Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

75 χρόνια Porsche: Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελλάδα 0:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

75 χρόνια Porsche: Με το βλέμμα στο μέλλον

ΝΕΑ

75 χρόνια Porsche: Με το βλέμμα στο μέλλον

ΝΕΑ

Η Porsche είναι πρωτοπόρος στο δρόμο προς τον εξηλεκτρισμό, ενώ ταυτόχρονα επενδύει και σε εναλλακτικές στρατηγικές όπως τα e-fuels.

Advertisement
Advertisement

Με τις Taycan, Taycan Cross Turismo και Sport Turismo η Porsche απέδειξε ότι η ηλεκτροκίνηση όχι μόνο μπορεί να συγκινήσει οδηγικά αλλά και να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα σπορ χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου με την αμεσότητα, την εκρηκτική δύναμη και συνάμα την χρηστικότητα που έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Χάρη σε έναν σαφώς καθορισμένο οδικό χάρτη, μέχρι το 2025 περισσότερα από τις μισές καινούργιες Porsche που θα πωλούνται αναμένεται να είναι εξηλεκτρισμένες –είτε πλήρως είτε  plug-in υβριδικές. Μέχρι το 2030, ο στόχος της εταιρείας είναι περισσότερο από το 80% των καινούργιων αυτοκινήτων της που θα πωλούνται να είναι πλήρως ηλεκτρικά.

Advertisement
Advertisement

Η Premium Platform Electric (PPE) είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που αναπτύσσει η εταιρεία για να εκπληρώσει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δώσει στην Porsche την ευκαιρία να εξελίξει μεγάλα μοντέλα με υψηλά τεχνικά πρότυπα και έτσι να εξηλεκτρίσει ένα ακόμα σημαντικό μέρος του στόλου της.

Η πλατφόρμα PPE προσφέρει τόσο μεγάλο περιθώριο ελιγμών στο μεταξόνιο, το μετατρόχιο και την απόσταση από το έδαφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση μιας ποικιλίας μοντέλων σε διαφορετικές κατηγορίες, γεγονός που επιτρέπει ταυτόχρονα στα μοντέλα Porsche να διατηρήσουν τον ισχυρό, ανεξάρτητο χαρακτήρα τους.

Advertisement

Η πρώτη Porsche που θα βασίζεται στο PPE θα είναι η αμιγώς ηλεκτρική Macan. Με την αρχιτεκτονική 800 Volt, τους ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες τελευταίας γενιάς και την υπερσύγχρονη διαχείριση μπαταρίας και φόρτισης, αυτό το μοντέλο υπηρετεί τη φιλοσοφία E-Performance που είναι χαρακτηριστική της Porsche. Ο διάδοχος του επιτυχημένου compact SUV δεν θα είναι μόνο το πιο σπορ μοντέλο στην κατηγορία του. αλλά θα έχει επίσης εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία και γρήγορη φόρτιση υψηλής απόδοσης.

Για τις κορυφαίες εκδόσεις των ηλεκτρικών μοντέλων επόμενης γενιάς οι μηχανικοί της Porsche έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής, σπορ οδηγικής εμπειρίας που σε συνδυασμό με τη δυναμική κατανομή ροπής στην τετρακίνηση, θα υποστηρίζει επίσης υψηλή ευελιξία και επιδόσεις αντάξιες της φήμης της Porsche.

Advertisement

Οι νέες αμιγώς ηλεκτρικές Macan διαθέτουν μπαταρία ιόντων λιθίου με συνολική χωρητικότητα περίπου 100 kWh υψηλής απόδοσης, ενώ στην τεχνολογία 800 Volt, η πρώτη σειρά μοντέλων PPE της Porsche θα μπορεί να φορτίζεται με ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα φόρτισης από τα 270 kW της Taycan. Αυτό σημαίνει ότι στον κατάλληλο ταχυφορτιστή (DC) το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας μπορεί να αυξηθεί από 5-80% σε λιγότερο από 25 λεπτά.

Η βιωσιμότητα στην Porsche έχει όμως και άλλες πτυχές. Μπορεί η βασική προτεραιότητα να είναι ο σταδιακός εξηλεκτρισμός της μάρκας, ωστόσο η εταιρεία διαπιστώνει ότι μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της ανθρακικής ουδετερότητας μόνο αν συμπεριληφθούν και τα υφιστάμενα οχήματα.

Advertisement

Άλλωστε τα αυτοκίνητα της Porsche είναι διάσημα και για την αντοχή τους στον χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο η Porsche ενθάρρυνε όπως πάντα την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων ιδεών για τη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσης όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Θα έπρεπε επίσης στην οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πάνω σε αυτές τις αρχές αναπτύχθηκε η πρωτοβουλία για τα συνθετικά καύσιμα (eFuels), τα οποία επιτρέπουν σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στη λειτουργία των κινητήρων εσωτερικής καύσης.Τα συνθετικά καύσιμα παράγονται από νερό και διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιώντας αιολική ενέργεια και επιτρέπουν την σχεδόν “καθαρή” λειτουργία των βενζινοκινητήρων.

Η Porsche ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που αντιμετώπισαν το ζήτημα σε πολιτικό, κανονιστικό και επιχειρηματικό επίπεδο –προκειμένου να δημιουργήσει κίνητρα και για άλλες εταιρείες να συμμετάσχουν.

Η Porsche αναγνωρίζει τα οφέλη των συνθετικών καυσίμων και έχει το θάρρος να ξεκινήσει για άλλη μία φορά μια νέα πορεία, να αναπτύξει μια ρηξικέλευθη λύση και να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη. Με τα συνθετικά καύσιμα ανοίγει ένα τεχνολογικό μονοπάτι που προσφέρει προστιθέμενη αξία στην υπόθεση της βιωσιμότητας σε όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν δυνατότητες και για άλλες εφαρμογές: πέρα από τις οδικές μεταφορές, τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν στον τομέα των αερομεταφορών, στη ναυτιλία ή ακόμη και στη χημική βιομηχανία.