Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απόδραση στο Μέτσοβο και στην Πίνδο με ηλεκτρικό! (+video)

Ελλάδα 11:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απόδραση στο Μέτσοβο και στην Πίνδο με ηλεκτρικό! (+video)

ΝΕΑ

Απόδραση στο Μέτσοβο και στην Πίνδο με ηλεκτρικό! (+video)

ΝΕΑ

Ταξιδεύουμε στο Μέτσοβο και βυθιζόμαστε στα φθινοπωρινά χρώματα της Πίνδου, ανακαλύπτοντας ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να συνδυαστεί και με ένα περιπετειώδες lifestyle.

Advertisement
Advertisement

Αν και κατεξοχήν χώρα του ήλιου, της θάλασσας και του καλοκαιριού, η Ελλάδα του φθινοπώρου δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες της να επισκεφτούν μέρη ασυναγώνιστης ομορφιάς.

Ένα ταξίδι σε αυτά τα μέρη με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έμοιαζε μέχρι πριν λίγο καιρό σαν κάτι μακρινό και άπιαστο. Όμως πλέον, χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη του δικτύου δημόσιας φόρτισης, το να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει κάποιος ένα ταξίδι στην ορεινή Ελλάδα είναι κάτι απόλυτα εφικτό. Και αρκετά εύκολο, ακόμα και αν πρόκειται για αποδράσεις και μία δόση περιπέτειας ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία.

Αυτό το διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι όταν αποφασίσαμε να βάλουμε ως στόχο το ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο έως το Μέτσοβο. Και με βάση το διάσημο κεφαλοχώρι της Ηπείρου να κάνουμε και εκδρομές στα ορεινά περάσματα της Πίνδου για να απολαύσουμε την ελληνική φύση στην καλύτερή της στιγμή. Και μάλιστα με τον πιο ταιριαστό τρόπο, μέσα σε ένα αθόρυβο και φιλικό προς το περιβάλλον ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Φόρτιση στον ταχυφορτιστή υψηλής ισχύος έως 300 kW της ΔΕΗ blue στο Ρίο.

Advertisement
Advertisement

Για την ευκολία στο ταξίδι μας και το λιγότερο δυνατό άγχος σχετικά με την φόρτιση, επιλέξαμε να κινηθούμε με βάση το δίκτυο της  ΔΕΗ blue κάνοντας χρήση της υπηρεσίας «Dei blue Trips» μέσα από την εφαρμογή της εταιρίας, έτσι ώστε να προγραμματίσουμε την διαδρομή μας με  βάση τους ταχυφορτιστές υψηλής ισχύος που υπάρχουν στο εθνικό οδικό δίκτυο, για ένα ανέμελο ταξίδι..

Από την εφαρμογή της ΔΕΗ blue, χρησιμοποιήσαμε και την ιδιαίτερα χρήσιμη υπηρεσία «Booking» μέσω της οποίας κάναμε κράτηση του φορτιστή που είχαμε επιλέξει έτσι ώστε να τον βρούμε ελεύθερο όταν θα φθάναμε στο σημείο, χωρίς να χρειάζεται να χάσουμε χρόνο σε αναμονή.

Χάρη σε αυτά τα δύο πολύτιμα «εργαλεία» της εφαρμογής, οι στάσεις για φόρτιση στο ταξίδι μας προς το Μέτσοβο έγιναν σε δύο σημεία: στο Ρίο στο σούπερ-μάρκετ Σκλαβενίτης με ισχύ φόρτισης έως και 300 kW και στην αντιπροσωπεία του γκρουπ VW στα Ιωάννινα, με φόρτιση έως και 180 kW.

Advertisement

Οι φορτιστές αυτοί αναπλήρωναν γρήγορα τη χαμένη ενέργεια της μπαταρίας του αυτοκίνητου μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία της φόρτισης για τα 200 και κάτι χιλιόμετρα που χωρίζουν την Πάτρα από τα Ιωάννινα ήταν υπόθεση λίγων λεπτών. Όσων χρειάζονται για μια στάση για ένα αναζωογονητικό ξεμούδιασμα ή για ένα χαλαρό καφεδάκι.

