Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αναλυτικά οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αυτοκινητοβιομηχανία

Ελλάδα 21:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αναλυτικά οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Αναλυτικά οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αυτοκινητοβιομηχανία

ΝΕΑ

Η Bentley ανακοίνωσε μια σημαντική άσκηση μείωσης του κόστους και σχεδιάζει να προβεί σε 1.000 απολύσεις – εθελοντικά όπου είναι δυνατόν – από το εργατικό δυναμικό της στο Ηνωμένο Βασίλειο που αριθμεί 4.200 υπαλλήλους.

Advertisement
Advertisement

Το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης έχει επίσης επανέλθει, η εταιρία επιβεβαιώνει ότι το πρώτο ηλεκτρικό όχημά της (EV) θα λανσαριστεί το 2026 ενώ θα υπάρχει από ένα υβριδικό σε κάθε γκάμα μοντέλων έως το 2023.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να κάνουν σημαντικές περικοπές για να επαναφέρουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στο προσκήνιο. Το ίδιο ισχύς για τις Aston Martin και McLaren, δύο άλλους μεγάλους Βρετανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων που πρέπει να προβούν σε σαρωτικές απώλειες θέσεων εργασίας και σχέδια αναδιάρθρωσης μετά την πανδημία.

Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στη Βρετανία άνοιξαν ξανά την 1η Ιουνίου, μετά την χαλάρωση των κανόνων του lockdown. Οι εκθέσεις των εταιριών συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης που ισχύουν ήδη δει στην υπόλοιπη αγορά. Το άνοιγμα των αντιπροσωπειών συμπίπτει με τη δεύτερη φάση των περιορισμών του coronavirus.

Είναι πιθανό η διαδικασία αγοράς αυτοκινήτου να αλλάξει για πάντα μετά τον κορωνοϊό – ίσως με τη μετάβαση στην αγορά online. Ωστόσο, μια καταστροφική πτώση 97% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο του 2020 υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι θα προτιμήσουν να αγοράσουν τα αυτοκίνητά τους από τις αντιπροσωπείες.

Advertisement
Advertisement

Aston Martin

Η Gaydon δεν έχει αποκαλύψει πότε θα ανοίξει ξανά το εργοστάσιό της, αλλά στο μεταξύ επεκτείνει τις εγγυήσεις και κατασκευάζει PPE για το NHS. Όλες οι εγγυήσεις καινούργιων οχημάτων που έληξαν από τις 14 Μαρτίου έχουν πλέον επεκταθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Audi
Δεσμεύθηκε να αρχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα ξανά από το τέλος του μήνα. Η μάρκα αντιμετωπίζει εμπόδια στο διαχωρισμό των εργαζομένων στη γραμμή παραγωγής και έλαβε μέτρα προκειμένου να κρατήσει το προσωπικό των εργοστασίων σε απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 μέτρα όπου είναι δυνατόν.

Advertisement

Bentley
Η παραγωγή έχει ξαναρχίσει στο Crewe, αλλά ο Όμιλος VW επιβεβαίωσε μια σημαντική προσπάθεια μείωσης του κόστους, όπου θα δούμε να χάνονται 1.000 θέσεις εργασίας από τις 4.200 του εργατικού δυναμικού στο Crewe.

Ferrari
Τα εργοστάσια στο Maranello και τη Modena αναζωπύρωσαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα ως μέρος του προγράμματος “Back on Track” της μάρκας, με το πρώτο όχημα της σειράς Special Series να είναι h Monza SP2 σε γκρι και μαύρη απόχρωση.

Advertisement

Ford
Επέστρεψε στην κανονικότητα, με νέα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Όπως θα περίμενε κανείς, η Ford έχει εφαρμόσει ένα σύνολο οδηγιών για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό στους υπαλλήλους της.

Hyundai
Η Hyundai λειτούργησε εκ νέου το εργοστάσιό της στην Τσεχία.

Advertisement

Jaguar Land Rover
Η JLR αυξάνει την παραγωγή μασκών για την προμήθεια εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο NHS. Συνεργάζεται με την WHS Plastics για να δημιουργήσει 14.000 την εβδομάδα στο Advanced Product Creation Center στο Gaydon – μια κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Nissan
To Sunderland πρόκειται να ανοίξει ξανά, αλλά μόνο με ένα πιλοτικό σχέδιο που θα επιτρέψει μόνο σε 50 εργαζόμενους να επιστρέψουν στο εργοστάσιο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για επανεκκίνηση της παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και λέγεται πως η παραγωγή θα μεταφερθεί στη Βαρκελώνη από τις 4 Μαΐου.

PSA
Οι Peugeot Citroen δεν έχουν αποκαλύψει πότε θα επιστρέψουν τα εργοστάσιά της στην κανονικότητα, αλλά έχει δωρίσει 700.000 μάσκες σε νοσοκομεία, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και νομούς σε όλη την Ευρώπη. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή αναπνευστήρων.

Tesla
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Tesla σκοπεύει να ξαναρχίσει την παραγωγή στη Βόρεια Αμερική την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Στις 29 Απριλίου ανακοίνωσε πως τα έσοδα αυξήθηκαν το 1ο τρίμηνο κατά 30% στα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας κέρδος της τάξης των 16 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Elon Musk τόνισε: «Ειλικρινά θα έλεγα πως το lockdown φυλακίζει βίαια τους ανθρώπους στα σπίτια τους κάτι που καταπατά όλα τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά, όχι μόνο στην Tesla αλλά και σε πολλές εταιρείες. Εμείς θα αντέξουμε την καταιγίδα, υπάρχουν όμως πολλές μικρές εταιρείες που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν».

Volkswagen
Η VW άνοιξε εν μέρει το εργοστάσιό της στο Βόλφσμπουργκ στις 27 Απριλίου, υποδεχόμενη τους σχεδόν 8.000 υπαλλήλους προκειμένου να κατασκευάσουν το νέο Golf σε μία βάρδια. Η παραγωγή θα επεκταθεί σταδιακά καθώς επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες. Η VW παραδέχτηκε ότι το κλείσιμο του εργοστασίου της κόστισε 2 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Ο Όμιλος Volkswagen αποκάλυψε μια τεράστια μείωση 81% στα λειτουργικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους.