Live Κίνηση
Περισσότερα
MERCEDES-EQ-2022

Mercedes EQB: Ηλεκτρική απόλαυση για επτά!

Ελλάδα 14:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes EQB: Ηλεκτρική απόλαυση για επτά!

MERCEDES-EQ-2022

Mercedes EQB: Ηλεκτρική απόλαυση για επτά!

MERCEDES-EQ-2022

Με την EQB η Mercedes-Benz προσθέτει ένα πρακτικό και πολυτελές compact SUV το οποίο αποτελεί πρότυπο ευρυχωρίας και άνεσης για έως και επτά επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

Ανοίγοντας τον δρόμο της προς την πλήρη καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης έως το τέλος της δεκαετίας, η Mercedes-Benz είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κανένα κομμάτι της αγοράς χωρίς να δηλώσει την παρουσία της με ένα ηλεκτρικό μοντέλο.

Έτσι μετά την EQA, έρχεται η EQB για να προσθέσει μία ακόμα επιλογή σε ένα compact SUV, το οποίο όμως εστιάζει περισσότερο στην πρακτικότητα και την εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων για τις μεταφορικές ανάγκες μία μεγάλης οικογένειας.

Βασισμένη και αυτή στο δάπεδο της GLA, και δανειζόμενη σχεδιαστικά στοιχεία αλλά και την γενικότερη φιλοσοφία της GLB, η EQB είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους χρειάζονται μεγάλους χώρους και έξυπνες λύσεις, αλλά παράλληλα θέλουν να απολαύσουν τις χαρές της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Αν και σχετικά συμπαγής σε διαστάσεις (το μήκος φθάνει τα 4,684 μέτρα) διαθέτει ένα πολύ μεγάλο μεταξόνιο (2,829 μέτρα), κάτι που σημαίνει ότι εξασφαλίζει μία ιδιαίτερα ευρύχωρη καμπίνα για επιβάτες και αποσκευές.

Μία ξεχωριστή ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι ότι μπορεί να εξοπλιστεί και με τρίτη σειρά επιβατών, στην οποία μπορούν να φιλοξενηθούν δύο ενήλικες στα αντίστοιχα ανεξάρτητα καθίσματα που βρίσκονται εκεί.

Advertisement

Οι επιβάτες σε όλες τις σειρές καθισμάτων έχουν μεγάλους χώρους και εξαιρετική ευχέρεια κινήσεων, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει όγκο φόρτωσης 495 έως 1.710 ή 465 έως 1.620 λίτρων (στοιχεία για την πενταθέσια και επταθέσια έκδοση, αντίστοιχα).

Advertisement

Ένα ακόμα στοιχείο πρακτικότητας είναι ότι η μεσαία σειρά καθισμάτων μπορεί να μετακινείται εμπρός/πίσω σε μία διαδρομή 140 χιλιοστών, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο, κατά 190 λίτρα τον χώρο αποσκευών.

Σχεδιαστικά ακολουθεί την φιλοσοφία της “προοδευτικής πολυτέλειας” όπως ονομάζει η Mercedes τη νέα αισθητική της αντίληψη για τα ηλεκτρικά της μοντέλα. Διαθέτει δηλαδή το κλασικό πλέον μαύρο κάλυμμα στη μάσκα, τα εντυπωσιακά LED φωτιστικά σώματα καθώς και τις λωρίδες LED που τα ενώνουν μεταξύ τους, τόσο εμπρός όσο και πίσω.

Η πολυτέλεια των υλικών και η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζει και αυτή την Mercedes-Benz με το εξελιγμένο σύστημα πολυμέσων MBUX να εντυπωσιάζει με τις διπλές οθόνες και τις πολλές νέες δυνατότητες που αντανακλούν το ηλεκτρικό υπόβαθρο του αυτοκινήτου.

Advertisement

Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, ο διάκοσμος και ο κρυφός φωτισμός διαφοροποιούνται, ενώ υπάρχουν διακοσμητικές λεπτομέρειες σε ροζ χρυσό σε διάφορα σημεία, όπως τις εξόδους των αεραγωγών, τα καθίσματα, το κλειδί του αυτοκινήτου κ.ά.

Ο εξοπλισμός ακόμα και από την βασική έκδοση είναι κάτι παραπάνω από πλήρης διαθέτοντας ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σε συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Τα ευφυή αυτά συστήματα όπως η ενεργή υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας ή η ενεργή υποβοήθηση του φρεναρίσματος, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία τελευταίας γενιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2.

Η EQB διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, τις EQB 250, EQB 300 και EQB 350. H πρώτη έχει μόνο έναν ηλεκτροκινητήρα, με απόδοση στους 190 ίππους, ενώ οι άλλες δύο είναι τετρακίνητες, με δύο ηλεκτρικά μοτέρ (ένα σε κάθε άξονα) και με απόδοση αντίστοιχα 228 και 292 ίππους. Η αυτονομία ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να φθάσει έως και τα 469 χιλιόμετρα με βάση το πρότυπο WLTP.

Και οι τρεις εφοδιάζονται με μπαταρία των 66,5 kWh η οποία μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα με εναλλασσόμενο ρεύμα AC έως 11 kW χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου.

Μπορεί επίσης να φορτίζει σε ταχυφορτιστή με μέγιστη ισχύ έως 100 kW με το χρόνο φόρτισης σε αυτή την περίπτωση να είναι περίπου 30 λεπτά για κατάσταση φόρτισης από 10% σε 80%.

Διατίθεται επίσης και η εφαρμογή Mercedes Me Charge μέσω της οποίας οι οδηγοί της EQB μπορούν να προγραμματίσουν την φόρτισή τους σε ένα μεγάλο δίκτυο πάνω από 600.000 σταθμών φόρτισης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To MBUX Multimedia της νέας Mercedes EQB (+video)
Δοκιμή: Mercedes-Benz EQB 300 4MATIC
Διαθέσιμη στην Ελλάδα η Mercedes EQB – Πόσο κοστίζει;