Η εύχρηστη εφαρμογή της ΔΕΗ blue είναι ένας πολύτιμος σύντροφος στο ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Advertisement

Γρήγορα, απλά και εύκολα, χάρη και στην εύχρηστη εφαρμογή της ΔΕΗ blue, η στάση στην Πάτρα ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, σχεδόν όσο θα χρειαζόταν μία αντίστοιχη διακοπή για ανεφοδιασμό σε ένα βενζινάδικο.

Ξέγνοιαστοι από το άγχος της αυτονομίας και σίγουροι ότι ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση του αυτοκινήτου μας είναι πλέον ελάχιστος, είχαμε την άνεση να απολαύσουμε το ταξίδι μας και να φθάσουμε χαλαρά στα Ιωάννινα για μια ακόμα φόρτιση και πάλι σε ταχυφορτιστή υψηλής ισχύος.

Φόρτιση σε ταχυφορτιστή υψηλής ισχύος έως 180 kW στις εγκαταστάσεις του γκρουπ VW στα Ιωάννινα.

Με πλήρες γέμισμα της μπαταρίας αυτή τη φορά, καθώς μπροστά μας ανοιγόταν το ανηφόρισμα προς το Μέτσοβο αλλά και η πρωτόγνωρη περιπέτεια σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της χώρας μας, από το Ανήλιο προς το Χαλίκι.

Advertisement

Μία διαδρομή απαράμιλλης ομορφιάς ξεκινά από το Μέτσοβο και ανηφορίζει έως τα 1.600 μέτρα μέσα από ένα δάσος από οξιές και στη συνέχεια κατηφορίζει μέχρι το μοναχικό Χαλίκι, με την φθινοπωρινή του αύρα και τις ετοιμασίες για το χειμώνα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάς προσφέρει μία μοναδική εμπειρία σε όλη αυτή την διαδρομή. Ο αθόρυβος τρόπος που κινείται κάνει την αίσθηση της διαδρομής εντελώς διαφορετική από όσα γνωρίζαμε με τα συμβατικά αυτοκίνητα, καθώς οι μόνοι ήχοι που ακούγονται είναι της μαγευτικής φύσης έξω από τα παράθυρά μας.

Κάνοντας σωστή χρήση της μπαταρίας είχαμε τη δυνατότητα να κινηθούμε και εκτός δρόμου χωρίς κανένα άγχος για την αυτονομία μας. Είτε ψηλά στα αλπικά λιβάδια για μερικές ακόμα πιο εντυπωσιακές εικόνες των βουνών και της κοιλάδας του Ασπροπόταμου, είτε βαθιά μέσα στο δάσος, σε off road αποδράσεις. 

Πάνω: Το Μέτσοβο όπως φαίνεται από τα αμπέλια στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Κάτω: Η διαδρομή προς το Χαλίκι είναι μία από τις πιο όμορφες σε όλη την Ελλάδα.

Από το Χαλίκι, όποιος το επιθυμεί -και όσο ο καιρός το επιτρέπει- μπορεί να κινηθεί προς τα χωριά των Τζουμέρκων μέσω του ασύλληπτης ομορφιάς και αγριάδας πέρασμα του Μπάρου, στα 1.900 και πλέον μέτρα.

Διαδρομή σπάνιας ομορφιάς που όμως λόγω του υψομέτρου είναι προσβάσιμη πριν αρχίσουν τα πρώτα χιόνια. Όσοι επιθυμούν κάποια πιο ασφαλή και σίγουρη διαδρομή μπορούν να κινηθούν προς Καλαμπάκα και Τρίκαλα, όπου τους περιμένει η σιγουριά της φόρτισης αλλά και το υπερθέαμα των Μετεώρων.

