Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκάλυψη: Tο νέο σύστημα ΒΜW iDrive 8.0

Ελλάδα 12:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκάλυψη: Tο νέο σύστημα ΒΜW iDrive 8.0

ΝΕΑ

Αποκάλυψη: Tο νέο σύστημα ΒΜW iDrive 8.0

ΝΕΑ

Η BMW παρουσίασε τη νέα γενιά του συστήματος BMW iDrive, το οποίο ενισχύει την αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος, μέσω πιο ευκρινών οθονών και προτάσσοντας την ανάπτυξη φυσικών διαλόγων.

Advertisement
Advertisement

Στην παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης του συστήματος πολυμέσων και επικοινωνίας iDrive, το οποίο επιτρέπει τη διαισθητική επαφή και αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου προχώρησε η BMW. Το σύστημα θα κάνει το ντεμπούτο του στην επερχόμενη BMW iX,ενώ λίγο αργότερα θα ενσωματωθεί και στην BMW i4.

Όπως αναφέρει η ΒΜW, η αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος αναβαθμίζεται ριζικά, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση της παρεχόμενης εμπειρίας. Πυρήνας του συστήματος iDrive συνιστά το λειτουργικό σύστημα BMW Operating System 8, μια νέα γενιά οθονών, λειτουργιών και software που παρέχει προηγμένη συνδεσιμότητα και επεξεργασία δεδομένων.

Advertisement
Advertisement

Ανάπτυξη διαλόγων με την “ψηφιακή βοηθό”

Μέσω του νέου της συστήματος ΒΜW iDrive 8.0, οι Βαυαροί μειώνουν δραματικά τους φυσικούς διακόπτες (στο ήμισυ), προτάσσοντας την ρύθμιση των λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών. Για το τελευταίο φροντίζει η ψηφιακή βοηθός Intelligent Personal Assistant, με την οποία ο οδηγός μπορεί και αναπτύσσει φυσικούς διαλόγους, ενώ, εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα απτικής ρύθμισης των λειτουργιών μέσω της κεντρικής οθόνης.

Επιπροσθέτως, έχει δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη «συναισθηματικών» δεσμών μεταξύ οδηγού και οχήματος, κάτι για το οποίο φροντίζει η λειτουργία “Great Entrance Moments”, η οποία μεταξύ άλλων καλωσορίζει τον οδηγό μόλις επιβιβαστεί στην BMW του.

Advertisement

Επίσης, όπως καταδεικνύουν και οι φωτογραφίες, η κεντρική κονσόλα έχει λάβει αιωρούμενη μορφή, μινιμαλιστική και λιτή σχεδίαση, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το περιστροφικό χειριστήριο (iDrive Controller).

Advertisement

Ενοποιημένες οθόνες

Για την παροχή μιας ολιστικής και άκρως ευχάριστης εμπειρίας  φροντίζει και ο σχεδιασμός των ψηφιακών οθονών, οι οποίες έχουν ως «όπλα» τους την ευκρίνεια, τα φουτουριστικά αλλά ευανάγνωστα 3D γραφικά, ενώ όλες οι πληροφορίες απεικονίζονται στο κατάλληλο για σημείο –για λόγους εργονομίας. Οι δύο οθόνες έχουν ενοποιηθεί (βλ. Mercedes), ενώ εκείνη του συστήματος πολυμέσων φέρει κλίση προς τον οδηγό διευκολύνοντας τον απτικό έλεγχό της. Η οθόνη infotainment έχει διάμετρο 14,9 ιντσών, ενώ ο ψηφιακός πίνακας οργάνων αντιστοιχεί σε 12,3” – αμφότερες με γραφική ανάλυση 200 ppi (pixelς ανά ίντσα).

Την παρθενική του εμφάνιση κάνει και το στο σύστημα “My Modes” το οποίο παραμετροποιεί 10 διαφορετικές λειτουργίες του οχήματος, μεταξύ των οποίων το σύστημα διεύθυνσης, τις ρυθμίσεις του πλαισίου και την εκάστοτε ισχύ που απελευθερώνει ο κινητήρας. Το “My Modes” αφορά τα προφίλ οδήγησης “Efficient, Sport & Personal”, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν περισσότερα.

Advertisement

Στο “Efficient” στο επίκεντρο τίθεται η κατανάλωση καυσίμου, στο Sport οι επιδόσεις, ενώ στο Personal ο οδηγός μπορεί να καθορίσει ο ίδιος τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου του. H αλλαγή του προφίλ οδήγησης αλλάζει σημαντικά τη διάταξη του πίνακα οργάνων, ενώ παράγεται και μια ηχητική επισήμανση.

Η όγδοη γενιά του iDrive συνιστά το πρώτο σύστημα πολυμέσων και επικοινωνίας της BMW που υποστηρίζει δικτύωση 5G, επιτρέποντας ταχύτερες over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεις λογισμικού, ενώ δυνατή καθίσταται και η αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης.

Το νέο σύστημα BMW iDrive 8.0 θα είναι συμβατό τόσο με τις συσκευές Apple όσο και Αndroid.

Διαβάστε επίσης:
Οι μελλοντικές BMW θα έχουν ξεχωριστή σχεδίαση
BMW Classic και με τη “βούλα” η Σπανός Α.Ε.
Ο Δεκάλογος της νέας BMW iX3 (video)