MIRROR

Η Ρωσία παρενόχλησε αεροσκάφος των τσεχικών αερογραμμών

Ελλάδα 13:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ρωσία παρενόχλησε αεροσκάφος των τσεχικών αερογραμμών

MIRROR

Η Ρωσία παρενόχλησε αεροσκάφος των τσεχικών αερογραμμών

MIRROR

Όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, το αεροπλάνο των εθνικών αερογραμμών της Τσεχίας, Czech Airlines, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βουδαπέστη-Μπακού, διαπίστωσε παρεμβολές στον ασύρματο.

Advertisement
Advertisement

Αυτο μάλιστα συνέβη, όταν το αεροπλάνο περνούσε πάνω από την περιοχή που βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα στο Καραμπάχ. Ως αποτέλεσμα, προκλήθηκε σφάλμα στο σύστημα GPS του αεροσκάφους, αλλά οι πιλότοι κατάφεραν να προσγειώσουν με ασφάλεια το αεροσκάφος.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, απευθύνθηκε στη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να βρει την αιτία του συμβάντος, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Η αρμένικη πλευρά, μέσω της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης που βρίσκεται στην περιοχή, δημιουργεί συχνά προβλήματα σε επιβατικά αεροσκάφη που εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν, με ραδιο-παρεμβολές.

Οι απειλές για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι μόνο αεροπλάνα της Τσεχίας που πετούν προς το Αζερμπαϊτζάν. Η λίστα των αεροπορικών εταιρειών που διεξάγουν πτήσεις προς το Μπακού είναι μεγάλη, και περιλαμβάνει εταιρείες από χώρες όπως η Ουγγαρία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Λετονία, η Γερμανία, η Τουρκία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Advertisement
Advertisement

Μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020, τα ρωσικά στρατεύματα τοποθετήθηκαν προσωρινά στο Καραμπάχ, όπου βρίσκεται ο αρμένικος θύλακας «Artsakh». Προκειμένου να διατηρήσει τις θέσεις και την επιρροή του στον Νότιο Καύκασο, που απαιτούνται για να διεξάγει τέτοιες προκλήσεις, το Κρεμλίνο εμποδίζει τη σύναψη ειρήνης μεταξύ Μπακού και Γιερεβάν.

Από αυτή την άποψη, στις 28 Ιουλίου η τσέχικη έκδοση του ειδησεογραφικού πρακτορείου CNN, ανέφερε ότι «…ο Πούτιν επιδιώκει να παγώσει τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αντίστοιχα με το σενάριο που είχε ακολουθήσει και στη Νότια Οσετία ή στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας».
Κάτι αντίστοιχο δημοσιεύθηκε στη βουλγαρική ιστοσελίδα Fakti: «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής της παρουσίας, στον Νότιο Καύκασο και την Ανατολική Ευρώπη».

Δεδομένου του διασπαστικού ρόλου της Ρωσίας στην περιοχή, το αμερικανικό «The Hill» τον Ιανουάριο του 2023 ανέφερε ότι «…η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ καθώς και οι εταίροι στην ΕΕ, πρέπει να κινητοποιήσουν διεθνή στήριξη για να αντικαταστήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και να βοηθήσουν στη σφυρηλάτηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με διάρκεια, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν».

Advertisement

ΑΚΟΜΑ:
Τι γνωρίζει ο Ίλον Μασκ για το πραξικόπημα στη Ρωσία;
Ο Πούτιν στέλνει το δολοφονικό όπλο
Τι θα γίνει αν ο Πούτιν πατήσει το κουμπί για τα πυρηνικά; (+video)