Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Τα κακά παιδιά της Formula 1

Ελλάδα 8:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα κακά παιδιά της Formula 1

FORMULA 1

Τα κακά παιδιά της Formula 1

FORMULA 1

Ποιοι οδηγοί έσφαλαν και θα πληρώσουν για τις πράξεις τους το 2022; Τι έκαναν; Ποιοι ήταν τα…καλά παιδιά;

Advertisement
Advertisement

Το τρίο της Red Bull αντιμετωπίζει βαθμούς ποινής με hangover στη F1 το 2022.

Η Formula 1 ξεκινά μια ολοκαίνουργια εποχή το 2022, όμως παραμένουν κάποιες παράμετροι, που θα μπορούσαν να μετρήσουν πολύ στις «μάχες» που έρχονται. Οι αιτίες είναι το σύστημα βαθμών ποινής οδηγών της F1, το οποίο ο παγκόσμιος πρωταθλητής  Max Verstappen, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Βλέπετε οι οδηγοί της Red Bull Racing ήταν εκείνοι οι οποίοι πέρυσι προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των αγωνοδίκων.

Τα κακά παιδιά

Advertisement
Advertisement

Ο Yuki Tsunoda βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της βαθμολογίας, των ποινών μπροστά από τον Max Verstappen και τον Sergio Perez – και οι τρεις από το… στρατόπεδο της Red Bull Racing. Το «κακό παιδί» της F1 την περασμένη σεζόν, ο Tsunoda, συγκέντρωσε οκτώ πόντους στη rookie σεζόν του για την AlphaTauri χάρη σε έξι παραβάσεις κατά τη διάρκεια του 2021.

Τα φάουλ του ξεκίνησαν στον δεύτερο αγώνα του στην Imola, όταν πήρε έναν βαθμό λόγω μη τήρησης των ορίων της πίστας. Στο Grand Prix της Αυστρίας, ο Ιάπωνας οδηγός διέπραξε τρεις παραβάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Red Bull Ring.

Advertisement

Πρώτα μπλόκαρε τον Valtteri Bottas στις κατατακτήριες δοκιμές και πέρασε τη γραμμή εισόδου στα pit δύο φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα παραβιάζοντας τους κανόνες. Επιπλέον, τιμωρήθηκε στη Βραζιλία και τη Σαουδική Αραβία για συγκρούσεις με τις Aston Martin (πρώτα με αυτή του Lance Stroll  και στη συνέχεια με τον  Sebastian Vettel).

Advertisement

Με μόλις έναν βαθμό λιγότερο από τον Tsunoda, (επτά) το δίδυμο της Red Bull, Max Verstappen και Sergio Perez, έκλεισαν τη σεζόν. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, «έσωσε» την σεζόν του 2021 αλλά θα έχει πρόβλημα σε αυτή του 2022, αφού ο Verstappen κέρδισε τους πόντους ποινής στους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος.

Μέχρι το Ιταλικό Grand Prix στη Monza, δεν είχε καθόλου βαθμούς στο όνομά του. Μετά ήρθε η σύγκρουση με τον Lewis Hamilton στο πρώτο σικέιν, για την οποία κατηγορήθηκε. Το επόμενο παράπτωμα ήταν στα προκριματικά στο Κατάρ, όταν κρίθηκε ότι αγνόησε τις κίτρινες σημαίες και τιμωρήθηκε.

Advertisement

Υπήρχαν επίσης τρεις βαθμοί για ένα περιστατικό εκτός πίστας στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια υπήρξε μία ακόμη σύγκρουση μεταξύ τους. Το χρονοδιάγραμμα αυτών των κυρώσεων βάζει τον Verstappen σε σκέψεις για το 2022.

Θα πρέπει να προσέξει να μην προσθέσει και άλλους βαθμούς ποινής μέχρι την επόμενη ημέρα του Ιταλικού Grand Prix  (9-11 Σεπτεμβρίου), καθώς οι ποινές παραγράφονται μετά από 12 μήνες.

Δύο ακόμη παραβάσεις (με τρεις βαθμούς η κάθε μία) θα μπορούσε να του δώσει ποινή αποκλεισμού για έναν αγώνα καθώς αυτό θα τον έβαζε πάνω από το όριο των 12 πόντων.

Επιπλέον, επειδή συγκέντρωσε τα πέναλτι του, στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, τόσο αργά πέρυσι και το ημερολόγιο της σεζόν τελείωσε νωρίς, είναι ήδη βέβαιο ότι θα διατηρήσει πέντε βαθμούς ποινής για όλη τη σεζόν. Έτσι, άλλη μία σεζόν όπως το 2021, με επτά βαθμούς, σίγουρα θα του έδινε ποινές  αποκλεισμού.

Πίσω από την πρώτη τριάδα της Red Bull βρίσκεται ο Sebastian Vettel (Aston Martin), ο οποίος, όπως ο Nikita Mazepin (Haas) και ο Nicholas Latifi ( Williams ), έχει έξι βαθμούς.

Ωστόσο, ο Vettel δεν θα τους έχει για πολύ ακόμη, καθώς συγκέντρωσε τους πέντε από αυτούς στον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Μπαχρέιν. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Lewis Hamilton ( Mercedes ) πήρε μόνο δύο βαθμούς για τη σύγκρουση με τον Max Verstappen στο Silverstone.

Ο Mick Schumacher (Haas) πέρασε τη σεζόν χωρίς βαθμό ποινής στο ντεμπούτο του στη Formula 1 και έτσι «έμεινε καθαρός» όπως και τέσσερις άλλοι οδηγοί (Charles Leclerc, Carlos Sainz, ο Daniel Ricciardo και ο Robert Kubica).

Οδηγός Ποινή/Βαθμοί Πότε θα ισχύσει
 Yuki Tsunoda 8 18.04.22 (1 βαθμός)
 Sergio Perez 7 18.04.22 (2 βαθμοί)
 Max Verstappen 7 12.09.22 (2 βαθμοί)
 Sebastian Vettel 6 27.03.22 (3 βαθμοί)
 Nikita Mazepin 6 02.05.22 (1 βαθμός)
 Nicholas Latifi 6 06.06.22 (3 βαθμοί)
 Lando Norris 5 05.06.22 (3 βαθμοί)
 Valtteri Bottas 5 25.06.22 (2 βαθμοί)
 Lance Stroll 3 18.04.22 (1 βαθμός)
 Pierre Gasly 3 09.05.22 (1 βαθμός)
 Antonio Giovinazzi 3 04.07.22 (2 βαθμοί)
 Kimi Raikkonen 2 04.07.22 (2 βαθμοί)
 Lewis Hamilton 2 18.07.22 (2 βαθμοί)
 Fernando Alonso 2 10.10.22 (2 βαθμοί)
 George Russell 1 17.07.22 (1 βαθμός)
 Esteban Ocon 1 12.09.22 (1 βαθμός)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτές είναι οι πιο γρήγορες πίστες της Formula 1
Συνεχίζει η Σιγκαπούρη στην F1 (+video)
Οι αποφάσεις της FIA για το GP του Abu Dhabi