Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Πιο ασφαλής δεν γίνεται

Ελλάδα 0:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz EQA: Πιο ασφαλής δεν γίνεται

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Πιο ασφαλής δεν γίνεται

Mercedes-Benz EQ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημιουργούν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την παθητική ασφάλεια των επιβατών. Και η EQA είναι η σύγχρονη έκφραση της διαρκούς πρωτοπορίας της Mercedes-Benz στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Advertisement
Advertisement

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση απαιτεί πολλές και σημαντικές αλλαγές τόσο στην αντίληψη των καταναλωτών όσο και στις μεθόδους παραγωγής των νέων αυτοκινήτων. Και η Mercedes-Benz βρίσκεται εδώ για να απομακρύνει κάθε φυσιολογικό σκεπτικισμό που εμφανίζεται όταν συντελούνται τόσο μεγάλες αλλαγές. Η εταιρία με την μεγαλύτερη παράδοση σε συστήματα παθητικής ασφάλειας πρωτοπορεί και στην ηλεκτρική εποχή , κάνοντας και την EQA ένα πραγματικό “φρούριο” για τους επιβάτες της.

Για τη νέα EQA η Μercedes-Benz έχει κάνει δεκάδες τεστ στο δικό της κέντρο δοκιμών Mercedes-Benz Technology Center for Vehicle Safety, σε διάφορες δοκιμές πρόσκρουσης, πολλές εκ των οποίων είναι πολύ πιο αυστηρές από εκείνες που ισχύουν στους διεθνείς οργανισμούς. Και έχει προχωρήσει σε σημαντικές επεμβάσεις στο πλαίσιο αλλά και σε επιμέρους στοιχεία του αμαξώματος ώστε η EQA να γίνει ένα απόλυτα ασφαλές αυτοκίνητο ακόμα και στο ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης.

Advertisement
Advertisement

Φέρνοντας αυτούσιο το πνεύμα των ιδρυτών της εταιρίας Carl Benz και Gottlieb Daimler, η Μercedes-Benz υπέβαλε την EQA σε ένα σκληρό πρόγραμμα δοκιμών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη έτσι ώστε να είναι σίγουρη ότι το τελικό προϊόν ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ κάθε Mercedes.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Το αμάξωμα βασίζεται στην στιβαρή δομή της GLA, έχοντας όμως προσαρμοστεί στις διαφορετικές απαιτήσεις που δημιουργεί η ύπαρξη της μπαταρίας και του ηλεκτρικού κυκλώματος. Έτσι λοιπόν η μπαταρία βρίσκεται σε δικό της χώρο, καλά προστατευμένη από έναν ειδικό φορέα, με έξτρα ενισχύσεις στο εμπρός και πίσω τμήμα της ώστε να αντέξει στις δυνάμεις που αναπτύσσονται σε μία σύγκρουση. Λόγω του αυξημένου βάρους της EQA υπάρχει ανάγκη για απόσβεση μεγαλύτερης ενέργειας σε περίπτωση σύγκρουσης, και έτσι τα τμήματα ελεγχόμενης παραμόρφωσης στο εμπρός και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με την χρήση πιο λεπτών υλικών για καλύτερη απορρόφηση των δυνάμεων που αναπτύσσονται.

Advertisement

Τα crash-tests της Mercedes-Benz περιλαμβάνουν και αρκετές επιπλέον δοκιμασίες πέραν των κλασικών, όπως για παράδειγμα το τεστ αντοχής της οροφής, όπου το αυτοκίνητο πέφτει στο έδαφος από απόσταση 50 εκατοστών με στόχο να διερευνηθεί η αντοχή της οροφής. Μία ένδειξη για την έκταση των δοκιμών της EQA είναι και το ότι εξετάστηκε ακόμα και οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η μαύρη γυαλιστερή επιφάνεια της μάσκας στην περίπτωση επαφής με πεζό.

Advertisement

Στις δοκιμές που έκανε η εταιρία εξετάστηκε εξονυχιστικά η συμπεριφορά της μπαταρίας σε περίπτωση σύγκρουσης, όπως για παράδειγμα η αντοχή της στην διάτρηση από αντικείμενο που βρεθεί τυχαία στην άσφαλτο κατά την κίνηση του αυτοκινήτου ή σε περίπτωση διεμβολισμού από εξάρτημα άλλου οχήματος. Υπήρξαν επίσης διαρκείς δοκιμές σε διάφορες συνθήκες για την αντοχή και την συμπεριφορά της μπαταρίας σε συνθήκες υπερθέρμανσης ή υπερφόρτωσης σε ρεύμα.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Advertisement

Αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία της σε ηλεκτρικά οχήματα κάθε είδους, η Mercedes-Benz έχει ενσωματώσει στην EQA πολλά συστήματα που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία της μπαταρίας αλλά και την ασφάλεια των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος. Το σύστημα υψηλής τάσης σβήνει αυτόματα σε περίπτωση μιας σύγκρουσης, μόνιμα ή προσωρινά, ανάλογα με την σοβαρότητα του ατυχήματος. Ένα επιπλέον σύστημα ασφαλείας προβλέπει την αυτόματη διακοπή της φόρτισης στην περίπτωση που ένα άλλο αυτοκίνητο πέσει πάνω στην σταθμευμένη EQA όσο αυτή βρίσκεται στη διαδικασία φόρτισής της. Υπάρχει επίσης και ένας ειδικός διακόπτης ο οποίος απενεργοποιεί το κύκλωμα υψηλής τάσης και είναι διαθέσιμος για τα συνεργεία διάσωσης στην περίπτωση που το αυτοκίνητο εμπλακεί σε ένα σοβαρό ατύχημα.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν όλα τα γνωστά συστήματα παθητικής ασφάλειας που παρέχονται στα σύγχρονα μοντέλα της Mercedes-Benz. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, αερόσακους γονάτων για τον οδηγό, αερόσακους παραθύρων (οι οποίοι καλύπτουν και τις δύο σειρές καθισμάτων). Οι αερόσακοι θώρακα-λεκάνης μπροστά περιλαμβάνονται επίσης στο βασικό εξοπλισμό, και διατίθεται προαιρετικά για τη δεύτερη σειρά καθισμάτων. Σε συνδυασμό με το σύστημα PRE-SAFE® (προαιρετικός εξοπλισμός), τα μπροστινά καθίσματα εξοπλίζονται με ηλεκτρικούς, επαναφερόμενους εντατήρες ζωνών ασφαλείας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Διαβάστε επίσης:
Η εκλεπτυσμένη σχεδίαση της Mercedes EQA
Mercedes-Benz: Παραγωγή 2 νέων ηλεκτρικών SUV στις ΗΠΑ
Mercedes-Benz: Έξι νέα ηλεκτρικά μοντέλα ως το 2022