούν σε τέτοιες ακραίες «ιδέες» είναι πολλά.