Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Μιχάλης Ρωμανίδης: Ο SimRacer της Williams μιλάει στο NewsAuto!

Ελλάδα 17:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιχάλης Ρωμανίδης: Ο SimRacer της Williams μιλάει στο NewsAuto!

FORMULA 1

Μιχάλης Ρωμανίδης: Ο SimRacer της Williams μιλάει στο NewsAuto!

FORMULA 1

Η τρίτη σεζόν του ταχέως αναπτυσσόμενου F1 Esports Series αρχίζει και στο grid υπάρχει και ένας Έλληνας – ο Μιχάλης Ρωμανίδης.

Advertisement
Advertisement

Μαθητής της 3ης Λυκείου, ζει στη Θεσσαλονίκη και ονειρεύεται την κορυφή του -εικονικού- κόσμου. Έχει άλλωστε εξελιχθεί σημαντικά στα χρόνια που ασχολείται με τα Esports, με αποτέλεσμα να αποτελεί πια επίσημο οδηγού της θρυλικής Williams F1 Team! Μάλιστα αποτελεί τον νεότερο σε ηλικία οδηγό του θεσμού!

Ο ταλαντούχος 17χρονος μίλησε στον Πάνο Σεϊτανίδη (μέρος της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο αφιέρωμα του περιοδικού CAR) για το πως το Virtual Racing αντικατέστησε την δράση στις πραγματικές πίστες, τους μήνες παύσης λόγω Covid-19. Κι όσα μας είπε, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά για νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του!

romanidis-michalis-action-f1-a1000x600

Advertisement
Advertisement

Πάνος Σεϊτανίδης: Πως αποφάσεις να ασχοληθείς με τα esports;

Μιχάλης Ρωμανίδης: Όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του F1 Esports, το 2017, είχα ήδη ξεκινήσει να παίζω το παιχνίδι της Formula 1. Δεν ήταν λοιπόν η σύσταση αυτή του θεσμού που με οδήγησε στη συμμετοχή. Με οδήγησε το πάθος μου για την F1, γι’ αυτό άλλωστε έπαιζα εντατικά αυτό το παιχνίδι και είχα βρεθεί σε ένα καλό επίπεδο. Το θετικό είναι πως δεν το κυνηγούσα ως στόχο, ήταν κάτι που έκανα γιατί το αγαπούσα και το απολάμβανα. Αντίθετα, όσοι ξεκινούν να παίζουν τώρα παιχνίδια F1 λόγω του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, στοχεύουν κατευθείαν τους απόλυτους χρόνους, πράγμα που δεν βοηθάει. Στη δική μου περίπτωση, ήταν το πιο σημαντικό και ήμουν τυχερός σε αυτό, πως έπαιζα ήδη, δίχως πίεση. Φυσικά όταν ανακοινώθηκε το F1 Esports, η προσοχή μου στράφηκε εκεί και όχι πολύ αργότερα, εξελίχθηκα σε μέλος μίας ομάδας Formula 1.

ΠΣ: Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να εμπλακεί κανείς σοβαρά στην Ελλάδα;

Advertisement

ΜΡ: Νομίζω πως στα esports δεν τίθεται θέμα καταγωγής ή σε ποια χώρα βρίσκεσαι. Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσεις, είναι μία καλή τιμονιέρα, μία κονσόλα και το παιχνίδι της F1. Αν έχεις αρκετό πάθος και αντοχή, αφοσίωση, να είσαι αποφασισμένος να γίνεις ο καλύτερος, τότε με τον καιρό, θα δεις αποτελέσματα.

romanidis-michalis-b1000x600

Advertisement

ΠΣ: Πως προέκυψε η συνεργασία με τη Williams και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή;

ΜΡ: Το καλοκαίρι του 2018 πήρα μέρος στη πρώτη κατηγορία στο online πρωτάθλημα Apex Online Racing – πρόκειται για το καλύτερο μέρος για να διακριθεί κάποιος και να εντοπιστεί από τις κορυφαίες esports ομάδες, ή ακόμα και μια ομάδα F1. Εκείνη την περίοδο ήμουν οδηγός της Vodafone Giants. Ένας φίλος μου και πρώην teammate μου σ’ αυτή την ομάδα, ο Alvaro Carreton, είπε πάρει προ μερικών μηνών μεταγραφή στη Williams Esports. Και μου είπε τα ευχάριστα νέα, πως η Williams παρακολουθούσε στενά την πορεία μου στο πρωτάθλημα αυτό, όπου είχα πολλά βάθρα και μερικές νίκες. Έτσι, όταν το Δεκέμβριο του 2018 ταξίδεψα με τη Vodafone Giants στον πρώτο μου live τελικό, που έγινε στη Σεβίλλη, εκεί ήταν παρούσα η Williams Esports και ο team manager, Javi Guerra. Μετά από κάποιες συζητήσεις που κάναμε εκεί, στην αρένα του Dreamhack όπου διεξάγονταν ο τελικός, έγινε σαφές πως δεν θα αργούσε πολύ ακόμα η μέρα που θα ήμουν μέρος της Williams. Στον τελικό, πήραμε τη δεύτερη θέση, με την Williams Esports πρωταθλήτρια! Τον Ιανουάριο του 2019 μετουσιώθηκαν οι συζητήσεις και υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο με την Williams JIM, τη «Junior» ομάδα της Williams Esports. Μετά από πολλές καλές εμφανίσεις σε πρωταθλήματα, η προαγωγή ήρθε τον Σεπτέμβρη του 2019. Υπάρχουν πολλά προνόμια στη συνεργασία με μια ομάδα F1. Από χρηματικά οφέλη έως ευκαιρίες για ταξίδια σε αγώνες F1 ως VIP, παροχή εξοπλισμού, πρόσβαση στο εργοστάσιο στο Grove, συνομιλία με τους οδηγούς της ομάδα, κάτι το οποίο έγινε σε σταθερή βάση την περίοδο της διακοπής της δράσης στις πίστες, όταν οι επίσημοι οδηγοί της ομάδας μάθαιναν το παιχνίδι της F1. Είχαμε την ευκαιρία να τους βοηθήσουμε, ακόμα να είμαστε οι “μηχανικοί” τους στα Virtual Grand Prix!

