Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκάλυψη! Με αναδρομική ισχύ ο Β κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά

Ελλάδα 0:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκάλυψη! Με αναδρομική ισχύ ο Β κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Αποκάλυψη! Με αναδρομική ισχύ ο Β κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί θα αφορά και τις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Advertisement
Advertisement

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και αναμένεται να εγκριθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία η αναδρομικότητα στην ισχύ του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά ώστε να μην «παγώσει» η αγορά και οι καταναλωτές να μπορούν άμεσα να αποκτήσουν όποιο ηλεκτρικό όχημα επιθυμούν χωρίς να χάσουν την επιδότηση.

Να υπενθυμίσουμε πως το Newsauto.gr πρώτο αποκάλυψε ότι ο αρχικός σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων δεν περιελάβανε την αναδρομικότητα της ισχύς του μέτρου με αποτέλεσμα να εξαιρούνται της επιδότησης όσοι καταναλωτές προέβαιναν σε κάποια αγορά ηλεκτρικού οχήματος καθώς ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά δεν ίσχυε. Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας θα ήταν οι επιχειρήσεις του κλάδου να καταγράψουν μηδενικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2022 ενώ παράλληλα οι καταναλωτές θα έχαναν το ενδιαφέρον τους για την ηλεκτροκίνηση εξαιτίας της μεγάλης παύσης που θα προκαλούσε η ενεργοποίηση του β΄κύκλου του προγράμματος.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο όπως φαίνεται οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων αντιλήφθηκαν πως ένα τρίμηνο χωρίς επιδότηση για την απόκτηση κάποιου ηλεκτρικού οχήματος θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου, τους καταναλωτές αλλά για τα δημόσια ταμεία και αποφασίστηκε να εξεταστεί η αναδρομικότητα της ισχύος του προγράμματος από την 1η Ιανουαρίου του 2022 καθώς ο πρώτος κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες όπου και θα βάλει ένα τέλος στις όποιες ανησυχίες των εισαγωγικών εταιρειών, των καταναλωτών αλλά και των προϊσταμένων των δημοσίων ταμείων που έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα και σύμφωνα με πληροφορίες του Newauto.gr καταβάλλονται προσπάθειες από τα συναρμόδια Υπουργεία ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά να ξεκινήσει αρχές Μαρτίου ή αρχές Απριλίου αν δεν ξεπεραστούν κάποια τεχνικά θέματα…

Advertisement

Κώστας Καραμανλής: Ξεκινάμε το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί»

Για την ηλεκτροκίνηση ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης των μεταφορών στην Ελλάδα μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο 5ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης.

Advertisement

Πρώτος άξονας του σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί η ανανέωση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Σε όλα τα επίπεδα: Ι.Χ., ταξί, αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό ότι: “Ειδικά για τα ταξί ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία δεύτερη ενίσχυση, να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα ‘Πράσινα Ταξί’, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτεί την αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων Ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά. Και το σύνολο της επιδότησης για τα ταξί μπορεί να ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ, δηλαδή είναι μία επιδότηση πάρα, πάρα πολύ σημαντική. Παράλληλα, εκπονείται σχέδιο εγκατάστασης υποδομών φόρτισης στις πιάτσες ταξί, με προτεραιότητα σε αυτές που το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το επιτρέπει χωρίς να γίνει σημαντική επαύξηση ισχύος.”

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι τα κίνητρα που έχουν ήδη δοθεί για την αγορά ή τη μίσθωση ηλεκτρικών Ι.Χ. και δίκυκλων, έχουν επιφέρει αποτελέσματα: Το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480. Το ποσοστό της αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε σχεδόν στο 7%.

Advertisement

Επισήμανε ότι: “Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.”

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και στον τομέα των δημόσιων μεταφορών. “Ο διαγωνισμός για τα πρώτα 770 από τα 1.300 νέα λεωφορεία που έχουμε προκηρύξει και βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτό τον στόχο. Τα νέα λεωφορεία θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, είτε αμιγώς ηλεκτρικά, είτε υβριδικά και CNG”, υπενθύμισε και επισήμανε πως όταν βγουν στους δρόμους τα νέα οχήματα, η Αθήνα θα είναι η ευρωπαϊκή πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλεκτρικών λεωφορείων.

1.200 σημεία φόρτισης πανελλαδικά

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση -και εξίσου σημαντικός- είναι οι υποδομές για εύκολη φόρτιση. Ένα ζήτημα, που όπως επισήμανε και ο κ. Καραμανλής, απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι από τα 58 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης που υπήρχαν πανελλαδικά το 2019, σήμερα έχουν φτάσει τα 1.200. “Δηλαδή, μέσα σε 2 χρόνια εικοσαπλασιάσαμε τα σημεία φόρτισης”, σημείωσε και επισήμανε ότι σε αυτό συντέλεσε και η συμφωνία που πέτυχε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους των βασικών αυτοκινητοδρόμων στη χώρα μας.

