JEEP_2023

Jeep Compass 4xe: Αυθεντικό Jeep με προηγμένη υβριδική τεχνολογία

Ελλάδα 15:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Jeep Compass 4xe: Αυθεντικό Jeep με προηγμένη υβριδική τεχνολογία

JEEP_2023

Jeep Compass 4xe: Αυθεντικό Jeep με προηγμένη υβριδική τεχνολογία

JEEP_2023

Με το νέο Compass στην plug-in υβριδική του έκδοση, η Jeep καταφέρνει να φέρνει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις στα μεσαία SUV χωρίς να διαπραγματεύεται στο ελάχιστο τις ιστορικές καταβολές της και τις δυνατότητες κίνησης σε κάθε είδους έδαφος.

Advertisement
Advertisement

Η Jeep μπαίνει δυναμικά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, έχοντας ως στόχο να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων χωρίς όμως αυτό να γίνει εις βάρος της παράδοσης που έχει δημιουργήσει η μάρκα μέσα από μερικά από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα της ιστορίας.

Η Jeep ήταν και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εκτός δρόμου δυνατότητες. Όμως παρακολουθεί από κοντά και τα νέα trends και τις αλλαγές που συντελούνται στα αγοραστικά ήθη των καταναλωτών, ιδίως στην Ευρώπη. Και ένα από τα πιο κομβικά μοντέλα σε αυτή την πορεία είναι το Compass.

Ένα μοντέλο που καταξιώθηκε αμέσως ανάμεσα στις premium προτάσεις των μεσαίων SUV, συνδυάζοντας ιδανικά μία εμφάνιση που εντυπωσιάζει, μεγάλους χώρους και ανέσεις για τους επιβάτες και ένα κορυφαίο πακέτο τεχνολογιών για την ασφάλεια και την ψηφιακή διασύνδεση.

Advertisement
Advertisement

Στην γκάμα του Compass ξεχωρίζει η έκδοση 4xe, η οποία εφοδιάζεται με ένα εξελιγμένο plug-in υβριδικό σύστημα. Χάρη σε αυτό το σύστημα το Compass 4Xe συνδυάζει σε ένα πολύ αποδοτικό σύνολο τα καλά και των δύο κόσμων, λειτουργώντας ως ηλεκτρικό για τα χιλιόμετρα που χρειάζεται στην καθημερινότητά του ο μέσος οδηγός και με τον θερμικό κινητήρα στα μεγάλα ταξίδια, απαλλαγμένο από το άγχος της αυτονομίας και της φόρτισης.

Στο επίκεντρο του συστήματος βρίσκεται ο βενζινοκινητήρας των 1,3 λίτρων με απόδοση 130 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν εμπρός και έναν πίσω. Ο δεύτερος προσθέτει επιπλέον 60 ίππους στο σύστημα, κάτι που οδηγεί σε συνδυαστική απόδοση 190 ίππων και 270 Nm.

Advertisement

Ο συνδυασμός των δύο κινητήρων εξασφαλίζει κορυφαίες επιδόσεις και υψηλό επίπεδο οδηγικής απόλαυσης, με την επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα να απαιτεί μόλις 7,9 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 193 χλμ./ώρα, ενώ στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση τα μοντέλα μπορούν να φτάσουν τα 130 χλμ./ώρα.

Advertisement

Tο σύστημα συνοδεύεται από μία μπαταρία λιθίου 400 volt, χωρητικότητας 11,4 kWh που είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα. Φορτίζεται πλήρως μέσω πρίζας σε οικιακό σύστημα σε λιγότερο από 5 ώρες ή σε 1 ώρα και 40 λεπτά  μέσω του easyWallbox που παρέχει η εταιρία.

Το υβριδικό σύστημα της Jeep διαθέτει τρία προγράμματα λειτουργίας. To «Hybrid» είναι το βασικό πρόγραμμα, όπου οι δύο κινητήρες συνδυάζονται για μέγιστη απόδοση και οικονομία. Το πρόγραμμα «Electric» καθιστά το αυτοκίνητο αμιγώς ηλεκτρικό για μία απόσταση που μπορεί να αγγίξει και τα 50 χιλιόμετρα και μετά επιστρέφει στο «Hybrid».

