FORMULA 1

Βόμβα: Η Honda αποχωρεί από τη Formula 1!

Ελλάδα 4:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα: Η Honda αποχωρεί από τη Formula 1!

FORMULA 1

Βόμβα: Η Honda αποχωρεί από τη Formula 1!

FORMULA 1

Σε μία απόφαση σοκ η Honda αποφάσισε να αποχωρήσει από το μαγικό κόσμο της Formula 1 στο τέλος της σεζόν του 2021!

Advertisement
Advertisement

Εξέλιξη που αφήνει στα κρύα του λουτρού τις Red Bull Racing και AlphaTauri – τις δύο δηλαδή ομάδες που προμηθεύει με υβριδικές μηχανές η ιαπωνική εταιρεία. Καιρό τώρα αναμέναμε την απόφαση της μάρκας, μιας και η Honda είχε επεκτείνει την υπάρχουσα δέσμευσή της κατά μόνο ένα χρόνο – το τέλος του 2021.

Να όμως που δίνει τέλος στην εμπλοκή της στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου, εξέλιξη που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη βάση της, στο Τόκιο. Στην ανακοίνωσή της έκανε λόγω για επιλογή διοχέτευσης πόρων στον τομέα έρευνας και εξέλιξης για μελλοντικές τεχνολογίες κίνησης, εστιάζοντας σε FCV οχήματα και μπαταρίες EV αλλά και για το κόστος εμπλοκής της στο σπορ.

Yamamoto-masashi-barca20test-b1000x600

Advertisement
Advertisement

«Αρχίσαμε να υπολογίζουμε το κόστος των νέων κανονισμών και συνειδητοποιήσαμε πως είναι πολύ δύσκολη άσκηση για όλους τους κατασκευαστές, λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος σχετικά με την ηλεκτροκίνηση», είπε ο διευθυντής της Honda F1, Masashi Yamamoto αλλά απαντώντας σε ερωτήσεις, παραδέχθηκε πως ο βασικός λόγος αποχώρησης, είναι τα κόστη εμπλοκής.

«Το να κερδίζουμε είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Κι όταν αποφασίζουμε να συμμετέχουμε, προσπαθούμε να κερδίζουμε», πρόσθεσε αλλά αυτά τα λόγια έρχονται σε αντιδιαστολή με την παρούσα κατάσταση συμμετοχής της Honda στην F1.

Advertisement

Επέστρεψε στο σπορ το 2015, συνεργαζόμενη με τη McLaren, έχοντας τρεις σεζόν προβληματικής συνεργασίας, με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Το 2018 πέρασε στο στρατόπεδο της Red Bull, προμηθεύοντας αρχικά την Toro Rosso, έχοντας πεδίο ταχείας εξέλιξης.

Από πέρυσι παρείχε υβριδικές μηχανές και στη Red Bull Racing και έκτοτε επέστρεψε στις επιτυχίες. Πανηγύρισε τέσσερις νίκες διά χειρός Max Verstappen (σε Αυστρία, Γερμανία και Βραζιλία πέρυσι καθώς και στο φετινό Grand Prix της 70ης επετείου) και μία διά χειρός Pierre Gasly (με την AlphaTauri στη Μόντσα).

Advertisement

Gasly-monza20-e1000x600

Τα παραπάνω δένουν τα χέρια της Red Bull που αναζητά ξανά προμηθευτή υβριδικών μηχανών για τις ομάδες της. Με τη σχέση με τη Renault να έχει στραβώσει για τα καλά μετά το «διαζύγιο» τους και τις Mercedes-Ferrari να μη φέρονται διατεθειμένες να παρέχουν ισχύ στον άμεσο ανταγωνισμό.

Κι αυτό γεννά κι ένα ακόμα πρόβλημα αφού υπάρχει όρος στο συμβόλαιο του Max Verstappen που του επιτρέπει να αποδεσμευτεί αν αποχωρήσει η Honda από το σπορ!

Advertisement

Είναι όμως μεγάλο πρόβλημα και για τη Formula 1, που χάνει ένα μεγάλο κατασκευαστή – την πρώτη μεγάλη απώλεια στα χρόνια της Liberty Media. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να φέρει η συνέχεια.

gasly-monza20-honda-a1000x600

Διαβάστε επίσης:
Το F1 Vlog του GP Ρωσίας

Schumacher, Ilott και Schwartzman έκαναν δοκιμές στο Φιοράνο

O Schumacher θα οδηγήσει στο FP1 του Νίρμπουργκρινγκ!