ΠΣ: Έχεις γνωρίσει μέλη της ομάδας Formula 1;

Advertisement

ΜΡ: Ναι, έχω μιλήσει με τους επίσημους οδηγούς της ομάδας, George Russell και Nicholas Latifi, τον Jack Aitken που είχα teammate για το 24ωρο αγώνα Le Mans, τον Bruno Senna και άλλους. Ειδικά για την virtual εκδοχή του 24ωρου αγώνα, γνώρισα πολλά μέλη της Rebellion Williams Esports, όπως τον Louis Deletraz, τον Rafaelle Marciello, τον Nelson Piquet Jr κ.α.. Εύχομαι να γνωρίσω και υψηλότερα στελέχη της Williams μια μέρα και ειδικά τον Frank Williams, θα ήταν μεγάλη τιμή.
(σ.σ. η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν την εξαγορά της Williams
F1 από τη Dorilton Capital και την αποχώρηση της οικογένειας από τη διοίκησή της εταιρείας).

ΠΣ: Πρόκειται για μία από τις τρεις πιο ιστορικές ομάδες στην F1. Παρότι είσαι αρκετά μικρός, νιώθεις το «βάρος» του να την εκπροσωπείς;

ΜΡ: Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Ο στόχος μου είναι να βελτιώνομαι συνεχώς, να γίνομαι η καλύτερη μου έκδοση και να τα δίνω όλα, χωρίς να ξεχωρίζω αγώνες ή ομάδες – θέλεις να τα κερδίσεις όλα με οποιαδήποτε ομάδα! Είμαι πάντως πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα, και έχω καλή αίσθηση του μεγέθους του ονόματος και ιστορίας που κουβαλάμε κάθε αγώνα. Είναι τεράστια τιμή και δεν υπάρχουν πολλές καλύτερες ομάδες στο κόσμο. Όμως δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον άγχος, νιώθω την ομάδα σαν «σπίτι» μου και δίνω πάντα τον καλύτερο μου εαυτό.

ΠΣ: Περιέγραψε μου τι περιλαμβάνει το αγωνιστικό πρόγραμμα στα esports

ΜΡ: Συνήθως το F1 Esports γίνεται στα τέλη κάθε χρονιάς, μερικούς μήνες αφότου βγει το καινούριο παιχνίδι. Είναι ο πιο ανταγωνιστικός racing esports διαγωνισμός στον κόσμο, απαιτεί πολύ συχνή προπόνηση. Συνολικά, περίπου 400-500 ώρες πριν το πρώτο αγώνα του Pro Series! Όμως δεν είναι το μόνο πρωτάθλημα που τρέχουμε, γενικά εξαρτάται από τον οδηγό σε τι παιχνίδια και τι διαγωνισμούς θέλει να συμμετάσχει. Κάποιοι επιλέγουν ένα παιχνίδι και επικεντρώνονται εκεί, ενώ κάποιοι άλλοι συμμετέχουν και σε άλλα παιχνίδια, δοκιμάζουν τις ικανότητες τους με άλλα οχήματα και εναντίον άλλων οδηγών. Θα έλεγα πως εγώ κάνω το δεύτερο. Συμμετέχω σε διάφορους αγώνες και πρωταθλήματα, από το F1, στο rFactor 2 και τελευταία στο iRacing. Κι αυτό είναι κάτι που χωρίς αμφιβολία, με έχει βοηθήσει να βελτιώσω τις οδηγικές μου ικανότητες.

romanidis-michalis-action-lemans-a1000x600

ΠΣ: Πως προετοιμάζεσαι για τους αγώνες, πόσο “προπονείσαι”;

ΜΡ: Εξαρτάται από το είδος και το επίπεδο κάθε αγώνα. Για παράδειγμα για το F1 Esports ο μέσος όρος προπόνησης την ημέρα, από τη στιγμή που κυκλοφορεί το παιχνίδι μέχρι το τέλος του διαγωνισμού, είναι 6 με 8 ώρες. Για τον 24ωρο αγώνα Le Mans, επί τρεις εβδομάδες προπονούμασταν καθημερινά για 4-5 ώρες. Είναι κομμάτι της δουλειάς να ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να γίνουμε καλύτεροι. Όσο πιο πολύ μελέτας ένα παιχνίδι, έχεις και περισσότερα «όπλα» για τους μεγαλους αγώνες. Απλά, όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσεις, πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις σωστά όταν είσαι υπό πίεση.