Τέλος υπάρχει και το πρόγραμμα «E-SAVE», το οποίο έχει δύο δευτερεύουσες λειτουργίες. Την Passive E-SAVE για διατήρηση της φόρτισης της μπαταρίας και την Active E-SAVE όπου η μπαταρία φορτίζεται έως το 80% μέσω του θερμικού κινητήρα.

Advertisement

Το Compass 4Xe διαθέτει επίσης και ένα εξελιγμένο σύστημα ανάκτησης της ενέργειας, παρέχοντας την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει την ισχύ με την οποία η επιβράδυνση θα φορτίζει και πάλι τη μπαταρία. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μία ιδιαίτερα χαμηλή συνδυαστική κατανάλωση, η οποία φθάνει στα μόλις 1,9 λίτρα/100 χλμ.

Ως γνήσιο Jeep το Compass 4Xe δεν θα μπορούσε να αδιαφορεί για την εκτός δρόμου κίνηση. Για αυτό το λόγο διαθέτει το σύστημα Jeep Active Drive Low, ενώ η ύπαρξη ηλεκτροκινητήρα και στον πίσω άξονα, επιτρέπει την ανεξάρτητη διαχείριση της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες, καθιστώντας το αυτοκίνητο πιο άμεσο και αποτελεσματικό στις εκτός δρόμου διαδρομές.

Εμφανισιακά, η συγκεκριμένη έκδοση διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες χάρη στο λογότυπο 4xe στην πόρτα του πορτ-μπαγκάζ, καθώς και στην ύπαρξη δεύτερου ανοίγματος στα φτερά, ένα για τον ανεφοδιασμό σε βενζίνη και ένα για τη φόρτιση της μπαταρίας.

Από εκεί και πέρα, η Jeep προσφέρει ένα ιδιαίτερα πλήρες πακέτο εξοπλισμού για την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών, με premium χαρακτηριστικά στο σαλόνι, κορυφαίες ψηφιακές δυνατότητες διασύνδεσης και ψυχαγωγίας, και τεράστιους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι τρεις εκδόσεις του μοντέλου, πέρα από τον πολύ πλούσιο εξοπλισμό, προσφέρονται 4 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και οδική βοήθεια με ισχύ έως 160.000χλμ. H μπαταρία του υβριδικού συστήματος του Compass 4xe καλύπτεται από 8ετη εγγύηση και έως 160.000 χιλόμετρα.

Λόγω των χαμηλών εκπομπών ρύπων, με το CO2 κάτω από τα 50 γρ/χλμ, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Λιανική Τιμή Προ Φόρων είναι κάτω από το όριο των 40.000 ευρώ, το Compass 4Xe απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής φόρους για τους εταιρικούς χρήστες. Ενώ κυκλοφορεί και ελεύθερα στον Δακτύλιο της Αθήνα.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι το Compass 4Xe δεν είναι απλά ένα γνήσιο τέκνο της μεγάλης ιστορικής διαδρομής της Jeep. Αλλά και ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει την premium αύρα ενός πολυτελούς SUV με ένα τεχνολογικό υπόβαθρο που εντυπωσιάζει με την απόδοση και την οικονομία του.

Το plug-in υβριδικό Compass αποτελεί μία ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν τα χαρακτηριστικά και τις ανέσεις της ηλεκτροκίνησης αλλά δεν θέλουν ακόμα να δυσκολέψουν την ζωή τους με έγνοιες όπως η φόρτιση και οι δυσκολίες στα μεγάλα ταξίδια.

Ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο, με την σφραγίδα της Jeep και την σύγχρονη υβριδική τεχνολογία στα καλύτερά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο Jeep Compass 4xe σε βάζει στην πρίζα!
Δοκιμή: Jeep Compass e-Hybrid
Jeep Compass: Πρωτιά στις δοκιμές ασφάλειας του IIHS