Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αγόρασα ηλεκτρικό! Πώς φορτίζω;

Ελλάδα 15:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αγόρασα ηλεκτρικό! Πώς φορτίζω;

ΝΕΑ

Αγόρασα ηλεκτρικό! Πώς φορτίζω;

ΝΕΑ

Μάθετε κι εσείς πώς θα φορτίσετε εύκολα και γρήγορα, στο σπίτι, αλλά και στον δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Κινούμαστε καθημερινά -με όλο και πιο ταχύ βήμα- προς ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρικά οχήματα. Η ηλεκτροκίνηση είναι βασικό συστατικό προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον και άπασες οι κυβερνήσεις υλοποιούν προγράμματα με απώτερο σκοπό την μετάβαση στην νέα αυτή εποχή.

Έτσι, βλέπουμε σταδιακά, όλο και περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα να κυκλοφορούν στον δρόμο, καθώς η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν πιο οικονομικό και βιώσιμο τρόπο για τις μετακινήσεις μας.

Σε αυτό το πλαίσιο σκέφτηκα κι εγώ όταν αποφάσισα να αποκτήσω ένα αυτοκίνητο πόλης με ηλεκτρικό κινητήρα. Βλέπω πολλούς φορτιστές στους δρόμους, ωστόσο το ερώτημα παρέμενε: «Και τώρα πού και πώς φορτίζω;» καθώς ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε χρειαστεί να το κάνω.

Advertisement
Advertisement

Φόρτιση στο σπίτι

Αρχικά, θα έπρεπε να φροντίσω τον τρόπο με τον οποίο θα φορτίζω το ηλεκτρικό μου στο σπίτι. Δηλαδή έπρεπε να προμηθευτώ έναν οικιακό φορτιστή και αυτό γιατί οι οικιακοί φορτιστές είναι πιο γρήγοροι, πιο «έξυπνοι» και πιο ασφαλείς από μία απλή πρίζα.

Εξάλλου, η οικιακή φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ενός plug-in υβριδικού αποτελεί τον ασφαλέστερο και πλέον άνετο τρόπο φόρτισης, διασφαλίζοντας ότι η μπαταρία ενός οχήματος θα είναι 100% έτοιμη για χρήση ανά πάσα στιγμή.

Advertisement

Κάνοντας μία γρήγορη αναζήτηση διαπίστωσα ότι τις πιο αξιόπιστες επιλογές φόρτισης τις παρέχει η ΔΕΗ μέσω των υπηρεσιών της ΔΕΗ blue.

Επιλέγοντας, λοιπόν, ΔΕΗ blue φορτίζω «έξυπνα» και γρήγορα το αυτοκίνητό μου, καθώς για την οικιακή φόρτιση προσφέρει ποικιλία φορτιστών, με ισχύ από 7,4 kW έως και 22 kW.

Advertisement

Συγεκριμένα, για τις ανάγκες οικιακής φόρτισης η ΔΕΗ blue προσφέρει ποικιλία φορτιστών, συμπεριλαμβανόμενης της εγγυημένης εγκατάστασής τους αλλά και παράλληλων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Οι οικιακοί φορτιστές είναι ταχύτεροι, πιο «έξυπνοι» και ασφαλέστεροι από μία τυπική πρίζα.

Προσωπικά, επέλεξα τον 7,4 kW wallbox (Pulsar Plus), έναν από τους μικρότερους σε διαστάσεις φορτιστές, με ιδιαίτερα κομψή σχεδίαση και με ενσωματωμένο καλώδιο. Είναι πολύ εύκολος στη χρήση του, ενώ διαθέτει και «έξυπνες» λειτουργίες (μέσω του app ΔΕΗ blue), καθώς και εγγύηση κατασκευαστή.

Ωστόσο, υπάρχει και ο 22 kW wallbox (Pulsar Plus), με ενσωματωμένο καλώδιο, type 2. Διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wifi και Bluetooth, ενώ επίσης διαθέτει και «έξυπνες» λειτουργίες (μέσω του app ΔΕΗ blue), καθώς και εγγύηση κατασκευαστή. Να σημειωθεί πως οι Pulsar Plus φορτιστές διατίθενται σε λευκο ή μαύρο χρώμα αναλόγως αποθέματος.

Advertisement

Ακόμα μία επιλογή είναι αυτή του 22 kW wallbox – Copper SB, ο οποίος είναι κατάλληλος για οικιακή, αλλά και για επαγγελματική φόρτιση. Πρόκειται για μία στιβαρή κατασκευή σε μικρές διαστάσεις. Διαθέτει αυξημένες δυνατότητες δικτύωσης μέσω Wifi, Bluetooth και Ethernet, ενώ ενσωματώνει και αναγνώστη καρτών RFID για έλεγχο πρόσβασης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα wallboxes της ΔΕΗ blue πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιδότηση από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (kinoumeilektrika.gov.gr).

Φόρτιση εκτός σπιτιού

Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να φορτίσει κανείς μακριά από το σπίτι; Είναι αλήθεια πως έχω αρκετά ραντεβού εκτός γραφείου στα οποία πρέπει να παρευρεθώ μέσα στη βδομάδα – συν τα ταξίδια και τις βόλτες με την οικογένεια. Με λίγα λόγια, η φόρτιση εκτός σπιτιού είναι πολλές φορές αναγκαία. Ωστόσο, με ένα γρήγορο research είναι εύκολο να εντοπιστούν λύσεις φόρτισης, εφόσον η ΔΕΗ blue διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο δημόσιας φόρτισης, έτσι δεν ανησυχώ για το πού θα φορτίσω καθώς βρίσκω φορτιστή από τα super market μέχρι και τα κομβικά σημεία των πόλεων και των αυτοκινητόδρομων. Οι δημόσιοι φορτιστές της ΔΕΗ blue βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ blue διαθέτει πάνω από 1.900 φορτιστές και περισσότερα από 200 σημεία ταχυφόρτισης, πανελλαδικώς.

