Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αστυπάλαια: Χρήση ηλεκτρικού οχήματος από 5 ευρώ το δίωρο!

Ελλάδα 10:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αστυπάλαια: Χρήση ηλεκτρικού οχήματος από 5 ευρώ το δίωρο!

ΝΕΑ

Αστυπάλαια: Χρήση ηλεκτρικού οχήματος από 5 ευρώ το δίωρο!

ΝΕΑ

Πάνω από 2.000 δρομολόγια έχουν πραγματοποιήσει τα ID.4, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν πλέον μεταξύ των ID.3, e-Up, Seat Mo και ηλεκτρικά ποδήλατα Ducati.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση κινητικότητας λειτουργεί στην Αστυπάλαια, η οποία με τη χρήση της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερη εύκολη στην εφαρμογή της, ενώ παράλληλα συμφέρει καθώς το κόστος είναι πολύ προσιτό.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Newsauto.gr, ο υπεύθυνος του astyBUS κ. Διακοσταματίου Νίκος: «Πάνω από 2.000 δρομολόγια έχουν πραγματοποιήσει τα πέντε VW ID.4 στην Αστυπάλαια από τις 3 Ιουνίου όποτε και ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα των on demand μετακινήσεων με κόστος μόλις 2 ευρώ! Η πλατφόρμα προέρχεται από την ισπανική Seat και έχει χωρίσει το νησί σε πέντε ζώνες. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα πάνω από 832 άτομα εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ξένοι τουρίστες ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ ο παραπάνω αριθμός τους εξαιτίας της αύξησης των επισκεπτών που θα καταγραφεί στο νησί.»

Advertisement
Advertisement

Πάντως ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Διακοσταματίου επικοινώνησε μαζί μας για να μας επισημάνει το λάθος που είχαμε κάνει στην αίτησή μας και να μας καθοδηγήσει, ώστε να ολοκληρωθεί η εγγραφή μας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα!

Τα μέσα που μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες της υπηρεσίας astyMOVE περιλαμβάνουν μια γκάμα ηλεκτρικών λεωφορείων (AstyBUS) και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα αλλά και ποδήλατα κοινής χρήσης (astyGo).

Το car sharing είναι ένας βασικός πυλώνας και με μια νέα εφαρμογή, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για όσο χρειάζεται ένα όχημα, από τα ηλεκτρικά Volkswagen ID.3 μέχρι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες SEAT MΟ, αλλά και ηλεκτρικά ποδήλατα της Ducati.

Advertisement

Η εφαρμογή astyMOVE βρίσκεται ήδη διαθέσιμη για download σε smartphones Android ή iOS και με το astyGO μπορείς να επιλέξεις ένα από τα 18 ηλεκτρικά Volkswagen ID.3 και Volkswagen e-up ή τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και ποδήλατα.

Η ASTYBUS αφορά μια υπηρεσία ride sharing, όπου κάτοικοι και τουρίστες μπορούν να επιλέγουν το σημείο επιβίβασης και αποβίβασης από το ηλεκτρικό βαν, σε 30 προορισμούς στην Αστυπάλαια. Αρχικά, τα δρομολόγια θα γίνονται με το ηλεκτρικό SUV ID.4 και από το φθινόπωρο με πέντε ηλεκτρικά βαν ID. Buzz.

Advertisement

Το astyGO αποτελεί μια υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων (vehicle sharing), με ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Volkswagen ID.3 και e-up), ηλεκτρικά scooter (Seat MO 125) και ηλεκτρικά ποδήλατα (Ducati). Η χρέωση θα γίνεται ανάλογα με την ώρα χρήσης του οχήματος. Η υπηρεσία θα λειτουργεί μέσω συνεργασίας της Kosmocar και των τοπικών επιχειρηματιών. Τα συνολικά 18 οχήματα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς διάσπαρτους σε όλο το νησί.

