Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ποια σειρά αγώνων είναι η πιο γρήγορη;

Ελλάδα 22:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια σειρά αγώνων είναι η πιο γρήγορη;

FORMULA 1

Ποια σειρά αγώνων είναι η πιο γρήγορη;

FORMULA 1

Η F1 είναι αναμφίβολα η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όμως υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες σειρές αγώνων. Πώς συγκρίνονται με την Formula 1;

Advertisement
Advertisement

Την ενδιαφέρουσα, αυτή, μελέτη έκανε το βρετανικό περιοδικό Autosport. Σε αυτήν συνέκρινε την Formula 1 με άλλες κατηγορίες αγώνων που διεξάγονται σε πίστες. Μάλιστα, για την συλλογή των δεδομένων επιλέχθηκαν σειρές οι οποίες έτρεξαν στις ίδιες πίστες με την F1, κυρίως τις Ευρωπαϊκές. Πίστες όπως της Βαρκελώνης, του Paul Ricard, του Red Bull Ring και της Monza.

Δεν αποκλείστηκαν, όμως, και σειρές αγώνων που διεξάγονται σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως στην Ιαπωνία ή στην Αμερική. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από το πρωτάθλημα της F1 του 2021, όταν και η εξέλιξη της πρώτης γενιάς των υβριδικών μονοθέσιων είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Advertisement
Advertisement

Σε πίστες όπου η F1 δεν έτρεξε (όπως στην Suzuka) χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τον τελευταίο αγώνα που έγινε εκεί. Στην σύγκριση συμπεριλήφθηκαν και ηλεκτροκίνητες μορφές αγώνων όπως η Formula E.

Με την χρήση ενός αλγόριθμου προέκυψε ένας θεωρητικός χρόνος γύρου για την κάθε σειρά αγώνων. Τα ευρήματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Μπορεί τα μονοθέσια της F1 να είναι τα πιο προηγμένα τεχνολογικά, όμως και οι υπόλοιπες κατηγορίες εξελίσσονται κάθε χρόνο. Με όλα τα παραπάνω υπόψη, ας ρίξουμε μια ματιά στις τρεις ταχύτερες σειρές αγώνων σε πίστα στον κόσμο.

Formula 1

Advertisement

Δεν θα μπορούσε κάποιο άλλο πρωτάθλημα να έχει την πρωτοκαθεδρία. Η F1 θέτει τον πήχη για όλες τις σειρές αγώνων. Τα αποτελέσματα επικυρώνουν ουσιαστικά την μεγάλη εξέλιξη που είχαν τα μονοθέσια της F1 μετά τις αλλαγές κανονισμών του 2017. Άλλωστε, τα περσινά μονοθέσια ήταν και τα ταχύτερα στην ιστορία του σπορ. Ισχύς η οποία έχει ξεπεράσει τους 1000 ίππους και λεπτομερέστατη αεροδυναμική επεξεργασία που δίνει εξωφρενικές ταχύτητες στις στροφές.

Super Formula

Το ιαπωνικό Super Formula Championship είναι η κορυφαία διοργάνωση με μονοθέσια στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Διεξάγεται αποκλειστικά σε ιαπωνικές πίστες με μόλις επτά αγώνες να συνιστούν μία σεζόν. Οι ομάδες προμηθεύονται σασί από την Dallara ενώ μπορούν να επιλέξουν τον δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα τους από την Honda ή την Toyota.

Advertisement

Η ισχύς τους είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με τα θηρία της F1 αγγίζοντας «μόλις» τους 543 ίππους. Όμως τα μονοθέσια είναι και πολύ ελαφρύτερα σε σχέση με της F1. Έτσι, ένα μονοθέσιο αυτής της σειράς θα ήταν κατά 8,65% περίπου αργότερο από ένα μονοθέσιο F1 εάν έτρεχαν στην ίδια πίστα.

IndyCar

Η αμερικανική σειρά παραμένει αρκετά δημοφιλής στις ΗΠΑ αλλά ποτέ δεν έχει καταφέρει να ανταγωνιστεί την F1 σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αγώνες της διεξάγονται κυρίως σε ΗΠΑ και Καναδά αν και έχουν υπάρξει ανά τα χρόνια και αρκετές guest εμφανίσεις ευρωπαϊκών και ιαπωνικών σιρκουί.

Advertisement

Τα σασί είναι και εδώ της Dallara ενώ οι κινητήρες κατασκευάζονται από τις Honda και Chevrolet. Έχει αποτελέσει δημοφιλή προορισμό για πολλούς οδηγούς που έχουν αγωνιστεί στην F1. Το highlight του είναι αναμφίβολα το Indy500. Η χρονική διαφορά των IndyCar από την F1 στον θεωρητικό γύρο του Autosport αγγίζει το 12%.

Το top-5 συμπληρώνεται από τα πρωταθλήματα της Formula 2 και του Super GT. Οι πιο κάτω θέσεις καταλαμβάνονται κυρίως από διάφορες κατηγορίες σπορ πρωτοτύπων. Εντύπωση προκαλεί η χαμηλή κατάταξη της Formula E μόλις στην 22η θέση και με χρονική διαφορά από την F1 στο 28,3%. Όλα δείχνουν ότι η Formula 1 θα συνεχίσει να κατέχει τα πρωτεία για αρκετό καιρό ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 Onboard: Η μαγεία της Jeddah
Mexico City E-Prix: Πρώτη νίκη για Wehrlein και Porsche
Στο IndyCar o Romain Grosjean!