Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το compact ηλεκτρικό SUV

Ελλάδα 11:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz EQA: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το compact ηλεκτρικό SUV

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το compact ηλεκτρικό SUV

Mercedes-Benz EQ

H νέα EQA είναι το πιο μικρό και το πιο προσιτό μοντέλο στην ηλεκτρική γκάμα της Mercedes-EQ. Aς δούμε συνοπτικά τι καινούργιο φέρνει στην αγορά των premium SUV.

Advertisement
Advertisement

Για τη Mercedes-Benz η νέα EQA είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μοντέλο για την κυριαρχία της και στην εποχή της ηλεκτροκίνηση, όντας ένα αυτοκίνητο που αγγίζει ένα ευρύ κοινό και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή των premium SUV. Η παρουσία της συνδυάζεται με πολλά νέα και ενδιαφέροντα τεχνολογικά στοιχεία, τα οποία αξίζει να δούμε συνοπτικά στις γραμμές που ακολουθούν.

1. Βασίζεται στο πλαίσιο της GLA αλλά έχει αρκετές αλλαγές ώστε να υποδεχτεί την μπαταρία και το σύστημα eATS του ηλεκτροκινητήρα και του κιβωτίου μίας σχέσης στον εμπρός άξονα. Το μήκος της φθάνει στα 4,463 μέτρα, το πλάτος στα 1,834 μέτρα και το ύψος στα 1,620 μέτρα. Το μεταξόνιο των 2,729 μέτρων εξασφαλίζει ένα άνετο και ιδιαίτερα ευρύχωρο σαλόνι για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement
Advertisement

eqa-2020-d1000x600

2. Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμη στην έκδοση EQA 250 με τον ηλεκτροκινητήρα της να αποδίδει 190 ίππους και την ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας της να είναι 66,5 kWh. Αργότερα θα ακολουθήσει μία πιο ισχυρή έκδοση με απόδοση πάνω από τους 272 ίππους και κίνηση στους τέσσερις τροχούς.

3. Η αυτονομία της EQA φθάνει στα 426 χιλιόμετρα κατά WLTP. Αργότερα θα υπάρξει και μία έκδοση με μεγαλύτερη μπαταρία και αυτονομία που θα ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα κατά WLTP.

Advertisement

4. Το εντυπωσιακής σχεδίασης και γεμάτο δυναμισμό αμάξωμά της έχει διάφορες λεπτομέρειες που τονίζουν τον “ηλεκτρικό” χαρακτήρα της και την διαφοροποιούν από την GLA. Χάρη στην προσοχή στη λεπτομέρεια και τις πολλές δοκιμές, έχει αεροδυναμικό συντελεστή Cd 0,28, στοιχείο που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αυτονομία.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

5. Η μπαταρία της, η οποία κατασκευάζεται στην Γερμανία, είναι ιδιαίτερα εξελιγμένη και τοποθετείται σε έναν ειδικό κλωβό ο οποίος αποτελεί δομικό στοιχείο του αμαξώματος και ενισχύει τη στρεπτική του ακαμψία. Παράλληλα είναι καλά προφυλαγμένη και έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να προστατεύεται από την κακή χρήση ή το ενδεχόμενο κάποιας σύγκρουσης.

Advertisement

6. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα πολυμέσων MBUX τελευταίας γενιάς, με αναβαθμισμένη υπολογιστή ισχύ, πολλές επιπλέον δυνατότητες (όπως για παράδειγμα το σύστημα Energinzing Comfort που φροντίζει για την άνεση και την καλή κατάσταση του οδηγού) και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις καθημερινές συνήθειες του χειριστή και ανάλογα να προσαρμόζει την λειτουργία του.

7. Εφοδιάζεται με ένα νέο σύστημα πλοήγησης με “Electric Intelligence” το οποίο πέρα από τις τυπικές λειτουργίες ενός Navi, λαμβάνει υπόψη το ηλεκτρικό υπόβαθρο του αυτοκινήτου, την κατάσταση της μπαταρίας, επιλέγει και προτείνει τους φορτιστές κατά την διάρκεια της διαδρομής και γενικά λειτουργεί ως σύμβουλος ώστε να εξασφαλίσει το πιο ασφαλές και χωρίς το άγχος της φόρτισης ταξίδι για τον οδηγό και τους επιβάτες.