“Σήμερα το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας μας διαθέτει κάλυψη με φορτιστές των 50kW και άνω, σε πυκνότητα ως και 60χλμ”, τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: “Και βέβαια δεν σταματάμε εδώ. Στόχος μας είναι το 2025 να έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο που θα προσεγγίζει τα 12.000 σημεία φόρτισης και το 2030 να έχουμε φτάσει τους 25.000 φορτιστές πανελλαδικά.”

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων και εφαρμογή στο κινητό για τους φορτιστές

Προκειμένου δε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δικτύου φόρτισης και η μέγιστη διευκόλυνση των χρηστών, τίθεται σε εφαρμογή ο τρίτος άξονας του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

Η υλοποίηση του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η) που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες.

“Το πρώτο βήμα είναι ότι συγκροτούμε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το δίκτυο των δημοσίων προσβάσιμων φορτιστών, όπως είναι που βρίσκονται, δηλαδή η γεωγραφική τους θέση, η διαθεσιμότητα, το κόστος και ο τρόπος πληρωμής. Και το δεύτερο βήμα είναι ότι θα παρέχουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο μια ειδική εφαρμογή, ώστε να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από το κινητό του σε όλες αυτές τις πληροφορίες και να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του”, εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

Τέταρτος άξονας του σχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση είναι ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη προχωρήσει από τον Ιούλιο 2021 στην έκδοση ΚΥΑ που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία συνεργείων ηλεκτρικών οχημάτων. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες που θα καθορίζουν τόσο τα απαιτούμενα προσόντα για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων, όσο και τα σημεία ελέγχου ηλεκτρικών οχημάτων στα ΚΤΕΟ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν και άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. “Γιατί η ηλεκτροκίνηση δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα ειδικοτήτων και εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών που το επόμενο διάστημα αναμένουμε να δημιουργεί όλο και περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης”, σημείωσε.

Η ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλαβε τίποτα απολύτως χειροπιαστό στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

“Ως το 2019, ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν υπήρχε καν ως θέμα στην ατζέντα. Ειδικά η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα. Παρά το γεγονός ότι ήθελε να εμφανίζεται ως «πράσινη» και φιλική προς το περιβάλλον…”, σχολίασε.

“Αντιθέτως, σήμερα, η Κυβέρνηση η δική μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει ήδη πράσινες πολιτικές σε μία σειρά θεμάτων και ιεραρχούμε πολύ ψηλά τη λεγόμενη «πράσινη ατζέντα»”, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Σχολίασε επίσης ότι: “Από την άλλη πλευρά, ίσως και εξαιτίας αυτής της αντιμετώπισης του θέματος από την προηγούμενη κυβέρνηση, η επικρατούσα αντίληψη στη χώρα μας -κακά τα ψέματα- ήταν πάνω κάτω ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κάτι σαν περιττή πολυτέλεια. Ένα «σπορ για λίγους».”

Και ο κ. Καραμανλής τόνισε: “Εμείς, λοιπόν, απαντάμε πως αν η ηλεκτροκίνηση μέχρι χτες ήταν πράγματι για τους λίγους, αυτό αλλάζει και πρέπει να αλλάξει. Μία μετάβαση πιο φιλική στο περιβάλλον και πιο οικονομική δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων.

Γι’ αυτό και κάθε μέρα που περνά, καταφέρνουμε να γίνεται όλο και περισσότερο προσβάσιμη η ηλεκτροκίνηση στους πολλούς. Ώστε μια μέρα, η ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας να γίνει προσιτή σε όλους. Αυτός είναι ο τελικός μας στόχος. Και νομίζω ότι τα πρώτα σημάδια είναι ότι θα τον καταφέρουμε.”

Σκρέκας: Αυξημένες επιδοτήσεις

Έως τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί νέος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ενώ παράλληλα θα προκηρυχθεί ειδικό πρόγραμμα για αντικατάσταση Ταξί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σε μήνυμα του προς το 5ο συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος επιτεύχθηκε η υπερκάλυψη του στόχου για την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων που προβλέπει ο ενεργειακός και κλιματικός σχεδιασμός.

Συγκεκριμένα οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφθασαν πέρυσι τις 6.967, που αποτελεί νέο ρεκόρ, έναντι στόχου για 3.750 και 480 ταξινομήσεων το 2019. Στο πλαίσιο του προγράμματος υπέβαλαν αίτηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δικύκλου ή ποδηλάτου περισσότεροι από 18.000 πολίτες. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από επιχειρήσεις ενώ το νέο πρόγραμμα για τα Ταξί θα προβλέπει ενίσχυση ύψους 22.500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με παράλληλη απόσυρση του υφιστάμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Από το ζενίθ στο ναδίρ – Πάγωσε η αγορά
Time out για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά!
Κινούμαι Ηλεκτρικά: «Πρωταθλητές» τα ηλεκτρικά ποδήλατα!