Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αλλαγή λωρίδας με το… βλέμμα

Ελλάδα 5:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγή λωρίδας με το… βλέμμα

ΝΕΑ

Αλλαγή λωρίδας με το… βλέμμα

ΝΕΑ

Η BMW ετοιμάζει ένα πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου του αυτοκινήτου με τα μάτια.

Advertisement
Advertisement

Η BMW μας έχει συνηθίσει σε πρωτοποριακές τεχνολογίες που ορισμένες φορές είναι τόσο φουτουριστικές που ξεπερνούν την εποχή μας. Αυτήν τη φορά οι Γερμανοί έχουν ετοιμάσει ένα νέο πακέτο αναβάθμισης στην υποβοήθηση του οδηγού που ονομάζεται BMW Highway Assistant Level 2+ και το οποίο περιλαμβάνει μερικά πολύ καινοτόμα συστήματα ασφάλειας και λανσαρίστηκε στη νέα i5 xDrive40 και Hybrid 550e xDrive.

Ανάμεσα στα πολλαπλά νέα συστήματα υπάρχει ένα που για πρώτη φορά συναντάμε και ονομάζεται Active Lane Change. Όπως προδίδεται από το όνομα, το σύστημα έχει να κάνει με την αλλαγή λωρίδας σε αυτοκινητόδρομους, αλλά με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Ο οδηγός αρκεί να στρέψει το βλέμμα του προς τον πλαϊνό καθρέπτη και το αυτοκίνητο αναλαμβάνει να αλλάξει λωρίδα και να βγάλει φλας προς εκείνη την κατεύθυνσης.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι τώρα, στα συστήματα αποτροπής αλλαγής λωρίδας ο οδηγός έπρεπε να ενεργοποιήσει το αντίστοιχο φλας προκειμένου το αυτοκίνητο να καταλάβει και να του επιτρέψει να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Με το σύστημα Active Lane Change της BMW δε χρειάζεται πλέον να ανάψει φλας ο οδηγός για να του επιτρέψει να αλλάξει λωρίδα. Απλά κοιτάζει τον πομπό που υπάρχει τοποθετημένος στον καθρέπτη και αν υπάρχει δυνατότητα αναλαμβάνει να στρίψει το τιμόνι και να κάνει την αλλαγή λωρίδας.

Εκτός από τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης η BMW έχει αναβαθμίσει και το σύστημα infotainment παρουσιάζοντας το BMW Operating System 9. Η εφαρμογή που ξεχωρίζει είναι η φωνητική βοηθός Siri της Apple η οποία πλέον ενεργοποιείται αυτόματα όταν συνδεθεί το smartphone. Αναβαθμισμένο επίσης είναι και το σύστημα πλοήγησης με περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο φόρτισης.

Advertisement

Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα ενεργοποιηθεί στις i5 xDrive40 και 550e xDrive και θα συνοδεύεται από το αναβαθμισμένο σύστημα Driving Assistance Professional Package που επιτρέπει την αυτόνομη οδήγηση με ταχύτητες έως και 135 χλμ./ώρα. Σε δεύτερη φάση το σύστημα Active Lane Change θα τοποθετηθεί στη νέα BMW Σειρά 5 και την iX.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανανέωση για τη BMW Σειρά 4
Η BMW M4 Competition γίνεται πιο sexy και άγρια
Νέα μοντέλα και ειδικές εκδόσεις BMW M