Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκλειστικό newsauto: Στο Μιλάνο για την Alfa Romeo Milano (+video)

Ελλάδα 7:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκλειστικό newsauto: Στο Μιλάνο για την Alfa Romeo Milano (+video)

ΝΕΑ

Αποκλειστικό newsauto: Στο Μιλάνο για την Alfa Romeo Milano (+video)

ΝΕΑ

Το newsauto βρίσκεται στο Μιλάνο για την πρεμιέρα παρουσίασης της Milano, του μικρότερου SUV της Alfa Romeo και το πρώτο ηλεκτρικό της μάρκας που μαζί με τις εκδόσεις βενζίνης θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Advertisement
Advertisement

Επιτέλους, η Alfa Romeo μετά από πολύ καιρό αποκτά ένα entry-level μοντέλο που θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Η τιμή πώλησής του μπορεί να μην κυμαίνεται στo ίδιo επίπεδo με της πάλαι ποτέ εποχή της MiTo, αλλά λογικά θα εκκινεί αρκετά κάτω από τις 30.000 ευρώ (τουλάχιστον στην ιταλική αγορά), ώστε να έχει μια εμπορική απόσταση ασφαλείας από την Tonale.

Μέχρι η Milano να φτάσει στη χώρα μας το newsauto έχει ταξιδέψει στο Μιλάνο για να δει από κοντά το ιταλικό SUV και να σας μεταφέρει τις σχετικές πληροφορίες από πρώτο χέρι.

Καταρχάς, έχουμε να κάνουμε με ένα SUV που διακατέχεται από περίσσεια στυλ και δυναμισμού, με εμφανείς επιρροές και κοινά στοιχεία με τη μεγαλύτερο Tonale. Οι άνθρωποι του Centro Stile, του Σχεδιαστικού Κέντρου της εταιρείας, δημιούργησαν ένα ξεχωριστό αμάξωμα που διακρίνεται απ’ ό,τι άλλο έχουμε δει στην κατηγορία (και όχι μόνο).

Advertisement
Advertisement

Δεδομένη είναι η μάσκα με τον καινούργιο εμβληματικό θυρεό όταν οι λεπτοί προβολείς είναι ενσωματωμένοι στα άκρα. Οι άνθρωποι της Alfa Romeo τους ονομάζουν «3+3» και είναι Full Led.

Στο πίσω μέρος βλέπουμε ένα έντονο ανάγλυφο που ενισχύει το στυλ της Milano και ταυτόχρονα λειτουργεί και ως αεροδυναμικό βοήθημα, κάτι που ισχύει και για την κατάληξη της οροφής. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι άνθρωποι του Centro Stile, στο πίσω μέρος θέλησαν να δημιουργήσουν μια αισθητική παραπομπή στη θρυλική Giulia TZ του 1963!

Από το πλάι, το ιταλικό SUV αποσπά εξίσου κολακευτικά σχόλια για το προφίλ του που φτάνει τα 4,17 μέτρα, ενώ μία αξιοσημείωτη λεπτομέρεια αφορά στις κρυφές λαβές των πίσω θυρών που βρίσκονται στο ύψος της κολόνας (όπως και στο Avenger).

Advertisement

Όσο για το πλάτος και το ύψος τους αυτά δεν ξεπερνούν τα 1,78 μέτρα και 1,5 μέτρα, αντίστοιχα. Για να έχετε μια εικόνα, η Milano είναι κατά περίπου 8,5 εκατοστά μακρύτερη από το Jeep Avenger, ένα από τα μοντέλα της Stellantis που μοιράζεται κοινά μηχανικά μέρη.

Το μεταξόνιο προσφέρει ικανοποιητικούς χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Όσο για το ταμπλό, αυτό χαρακτηρίζεται από τον οδηγοκεντρικό του χαρακτήρα με το ψηφιακό του πακέτο να περιλαμβάνει δύο οθόνες 10,25 ιντσών.

Advertisement

Και πάμε στο ρεζουμέ. Η Milano θα προσφέρεται με συστήματα πρόωσης που καλύπτουν κάθε απαίτηση (αρκεί να μην είναι ντίζελ). Έτσι, στην βάση της γκάμας βρίσκεται η έκδοση υβριδική έκδοση που ονομάζεται Milano Ibrida.

Αυτή διαθέτει σύστημα μίζας/γεννήτριας 48V που συνδυάζει έναν τρικύλινδρο turbo των 1.200 κ. εκ. 136 ίππων με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 29 ίππων που είναι ενσωματωμένος στο αυτόματο e-DCT6 κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (έξι σχέσεων, φυσικά). Η συνολική ισχύς της υβριδικής Milano είναι στους 136 ίππους.

Ένα από τα ατού της Milano αφορά στην τετρακίνητη έκδοση της Q4 με τον ίδιο κινητήρα (και ένα επιπλέον μοτέρ για την κίνηση στους πίσω τροχούς), προσφέροντας έναν συνδυασμό που δύσκολα θα βρει κανείς στα premium λημέρια των μικρών SUV.

Advertisement

Αυτή θα είναι διαθέσιμη αργότερα και η ικανοποιητική απόσταση του οχήματος από το έδαφος διασφαλίζει απροβλημάτιστες βόλτες στην ύπαιθρο, αν και το ζητούμενο στην Milano είναι η περαιτέρω βελτίωση των δυναμικών χαρακτηριστικών παρά να πάρει κανείς τα βουνά και τα λαγκάδια.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν θα το κάνει όποιος αποκτήσει την ηλεκτροκίνητη Milano, η οποία ονομάζεται Milano Elletrica. Eφοδιάζεται με έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα μπροστά, τεχνολογίας Hybrid Synchronous.

Το σύστημα πρόωσης είναι το γνωστό του ομίλου Stellantis με την απόδοση να είναι στους 156 ίππους/ 260 Nm και με μια μπαταρία ιόντων λιθίου των 54 kWh να προσφέρει μια μέση εργοστασιακή αυτονομία για 410 χιλιόμετρα (WLTP). Όταν ο οδηγός κινείται αποκλειστικά εντός πόλης, αυτή φτάνει τα 590 χλμ. (WLTP).

Ο on board φορτιστής είναι στα AC 11 kW, ενώ υποστηρίζεται DC ταχυφορτιστή έως 100 kW. Στην τελευταία περίπτωση, χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα για αν φορτίσουν οι μπαταρίες του οχήματος από το 10%-80%. Να σημειώσουμε ότι το πορτμπαγκάζ αυτής της εκδοχής της φτάνει τα 400 λίτρα, ενώ έχει και χώρο αποσκευών εμπρός (frunk).

Για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω υπάρχει και η ισχυρότερη έκδοση Elettrica Veloce με τη διάταξη του Fiat 600e Abarth. Εδώ, το ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 240 ίππους και προσφέρει επιταχύνσεις που συγκινούν.

Στο εσωτερικό, η Milano είναι αναμφισβήτητα μια Alfa Romeo. H διαμόρφωση του πλαισίου του πίνακα οργάνων με τους χαρακτηριστικούς δύο κύκλους στις άκρες του, το σπορ τιμόνι και η κεντρική οθόνη αφής που είναι στραμμένη προς τον οδηγό, είναι βασικά στοιχεία του DNA της εταιρείας.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι αεραγωγοί στο ταμπλό έχουν το σχήμα του quadrifoglio verde, του τετράφυλλου τριφυλλιού! Επίσης, κάτω από την κεντρική οθόνη υπάρχουν φυσικοί διακόπτες.

Το σύστημα πολυμέσων έχει δημιουργηθεί ώστε να είναι εύχρηστο και με ευδιάκριτα γραφικά. Επίσης, ενσωματώνει widgets τα οποία διαμορφώνονται εύκολα μέσω της πρακτικής «Drag and Drop». Τα καθίσματα είναι σπορτίφ σε σχεδίαση και υλοποίηση και τονίζουν τον χαρακτήρα του οχήματος.

