Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ο Μάσα μήνυσε τους πάντες!

Ελλάδα 14:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Μάσα μήνυσε τους πάντες!

FORMULA 1

Ο Μάσα μήνυσε τους πάντες!

FORMULA 1

Ο πρώην οδηγός της Ferrari κατέθεσε μήνυση εναντίον των FIA, FOM και Μπέρνι Έκλεστοουν στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου σχετικά με το σκάνδαλο crashgate του 2008.

Advertisement
Advertisement

Εδώ και μήνες ο Βραζιλιάνος έχει ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα προσπαθώντας να αποζημιωθεί για τον χαμένο τίτλο του 2008. Ο Μάσα είχε χάσει το πρωτάθλημα κυριολεκτικά στο νήμα του τελευταίου αγώνα εκείνης της σεζόν από τον Λιούις Χάμιλτον.

Ωστόσο ο Φελίπε πιστεύει ότι τα όσα συνέβησαν στο παρθενικό GP της Σιγκαπούρης νωρίτερα στη χρονιά καθόρισαν το αποτέλεσμα του πρωταθλήματος. Ο Μάσα κυριαρχούσε στον αγώνα εκείνο ώσπου ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ έριξε την Renault του στον τοίχο προκαλώντας την έξοδο του safety car.

Στο pit-stop που ακολούθησε η Ferrari έκανε λάθος, δίνοντας στον Μάσα σήμα για να φύγει από τα pits, ενώ ακόμη δεν είχε βγει η μάνικα καυσίμων από το μονοθέσιο. Ο Φελίπε την πήρε μαζί του με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο αγώνας του και να χάσει μία πολύ πιθανή νίκη μέσα από τα χέρια του.

Advertisement
Advertisement

Ο ίδιος ο Πικέ είχε παραδεχτεί έναν χρόνο αργότερα ότι το ατύχημα του ήταν προμελετημένο. Οι Φλάβιο Μπριατόρε και Πατ Σίμοντς τον είχαν πείσει να το πράξει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μέρος στην πίστα ώστε να ευνοηθεί ο ομόσταβλός του, Φερνάντο Αλόνσο.

Το σχέδιο δούλεψε και ο Αλόνσο κέρδισε τον αγώνα με τον Χάμιλτον να τερματίζει δεύτερος. Όταν αποκαλύφθηκαν τα πάντα, όμως, οι Μπριατόρε και Σίμοντς τιμωρήθηκαν με βαριές ποινές αποκλεισμού από το σπορ. Βέβαια το αποτέλεσμα του αγώνα δεν άλλαξε παρά το αποκαλούμενο, έκτοτε, σκάνδαλο crashgate.

Αρκετά χρόνια το τότε αφεντικό της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν παραδέχτηκε ότι τόσο εκείνος όσο και ο τότε πρόεδρος της FIA, Μαξ Μόσλεϊ είχαν λάβει γνώση του περιστατικού από τον πατέρα του Πικέ, πριν το φινάλε της σεζόν του 2008 στην Βραζιλία. Ωστόσο αποφάσισαν να μην πράξουν κάτι «για να προστατεύσουν το σπορ» από το σκάνδαλο.

Ο ανένδοτος του Μάσα

Advertisement

Έπειτα από τα σχόλια του Έκλεστοουν ο Μάσα προσέλαβε μία ομάδα δικηγόρων στην προσπάθειά του να ακυρωθούν τα αποτελέσματα της Σιγκαπούρης του 2008. Κάτι τέτοιο θα τον έχριζε αυτόματα πρωταθλητή του 2008, στερώντας έναν τίτλο από τον Λιούις Χάμιλτον.

Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι απίθανο τόσα χρόνια μετά. Ωστόσο ο Μάσα θα μπορούσε να αποζημιωθεί χρηματικά για τα όσα συνέβησαν. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Μάσα προσπαθεί να εξασφαλίσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Advertisement

Η ομάδα του Μάσα προσπάθησε πέρσι να έρθει σε συμβιβασμό με τις FIA και FOM κατά το περσινό καλοκαιρινό διάλειμμα του πρωταθλήματος. Οι δύο οργανισμοί, όμως, αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν.

«Οι προσπάθειές μας για έναν φιλικό διακανονισμό δεν ήταν επιτυχημένες. Ο κύριος Μάσα δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί δικαστικά. Επιζητά αποζημίωση για την σημαντική οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της αποτυχίας της FIA στην οποίαν η FOM (σ.σ. κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της F1) και ο κύριος Έκλεστοουν ήταν συμμέτοχοι» γράφει η ανακοίνωση της νομικής ομάδας του Μάσα.

Οι FIA και FOM αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή. Όσο για τον θείο Μπέρνι, ισχυρίζεται ότι δεν… θυμάται να έχει δώσει ποτέ την επίμαχη συνέντευξη!

Advertisement