Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

O Latifi δέχθηκε απειλές για τη ζωή του

Ελλάδα 23:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

O Latifi δέχθηκε απειλές για τη ζωή του

FORMULA 1

O Latifi δέχθηκε απειλές για τη ζωή του

FORMULA 1

Την αποκάλυψη πως έχει γίνει αποδέχθηκε επιθέσεων και απειλών μετά το Grand Prix του Άμπου Ντάμπι, έκανε ο Nicholas Latifi.

Advertisement
Advertisement

Άθελά του, ο οδηγός της Williams έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μάχη του τίτλου και την αλλαγή ισορροπιών με το πρωτάθλημα να γλιστρά από τα χέρια του Lewis Hamilton και να καταλήγει σε εκείνα του Max Verstappen.

Πέντε γύρους πριν τον τερματισμό, ο Καναδός έσκασε στις μπαριέρες στη στροφή 14 της Yas Marina, ατύχημα που έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα. Αυτό μηδένισε τις διαφορές και παρότι οι δύο διεκδικητές του τίτλου είχαν πέντε μονοθέσια (που ήταν γύρο πίσω) ανάμεσά τους, οι μεθοδεύσεις του αλυτάρχη του αγώνα, Michael Masi, τους έφεραν σε απόσταση αναπνοής στην έναρξη του τελευταίου γύρου – ενός γύρου που συγκλόνισε και καθόρισε και τον φετινό παγκόσμιο πρωταθλητή.

Στην εποχή όπου βασιλεύουν τα social media και που (ακόμα) οποιοσδήποτε μπορεί να «επιτίθεται» σε οποιονδήποτε δίχως κυρώσεις, μάλλον αντιλαμβάνεστε τι… άκουσε ο Latifi. Πράγμα που οδήγησε στην δημόσια τοποθέτησή του επί του θέματος.

Advertisement
Advertisement

Ο οδηγός της Williams έγραψε:

«Έμεινα επίτηδες μακριά από τα social media, ώστε να αφήσω τα πράγματα να ηρεμήσουν μετά από όσα έγιναν στον τελευταίο αγώνα. Έχουν ειπωθεί πολλά για την εγκατάλειψή μου στο Άμπου Ντάμπι. Έχω λάβει χιλιάδες μηνύματα στους λογαριασμούς μου στα social media – σε δημόσια θέα αλλά και με προσωπικά μηνύματα. Τα περισσότερα ήταν υποστήριξης αλλά υπάρχουν και πολλά μίσους και κακοποίησης. Προσπαθούσα να σκεφτώ τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστώ την κατάσταση. Τα αγνοώ όλα και συνεχίζω κανονικά ή τα αντιμετωπίζω και θίγω το πρόβλημα που αποτελεί δυστυχώς μία πραγματικότητα όταν χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Δεν διαβάζω κάποια δουλεμένη ανακοίνωση, λέω απλά αυτά που σκέφτομαι ελπίζοντας πως αυτό θα μία νέα συζήτηση σχετικά με το online bullying και τις δραστικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους ανθρώπους. Το να χρησιμοποιείς τα social media ως μέσο για να επιτεθείς σε κάποιον, με μηνύματα μίσους, κακοποίησης και απειλές βίας, είναι σοκαριστικό και είναι κάτι που θέλω να γνωστοποιηθεί.
Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό κομμάτι, με το που έπεσε η καρό σημαία, ήξερα πως θα εξελισσόταν η κατάσταση στα social media. Το γεγονός πως ένιωθα πως θα ήταν προτιμότερο να διαγράψω το Instagram και το Twitter από το τηλέφωνό μου για μερικές ημέρες, τα λέει όλα σχετικά με το πόσο σκληρός μπορεί να είναι ο κόσμος του διαδικτύου.
Το επακόλουθο μίσος και οι απειλές δεν αποτέλεσαν έκπληξη, είναι απλά η σκοτεινή πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε τώρα. Δεν μου είναι ξένο το να μιλούν αρνητικά για μένα στο διαδίκτυο, νομίζω κάθε αθλητής που αγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ξέρει πως βρίσκεται υπό ακραία κρίση.
Όμως, όπως έχουμε δει ξανά και ξανά, σε διάφορα σπορ, χρειάζεται μόνο ένα συμβάν τη λάθος στιγμή για να εκτροχιαστούν τα πράγματα και οι αυτοαποκαλούμενοι «φίλοι» του σπορ να βγάλουν τον χειρότερο εαυτό τους. Αυτό που με σόκαρε, ήταν το ακραίο μίσος, ακόμα και οι απειλές που δέχθηκα.
Σκέφτομαι τι συνέβη στον αγώνα και υπάρχει μόνο μία ομάδα ανθρώπων στην οποία πρέπει να ζητήσω συγνώμη για την εγκατάλειψη: Η ομάδα μου. Το έκανα αυτό αμέσως μετά τον αγώνα. Όσα ακολούθησαν ήταν εκτός του δικού μου ελέγχου.
Κάποιοι λένε πως μαχόμουν για θέση δίχως νόημα, με μόνο μερικούς γύρους να απομένουν. Όμως άσχετα αν διεκδικώ νίκες, βάθρα, βαθμούς ή ακόμα και την τελευταία θέση, θα δίνω πάντα τον καλύτερό μου εαυτό μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας. Αυτό ισχύει για κάθε οδηγό στο grid. Δεν έχω πρόβλημα με όσους δεν το κατανοούν ή δεν συμφωνούν με αυτό. Μπορούν να έχουν τη δική τους άποψη. Όμως το να χρησιμοποιούν την άποψή τους για να δημιουργήσουν μίσος και απειλές βίας, όχι μόνο έναντι εμού αλλά και έναντι όσων βρίσκονται κοντά μου, μου λέει πως αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αληθινοί φίλοι του σπορ.
Ευτυχώς, νιώθω καλά με τον εαυτό μου, είμαι αρκετό καιρό σε αυτό τον κόσμο ώστε να μπορώ επιτυχώς να μην αφήνω τον αρνητισμό να με επηρεάσει. Ωστόσο, ξέρω πως δεν είναι μόνο δική μου άποψη, πως ένα αρνητικό σχόλιο μπορεί να ξεχωρίσει και να υποσκελίσει ακόμα και 100 θετικά.
Όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα μου επέτρεψαν να δω πόσο σημαντικό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να πάψει να συμβαίνει αυτό και να στηρίζουμε τους αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων. Είμαι σίγουρος πως δεν μπορούμε να πείσουμε όσους συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο έναντι εμού να αλλάξουν τρόπους -ίσως μάλιστα να χρησιμοποιήσουν αυτό το μήνυμα εναντίον μου- αλλά είναι η σωστή επιλογή να φανερώνεις αυτού του είδους τις συμπεριφορές και να μη παραμένεις σιωπηλός.
Τα σπορ είναι από τη φύση τους ανταγωνιστικά, όμως πρέπει να ενώνουν το κοινό, όχι να το διχάζουν. Αν το να μοιραστώ τις σκέψεις μου και να τονίσω την ανάγκη να δράσουμε γύρω από το θέμα, βοηθήσει έστω και έναν άνθρωπο, τότε θα άξιζε τον κόπο».

Advertisement

Μετά την αποκάλυψη των παραπάνω, ο Latifi έλαβε τη δημόσια στήριξη απ’ όλες σχεδόν τις ομάδες της Formula 1.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο «τελευταίος χορός» του 2021 από onboard κάμερες (vid)
Αυτό είναι το τελικό ταμείο της σεζόν του 2021
O Hamilton έγινε και επίσημα… Sir!