Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό είναι το «Μουλάρι» του αμερικάνικου στρατού (+video)

Ελλάδα 22:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό είναι το «Μουλάρι» του αμερικάνικου στρατού (+video)

ΝΕΑ

Αυτό είναι το «Μουλάρι» του αμερικάνικου στρατού (+video)

ΝΕΑ

Αν και η επίσημη ονομασία του ήταν «M274 Truck Platform Utility 1⁄2 Ton» το όχημα της Willys έχει μείνει στην ιστορία ως το «Mule» (Μουλάρι), λόγω της ικανότητάς του να μεταφέρει φορτίο σε κάθε είδους έδαφος.

Advertisement
Advertisement

Το Mule εξελίχθηκε από την Willys κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου για μεταφορές σε σημεία όπου ένα κανονικό όχημα δεν θα έφτανε.

Πολύ σύντομα, το όχημα αυτό κέρδισε ως παράσημο το παρατσούκλι «το μουλάρι» μια και αποδείχτηκε ανεκτίμητο για μεταφορά φορτίου σε δύσκολο έδαφος. Με τετρακίνηση και τετραδιεύθυνση (στις τελευταίες του εκδόσεις), το «Μουλάρι» ζύγιζε μόλις 361 κιλά και με την αυξημένη του απόσταση από το έδαφος, είχε παροιμιώδεις ικανότητες αναρρίχησης και προσπέλασης δύσκολων σημείων.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον, είχε ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο του απόβαρου, μια και όπως ανέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία, το «Μουλάρι» μπορούσε να μεταφέρει βάρος 454 κιλών. Οι πρώτες κινήσεις για την κατοχύρωση της πατέντας, έγιναν από τη Willys το 1944 και το όχημα έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1970- και σε υπηρεσιακή ετοιμότητα έως τη δεκαετία του ‘80.

Φυσικά η απλότητα της κατασκευή του, όπως και σε κάθε στρατιωτικής χρήσης όχημα, ήταν το μεγαλύτερο προσόν του. Με ένα απλό ατσάλινο πλαίσιο και χωρίς ανάρτηση, το όχημα εμφάνιζε απόσταση από το έδαφος ανάλογα με το μέγεθος των ελαστικών με το οποίο εφοδιαζόταν. Τα πεντάλ και το τιμόνι είναι τοποθετημένα μπροστά, εκτός ωφέλιμου εμβαδού.

Advertisement

Ο κινητήρας είναι στο πίσω μέρος, κάτω από την πλατφόρμα και έτσι, όλη η επιφάνεια είναι εκμεταλλεύσιμη για φόρτωση. Μάλιστα, για τα δύσκολα σημεία, ο χειριστής μπορούσε να κρατήσει το τιμόνι χωρίς να κάθεται στη θέση του οδηγού, περπατώντας δίπλα από το όχημα. Η ισχύς έφτανε στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 3 ταχυτήτων.

Advertisement

Το «Μουλάρι» χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στο Βιετνάμ για μια ποικιλία δράσεων, από μεταφορά φορτίου, έως και τραυματιών, ενώ συνεισέφερε και στον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων με πυρομαχικά. Το εικονιζόμενο, είναι ένα αυθεντικό M274 Truck Platform Utility 1⁄2 Ton του 1964, το οποίο μετά τη… θητεία του, πουλήθηκε στο συλλέκτη Chet Krause, ο οποίος το αποκατέστησε πλήρως, το 2017.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χαμηλότερη από το 2019 η ζήτηση για νέα ΙΧ!
Hamilton: Κανένας δεν θα με εμποδίσει να λέω την άποψή μου
To MINI Cooper SE είναι το πρώτο ηλεκτρικό κάμπριο