8. Με την EQA, προσφέρονται δυο εναλλακτικές γραμμές εξοπλισμού, η Electric Art και η AMG με οπτικό πακέτο AMG στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό. Επίσης προσφέρονται τρία διαφορετικά πακέτα εξοπλισμού, ώστε να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο ο αγοραστής της στην επιλογή στοιχείων εξατομίκευσης του αυτοκινήτου του. Για περιορισμένο χρονικό διάστημα λίγο μετά την είσοδο της EQA στην αγορά, θα διατίθεται η έκδοση Edition 1.

9. Διαθέτει ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού ακόμα και από τη βασική έκδοση. Πρακτικά δεν λείπει απολύτως τίποτα από όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, ενώ υπάρχουν και αρκετά εξτρά ώστε η EQA να φθάσει σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα τεχνολογικής πληρότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

10. Είναι μία γνήσια Mercedes-Benz σε ότι αφορά την πολυτέλεια και την ποιότητα κατασκευής. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κορυφαίας επιλογής ενώ και ο διάκοσμος είναι πολύ φουτουριστικός και με μοναδικά στοιχεία premium αίσθησης. Στην όλη αίσθηση υπεροχής συντείνει και η εκτενής δουλειά που έγινε στην δραστική μείωση το NVH έτσι ώστε η αίσθηση στην καμπίνα να είναι αυτή της πλήρους απομόνωσης από τα εξωτερικά στοιχεία.

11. Έχει όπως και κάθε Mercedes-Benz κορυφαία επίπεδα παθητικής ασφάλειας. Η EQA έχει περάσει από τα πιο σκληρά τεστ πρόσκρουσης, ενώ ειδική μελέτη έχει γίνει για την ασφάλεια από την μπαταρία και την προστασία των επιβατών από το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

12. Χάρη στον εσωτερικό φορτιστή των 11 kW η μπαταρία έχει αρκετά γρήγορους χρόνους φόρτισης, ενώ μπορεί να δεχθεί ρεύμα έως και 100 kW. Σε έναν δημόσιο ταχυφορτιστή μπορεί να γεμίσει από το 10 έως το 80% σε μόλις 30 λεπτά, ενώ σε ένα οικιακό wallbox ο χρόνος που απαιτείται είναι μικρότερος από 6 ώρες. Με το Mercedes me Charge, οι πελάτες έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 450.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31 χώρες.

eqa-2020-h1000x600

13. Η μπαταρία έχει εγγύηση καλής λειτουργίας για 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα. Η Mercedes-Benz Ελλάς προσφέρει και ένα προνομιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Elpedison, με επιδότηση για την αγορά ενός “έξυπνου” φορτιστή, ενώ καλύπτει τις ανάγκες φόρτισης της EQA στο σπίτι για έναν ολόκληρο χρόνο, επιδοτώντας την ηλεκτρική ενέργεια (εφόσον οι πελάτες διαθέτουν οικιακό μετρητή ρεύματος & έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Elpedison). Οι πελάτες που θα επιλέξουν την EQA, θα έχουν στη διάθεσή τους μία δωροεπιταγή αξίας 150€ για φόρτιση μέσω της υπηρεσίας Mercedes me Charge.

14. Η διάθεσή της στην ελληνική αγορά έχει ήδη ξεκινήσει, με λιανική τιμή προ φόρων και με τις επιδοτήσεις του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” να διαμορφώνεται στις 39.992 ευρώ. Η τιμή της μετά φόρων είναι στις 43.600 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes-Benz EQA: Το κορυφαίο σύστημα πολυμέσων
Mercedes-Benz EQA: Η πολυτέλεια στην εποχή της ηλεκτροκίνησης
Mercedes-Benz EQA: Εξελιγμένη μπαταρία και διευκολύνσεις στη φόρτιση