Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Από τη μία επιδοτήσεις και από την άλλη πρόστιμα

Ελλάδα 18:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Από τη μία επιδοτήσεις και από την άλλη πρόστιμα

ΝΕΑ

Από τη μία επιδοτήσεις και από την άλλη πρόστιμα

ΝΕΑ

Αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με ίδιους όρους τα ηλεκτρικά με τα συμβατικά αυτοκίνητα, έστω και αν τα κίνητρα για του μηδέν ρύπους παραμένουν.

Advertisement
Advertisement

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν άρει τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Ελλάδα συνεχίζει το «Κινούμαι ηλεκτρικά» και μάλιστα είναι ένα από τα πιο γενναιόδωρα που έχουν δοθεί στην Ευρώπη.

Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ κινήτρων και δίκαιης αντιμετώπισης των οχημάτων, που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή συμβατικά καύσιμα.

Για παράδειγμα, το Βέλγιο και στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, έχει ανακοινωθεί μια σειρά νέων μέτρων που αφορούν τα εταιρικά αυτοκίνητα. Αν και είχε προγραμματιστεί αρχικά η απαγόρευση των νέων εταιρικών αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2026, τελικά το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμοστεί.
Ωστόσο, τα οφέλη από τη φορολογία θα είναι πλέον διαθέσιμα μόνο για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Από την άλλη εξετάζεται η αύξηση του Τέλους Ταξινόμησης στα πιο βαριά αυτοκίνητα, όπως είναι τα ηλεκτρικά…

Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά, από το 2026 λοιπόν, μόνο αυτά θα επωφελούνται από φορολογικά οφέλη. Τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι 100% αφορολόγητα, αλλά το ποσοστό αυτό θα μειωθεί σταδιακά στο 67,5% μέχρι το 2031. Από την άλλη, τα εταιρικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που αγοράζονται από την 1η Ιουλίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 θα χάσουν σταδιακά την φοροαπαλλαγή τους. Αυτή θα μειωθεί στο 75% το 2025, στο 50% το 2026, στο 25% το 2027 και στο μηδέν το 2028.

Το Βέλγιο σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει την υποδομή για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι εταιρείες θα μπορούν να αιτηθούν για την κατασκευή σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τα ποσά που θα δοθούν να αφαιρούνται από τους φόρους. Ωστόσο, για να ισχύσει αυτό το φορολογικό όφελος, οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι προσβάσιμες στο κοινό εκτός των ωρών λειτουργίας της επιχείρησης.

Advertisement

ΑΚΟΜΑ:
Τσουχτερά πρόστιμα για παρκάρισμα σε θέσεις φόρτισης
Ηρθαν Ελλάδα τα ηλεκτρικά Bluebus 6m!
Αυτά είναι τα 3 πιο ασφαλή ηλεκτρικά για παιδιά

 

Advertisement