Όπως ανακοινώθηκε, ο εξοπλισμός της Milano θα είναι σε υψηλό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει σύστημα αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2, αισθητήρες παρκαρίσματος 360 μοίρες και κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών, keyless entry, κ. ά.

Τέλος, να πούμε ότι όλες οι εκδόσεις αναμένονται με πλήρη εξοπλισμό άνεσης, συνδεσιμότητας και ασφάλειας με τη σουίτα να περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα συστήματα υποβοήθησης οδηγού. Αρχικά, το νέο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο στην εξοπλιστική έκδοση Milano Speciale.

Φυσικά, μια Alfa Romeo πρέπει να διακρίνεται για την οδική συμπεριφορά της και η Milano δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε ο στόχος των ανθρώπων της εταιρείας είναι να δημιουργήσουν το πιο σπορ μοντέλο της κατηγορίας.

Έτσι, η ανάρτησή της έχει ρυθμιστεί αναλόγως. Όπως ανακοινώθηκε, στις εκδόσεις του νέου μοντέλου με ισχύ μεγαλύτερη από 156 ίππους θα είναι χαμηλωμένη κατά 2,5 εκατοστά συγκριτικά με τις αυτή στις πιο «αδύναμες». Επίσης, οι αντιστρεπτικές ράβδοι θα είναι μεγαλύτερης διαμέτρου, ενώ θα υπάρχει και μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (Torsen).

Το σύστημα πέδησης έχει τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός και αεριζόμενους δίσκους 380 χλστμ., ενώ οι τροχοί με τους οποίους θα διατίθεται η Milano θα φτάνουν έως και τις 20 ίντσες. Αναμενόμενα, θα διαθέτει το σύστημα Alfa DNA το οποίο παραμετροποιεί την απόδοση της ροπής στους τροχούς, όπως και την αίσθηση του τιμονιού και τη λειτουργία και άλλων συστημάτων, π. χ. του κλιματιστικού.

Αυτό (Alfa DNA), αναλόγως της έκδοσης του μοντέλου θα έχει έως και τέσσερα διαφορετικά προγράμματα, τα Advanced Efficiency, Natural, Dynamic και Q4. Επίσης, αναφορικά με τις διαθέσιμες εξοπλιστικές εκδόσεις, θα είναι οι Techno, Premium, Sport και η Speciale για την οποία γράψαμε παραπάνω.

Εκτός από τη Milano, θα πρέπει να αναφέρουμε και δύο σημαντικές ανακοινώσεις που έκανε τόσο ο Ζαν-Φιλίπ Ιμπαρατό όσο και ο Κάρλος Ταβάρες. Συγκεκριμένα, ο Ιμπαρατό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alfa Romeo, δήλωσε ότι η ιταλική εταιρεία είναι η μόνη που έχει στην γκάμα της από ένα μικρών διαστάσεων SUV (τη Milano) μέχρι ένα supercar (την 33 Stradale).

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Ταβάρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Stellantis στον οποίο ανήκει η Alfa Romeo. Παραβρέθηκε στην επίσημη εκδήλωση όχι μόνο για να δείξει το πόσο σημαντική είναι η Milano για τον Όμιλο αλλά και για να διαλύσει τις φήμες ότι η Stellantis θα μειώσει την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ιταλία. «Αυτά είναι fake news», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτό που περιμένουμε είναι οι τιμές πώλησης και να ανοίξει η λίστα με τις παραγγελίες στις επόμενες εβδομάδες με πρώτες παραδόσεις αυτοκινήτων στη χώρα μας το ερχόμενο Σεπτέμβριο. Νωρίτερα θα ακολουθήσει και η παρουσίαση με τις πρώτες μας οδηγικές εντυπώσεις. Μείνετε συντονισμένοι στο newsauto, στο Νο1 site για την αυτοκίνηση!