Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό είναι το σχέδιο για την υδρογονοκίνηση στην Ελλάδα

Ελλάδα 20:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτό είναι το σχέδιο για την υδρογονοκίνηση στην Ελλάδα

ΝΕΑ

Αυτό είναι το σχέδιο για την υδρογονοκίνηση στην Ελλάδα

ΝΕΑ

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε την ιεράρχηση των κινήσεων για την χρήση του νέου καυσίμου σε οχήματα και σιδηρόδρομο.

Advertisement
Advertisement

Την είσοδο του υδρογόνου στις οδικές, αστικές αλλά και τις σιδηροδρομικές μεταφορές προανήγγειλε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που θα «χτιστεί» μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος».

Ειδικότερα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών στον χαιρετισμό του στο συνέδριο «Υδρογόνο: Μια Ευκαιρία για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το υπό ίδρυση δίκτυο πόλεων «ΗΛΕΚΤΡΟΝ», υποστήριξε ότι: «Από τη στιγμή που θα ανοίξει ο δρόμος για τη χρήση του υδρογόνου στις Μεταφορές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προτίθεται να αναπτύξει ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο ώστε να αναπτυχθεί η χρήση του καυσίμου σταδιακά και με βάση τις ευρωπαϊκές προοπτικές. Αυτό συνεπάγεται τη διάθεση του συγκεκριμένου καυσίμου μεταφορών στα διευρωπαϊκά δίκτυα, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στη συνέχεια, στις αστικές μεταφορές

Advertisement
Advertisement

Η ιεράρχιση στην είσοδο του υδρογόνου στις μετακινήσεις σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη θα γίνει ως εξής:

Τα πρώτα πρατήρια θα πρέπει να αναπτυχθούν στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη μετακίνηση των οχημάτων. Δηλαδή, ένα όχημα που έρχεται από το εξωτερικό δεν γίνεται να έχει εφοδιαστεί με υδρογόνο σε χώρα της αλλοδαπής και όταν περάσει τα ελληνικά σύνορα να μην υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού. Πρέπει να μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του.

Σε δεύτερο στάδιο, απαιτείται η κάλυψη του ανεφοδιασμού των τρένων υδρογόνου τα οποία θα χρησιμοποιούν το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Κάποιες χώρες έχουν ήδη προγραμματίσει να θέσουν σύντομα σε τροχιά τρένα υδρογόνου.

Advertisement

Στις αστικές μεταφορές, ένα σημαντικό πεδίο, σε πρώτη φάση, το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα ειδικών χρήσεων που διαθέτουν Δήμοι και Περιφέρειες, όπως πχ απορριμματοφόρα, σκούπες και στη συνέχεια, γιατί όχι στο μέλλον, και στις δημοτικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα απορριμματοφόρα, που όπως είπε, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι πιο εύκολο να διαμορφωθούν μικροί σταθμοί ανεφοδιασμού στους χώρους στάθμευσης τους, αφού είναι εκ των προτέρων γνωστές με ακρίβεια οι χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύουν. Η χρήση του καυσίμου για τα απορριμματοφόρα έχει και ένα άλλο όφελος, ότι τα οχήματα κινούνται αθόρυβα, συνεπώς περιορίζεται η ηχορύπανση κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες».

Advertisement

Η τεχνογνωσία του Δημόκριτου

Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σε όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές προδιαγραφές και προηγμένη επιστημονική γνώση θα βρίσκεται στο πλευρό μας ο Δημόκριτος. Και θα είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα Εθνικό Κέντρο Έρευνας θα διοχετεύσει απευθείας την τεχνογνωσία του στον Δημόσιο Τομέα για τη σωστή διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου.

Advertisement

Όπως επισήμανε: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γνωρίζει τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει για να διευκολύνει την υδρογονοκίνηση, «όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται κάτι περισσότερο. Η εξειδικευμένη γνώση και η εμπειρία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Γι΄ αυτό τον σκοπό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προτίθεται να συνεργαστεί με τον Δημόκριτο σε αυτή την πορεία, καθώς είναι ήδη ο Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Υδρογόνο».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η είσοδος του υδρογόνου είναι ένα δύσκολο και σημαντικό πλάνο, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση επέλεξε να πρωτοπορεί.

«Αναφέρομαι ιδιαίτερα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να εκπονήσουν ολοκληρωμένα σχέδια για την εφαρμογή των τεχνολογιών του υδρογόνου, απορροφώντας σχετικές  ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σήμερα περισσότερο οργανωμένη μέσα από το «ΗΛΕΚΤΡΟΝ», το «Δίκτυο πόλεων για την προώθηση των βιώσιμων καθαρών μεταφορών και της ασφαλούς κινητικότητας» διευκρίνισε.

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Αυτή η πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια και θα προσφέρουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

«Και οι ΟΤΑ θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις περιφερειακές κρατικές ενισχύσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη πράσινων υποδομών, στις οποίες περιλαμβάνεται το υδρογόνο. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και έχει τη βούληση να καταρτίσει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την εφαρμογή των νέων καθαρών τεχνολογιών. Ο συντονισμός μίας τέτοιας προσπάθειας οδηγεί άλλωστε στον βασικό κοινοτικό στόχο των καθαρών μεταφορών, όπως επίσης στην ανάπτυξη μίας νέας οικονομίας με πολλές προοπτικές και αξιόλογες νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Εμείς, θα φροντίσουμε να προβούμε στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, όσον αφορά τον τομέα των μεταφορών, για την πλήρη αξιοποίηση όλων αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, επιταχύνοντας την πορεία της Ελλάδας προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών, προάγοντας μία μορφή σύγχρονης οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν

Αναμένοντας τον χαρακτηρισμό του υδρογόνου ως καύσιμο μεταφορών στην χώρα μας, που αποτελεί το πρώτο βήμα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που άπτονται της χρήσης του νέου καυσίμου.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται:

Σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων, δηλαδή πρατήρια υδρογόνου

Προδιαγραφές των εγκαταστάσεων

Προδιαγραφές ασφαλείας

Ταξινόμηση και τεχνικός έλεγχος οχημάτων υδρογόνου και φυσικά,

Τεχνική Υποστήριξη, που σημαίνει εξειδικευμένα συνεργεία και τεχνίτες που να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να ελέγχουν και να επισκευάζουν αυτά τα οχήματα.

«Γιατί δεν αρκεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα όχημα μηδενικών εκπομπών. Πρέπει να εξασφαλίζεται και η υποστήριξη του οχήματος σε όλη τον κύκλο ζωής του. Και φυσικά, η υδρογονοκίνηση δεν αφορά μόνο στις οδικές μεταφορές, αλλά και τον σιδηρόδρομο», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σχεδόν ανύπαρκτοι οι σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο στην ΕΕ
Πράσινο φως για μετατροπές παλαιών ΙΧ σε ηλεκτρικά ή υδρογόνου!
1.600 χλμ. αυτονομία με υδρογόνο