Υπάρχουν 26 σημεία παράδοσης-παραλαβής των οχημάτων σε όλο το νησί και επιλέγοντας ποιο θέλετε να χρησιμοποιήσετε, το smartphone σας μετατρέπεται σε κλειδί εισόδου στο όχημα. Υπάρχει σταθερή χρέωση ανά λεπτό ή πακέτα χρήσης για περισσότερες ώρες και με τη λήξη της διαδρομής, ο χρήστης πληρώνει αυτόματα από την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχει συνδέσει στην εφαρμογή.

Advertisement

Η εφαρμογή astyMOVE

Για να κάνετε χρήση της εφαρμογής astyMOVE και να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό όχημα, θα πρέπει να φτιάξετε έναν λογαριασμό με τα στοιχεία σας, μια selfie φωτογραφία σας, την ταυτότητά σας, το δίπλωμα οδήγησης και την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα. Η διαδικασία κρατάει ελάχιστα λεπτά και είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Μόλις ολοκληρώσεις την εγγραφή μπορείς να επιλέξεις το Μέσο που επιθυμείς να μετακινηθείς (λεωφορείο, αυτοκίνητο, δίκυκλο ή ποδήλατο) το σημείο που επιθυμείς να το παραλάβεις αλλά και το σημείο που θέλεις να μεταβείς. Αφού ολοκληρώσεις την κράτηση αυτομάτως χρεώνεται και η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Στην εφαρμογή υπάρχει ειδική ενότητα σε περίπτωση εμπλοκής του χρήστη ηλεκτρικού οχήματος σε κάποιο ατύχημα.

Οι τιμές

Οι υπηρεσίες ενοικίασης ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Αστυπάλαια ξεκινούν από τα 35 ευρώ για την χρήση ενός VW ID. 3 για δύο ώρες. Η χρήση του ίδιου αυτοκινήτου για 12 ώρες κοστίζει 100 ευρώ, ενώ για ολόκληρη την ημέρα το κόστος αυξάνεται στα 140 ευρώ.

Αν κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το VW eUp για δύο ώρες το κόστος ανέρχεται σε 25 ευρώ, για χρήση 12 ώρες το κόστος κυμαίνεται σε 80 ευρώ ενώ η χρήση για 24 ώρες υπολογίζεται σε 120 ευρώ.

Η χρήση του δίκυκλου Seat Mo για δύο ώρες κυμαίνεται σε 9 ευρώ για χρήση 12 ωρών το κόστος ανεβαίνει στα 29 ευρώ ενώ η χρήση για 24 ώρες υπολογίζεται σε 50 ευρώ.

Για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, παρέχεται η δυνατότητα κάρτας για 7 μήνες, με απεριόριστα δρομολόγια με την υπηρεσία ASTYBUS, με κόστος 60 ευρώ. Για τους επισκέπτες, το ημερήσιο πάσο κοστίζει 10 ευρώ, το τριήμερο 25 ευρώ και το εβδομαδιαίο 50 ευρώ.

Μία απλή διαδρομή για ένα άτομο στις ζώνες 1-3 κοστίζει 2 ευρώ, απεριόριστες διαδρομές για δύο άτομα εντός μίας ώρας (πάλι στις ζώνες 1-3) κοστίζει 4 ευρώ και για 4 άτομα κοστίζει 8 ευρώ. Το κόστος αλλάζει ανάλογα με τις ζώνες και τον αριθμό των επιβατών.

Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, η δίωρη μίσθωση κοστίζει 5 ευρώ, η 12ωρη 20 ευρώ και η 24ωρη 30 ευρώ (κάθε επιπλέον λεπτό χρεώνεται με 0,10 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από 2 ευρώ οι “οn demand” ηλεκτρικές μετακινήσεις στην Αστυπάλαια!
Το VW ID. Buzz στην Αστυπάλαια! (+video)
Επίσημο! On demand επιβατικές μεταφορές στην Αστυπάλαια