Μάλιστα, δεν χρειάζεται να ψάχνω on the road, καθώς η διαδικασία εύρεσης φορτιστή είναι πολύ εύκολη, χάρη στο εύχρηστο και πολύ φιλικό προς τον χρήστη app. Έτσι, μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο σε οποιοδήποτε δημοσίως προσβάσιμο σημείο φόρτισης ΔΕΗ blue που επιλέγω μέσω της εφαρμογής ΔΕΗ blue.

Τα «βήματα» της φόρτισης

Η διαδικασία φόρτισης μου φάνηκε ιδιαιτέρως εύκολη, με λίγα και απλά βήματα:

  1. Εάν δεν έχεις κατεβάσει την εφαρμογή, χρησιμοποίησε το σαρωτή QR του κινητού σου. Σάρωσε το QR code στην επιλεγμένη θύρα φόρτισης. Το QR code θα σε παραπέμψει στην εφαρμογή ΔΕΗ blue.
  2. Επίλεξε τον Τρόπο Πληρωμής που σε εξυπηρετεί (πιστωτική/χρεωστική κάρτα ή εναλλακτικά Google/Apple Pay λογαριασμό). Αν έχεις γίνει Μέλος μπορείς να επιλέξεις να πληρώνεις με το «υπόλοιπο πορτοφολιού» σου, επιλέγοντας εκ των προτέρων συγκεκριμένα ποσά με χρέωση της τραπεζικής κάρτας που έχεις δηλώσει.
  3. Σύνδεσε το καλώδιο φόρτισης του οχήματος στην επιλεγμένη θύρα του φορτιστή.
  4. Εντόπισε από τον Χάρτη το σημείο/θύρα φόρτισης που επιθυμείς και επέλεξε «Έναρξη Φόρτισης».
  5. Στην εφαρμογή «Σύρε προς τα πάνω για να φορτίσεις» και η φόρτιση ξεκινά.
  6. Για να ολοκληρωθεί η φόρτιση, επίλεξε «Τερματισμός φόρτισης» από την εφαρμογή και αποσύνδεσε το καλώδιο φόρτισης. Μπορείς να σταματήσεις μέσω της εφαρμογής τη διαδικασία φόρτισης ανά πάσα στιγμή, ακόμη και χωρίς να έχει φορτίσει πλήρως η μπαταρία.

Αυτό ήταν, τόσο απλά!

Εφόσον είσαι κάτοχος ηλεκτρικού οχήματος, σου προτείνω να δημιουργήσεις λογαριασμό στην εφαρμογή ΔΕΗ blue και να γίνεις Μέλος ΔΕΗ blue. Απλά, γρήγορα και δωρεάν, συνδέοντας τον Google/Apple ή Facebook λογαριασμό σου ή χρησιμοποιώντας το e-mail σου και τον κωδικό πρόσβασης που επιθυμείς για να συνδεθείς. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίζεις χαμηλότερες χρεώσεις φόρτισης σε όλους τους τύπους φορτιστών και θα επωφελείσαι και από πολλές προσωποποιημένες υπηρεσίες.

Booking και χρόνος

Αξίζει να σημειώσω πως, προσωπικά, χρησιμοποιώ πολύ την υπηρεσία κράτησης (booking) ταχυφορτιστή που μου προσφέρει η ΔΕΗ blue κι έτσι έχω απαλλαγεί από το άγχος εύρεσης διαθέσιμων σταθμών φόρτισης. Επιπλέον, μέσω της Εφαρμογής ΔΕΗ blue, μπορώ να δεσμεύω τη διαθεσιμότητα μίας θύρας φόρτισης για 30 λεπτά πριν την άφιξή μου στην τοποθεσία για την επικείμενη συνεδρία φόρτισης του ΙΧ μου.

Σχετικά με τον χρόνο φόρτισης που απαιτείται, αυτός εξαρτάται όχι μόνο από την ισχύ του σταθμού φόρτισης αλλά και τη δυνατότητα του ίδιου του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανάλογα με το εσωτερικό (on board) φορτιστή που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ blue έχει δεσμευτεί να βάλει όση «ενέργεια» απαιτείται, ώστε η μετακίνηση στην πόλη να γίνει πιο πράσινη και αθόρυβη και η οδήγηση να μετατραπεί σε μία πλήρως «έξυπνη» εμπειρία, προσβάσιμη σε όλους.

Κλείνοντας, εγώ πήρα ηλεκτρικό και οδηγώντας το μπορώ να πω ότι είναι μία εξαιρετική εμπειρία που τη συστήνω ανεπιφύλαχτα. Εσύ είσαι έτοιμος να κάνεις το μέλλον καλύτερο και τον πλανήτη πιο βιώσιμο; Η νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης είναι εδώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απόδραση στο Μέτσοβο και στην Πίνδο με ηλεκτρικό! (+video)
Πού θα βρείτε τους νέους ταχυφορτιστές της ΔΕΗ blue;
Η ηλεκτροκίνηση οδηγεί τη μετάβαση στις πόλεις του μέλλοντος