Εμείς επιλέξαμε να επιστρέψουμε στο Μέτσοβο, και να απολαύσουμε αυτόν το διάσημο και πάντα φιλόξενο ορεινό προορισμό της χώρας μας. Ένας τόπος που όσες φορές και αν τον επισκεφθείς ασκεί επάνω σου μία ακαταμάχητη γοητεία, τόσο με την πλούσια ιστορία του όσο και με τα σύγχρονα μυστικά του. Και την πάντα εξαιρετική κουζίνα του, με τα διάσημα τυριά και τα ντόπια κρασιά να συνοδεύουν μία πληθωρική γευστική παλέτα από τα υλικά της περιοχής.

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.156 μέτρων, το Μέτσοβο είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, κερδίζοντας τον επισκέπτη με τα γραφικά δρομάκια του και την πασίγνωστη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την ζωντάνια από τα καταστήματα με τοπικά είδη και τις ταβέρνες που την περιβάλλουν.

Το Μέτσοβο προσφέρει πολλές δυνατότητες για αναψυχή κάθε είδους. Πέρα από τα χιονοδρομικά κέντρα που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από το χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το Λαογραφικό Μουσείο του Μετσόβου σε ένα υπέροχο τριώροφο αρχοντικό, τη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Αβέρωφ και το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ που είναι πραγματικά μία μοναδική εμπειρία γνώσης και γεύσης για το Μέτσοβο.

Όσοι θέλουν να κάνουν μικρές αποδράσεις έξω από το χωριό, μία πολύ όμορφη βόλτα είναι στην τεχνητή Λίμνη Αώου, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο, και ιδίως τώρα το φθινόπωρο μετατρέπεται σε ένα παραμυθένιο τοπίο. Μπορούν επίσης να επισκεφθούν το Μουσείο Υδροκίνησης, ή το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, του 14ου αιώνα, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από αμπέλια.

Η φυσική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την ομορφιά άλλων χωρών του εξωτερικού και το φθινόπωρο εκεί ψηλά στα ορεινά της Ηπείρου το επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά. Αυτό που επιβεβαιώσαμε επίσης είναι ότι χάρη στο ευρύ δίκτυο φορτιστών της ΔΕΗ blue, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σπάει τα στενά δεσμά της πόλης, απαλλάσσεται από το άγχος της αυτονομίας και μπορεί πια να φθάσει και στις πιο απόμακρες γωνιές της πατρίδας μας.

Οι ταχυφορτιστές υψηλής ισχύος αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς προσφέρουν απίστευτες ταχύτητες φόρτισης μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Γεμάτοι εμπειρίες και ατέλειωτες instagram-ικές στιγμές από τα υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα της ορεινής Ελλάδας φθάνουμε και πάλι στην Αθήνα. Και αναλογιζόμαστε ότι αυτό που πριν λίγο καιρό έμοιαζε ακατόρθωτο για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το απροβλημάτιστο ταξίδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, χάρη στην ΔΕΗ blue και τους πάνω από 1,800 φορτιστές της (εκ των οποίων οι 180+ ταχυφορτιστές πανελλαδικά), είναι πλέον μία πραγματικότητα.

Λένε πως το ταξίδι, κάθε ταξίδι, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια να κάνουμε μια προσδοκία να γίνει πραγματικότητα. Και, αν μη τι άλλο, η προσδοκία του ταξιδιού με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και η αίσθηση της περιπέτειας στις πιο αγνές και άγνωστες γωνιές της χώρας μας είναι πλέον μία πραγματικότητα. Ας την απολαύσουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΔΕΗ blue: Το ταξίδι με ηλεκτρικό μετατρέπεται σε παιχνίδι!
Τα μέλη της ΔΕΗ blue κινούνται ακόμη πιο οικονομικά!
Ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Η ΔΕΗ blue γκρεμίζει το μύθο!