ΠΣ: Πως τα συνδυάζεις με τα μαθήματα; Έχεις σκεφτεί τι θέλεις να ακολουθήσεις μετά το σχολείο;

ΜΡ: Δεν έχω καταλήξει σε κάτι που θέλω να κάνω. Σίγουρα αυτή η χρόνια θα είναι η πιο πιεστική στο σχολείο, συνδυάζοντας το με την πρώτη μου χρονιά στο F1 Esports Pro Series, και ενδεχομένως πολλά άλλα πρωταθλήματα. Πιστεύω πως τα esports θα αναπτυχθούν σε ένα καλό επίπεδο, ώστε να μην χρειάζεται επιπλέον δουλειά.

romanidis-michalis-c1000x600

ΠΣ: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου οδηγός;

ΜΡ: Sebastian Vettel!

ΠΣ: Και ποιος είναι ο σπουδαιότερος αντίπαλος που είχες ποτέ;

ΜΡ: Σίγουρα υπήρξαν πολλοί οδηγοί που είναι δύσκολο να νικήσεις. Ενώ δεν είμαι ο καλύτερος οδηγός, θα πω τον εαυτό μου! Είναι το μόνο μέτρο σύγκρισης που έχω κάθε μέρα! Θέλω να γίνω ο καλύτερος στον τομέα μου, ο πρώτος οδηγός μου κοιτάω είναι ο εαυτός μου και το να συνεχίζεις να βελτιώνεσαι καθημερινά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Ίσως σε μερικά χρόνια να έχω ξεκάθαρη απάντηση για ένα οδηγό, όμως ακόμα δεν έχω αρκετή εμπειρία σε μεγάλα πρωταθλήματα για να διαλέξω έναν.

ΠΣ: Θα ήθελες να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και πίσω από πραγματικό τιμόνι ενός μονοθεσίου; Υπάρχει κάτι τέτοιο ως έπαθλο για όσους διακρίνονται στο F1 Esports;

ΜΡ: Σίγουρα είναι ένα όνειρο για μένα. Όχι μόνο να οδηγήσω αλλά να φτάσω σε ένα πρωτάθλημα μονοθεσίων! Πράγμα που πιστεύω πως θα γίνει ακόμα πιο πιθανό στα επόμενα χρόνια, καθώς ήδη υπάρχουν παραδείγματα. Υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες που και που, σε διάφορα παιχνίδια, όπως πρόσφατα στο rFactor 2 με το πρωτάθλημα Formula E, όπου ο πρωταθλητής κερδίσε κι ένα τεστ με πραγματικό μονοθέσιο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες άλλα φυσικά, τέτοια βραβεία ποτέ δεν έρχονται εύκολα.

ΠΣ: Γενικά τα τελευταία 1-2 χρόνια βλέπουμε παγκοσμίως άνθιση των esports. Με αφορμή τον κορωνοϊό, βρέθηκαν στο προσκήνιο. Πόσο βοήθησε το χώρο σας αυτό; Η έκθεση σε τόσο ευρύ κοινό;

ΜΡ: Σίγουρα όλο αυτό βοήθησε πολύ τα νούμερα των esports, τα ονόματα που πήραν μέρος σε ψηφιακά πρωταθλήματα ήταν παγκόσμιας κλάσης και φυσικά, αυτό έστρεψε πολλά βλέμματα στους αγώνες. Όμως δεν ήταν μόνο μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και τεράστια πρόκληση, να δείξουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα για τα esports, με το να έχουμε καθαρούς αγώνες, ωραία δράση και το πιο σημαντικό από όλα, να είναι ένα ενδιαφέρον θέαμα! Αυτή η περίοδος σίγουρα ήταν γεμάτη για τα esports και ελπίζω πως δημιούργησε αρκετά καλή εικόνα, ώστε να επιστρέψουν αυτά τα πρωταθλήματα και μεγάλοι αγώνες στο μέλλον, για ακόμα πιο πολλές ευκαιρίες για τους simracers, και σιγά σιγά να μικραίνει η διάφορα μεταξύ πραγματικού μηχανοκίνητου αθλητισμού και esports.

ΠΣ: Τρέχατε σε διαφορετικούς αγώνες αλλά παρακολουθούσες τι γινόταν μετά, στον αγώνα με τους κανονικούς οδηγούς της F1; Ποιους ξεχώρισες και γιατί;

ΜΡ: Ναι, φυσικά παρακολουθούσα, καθώς ήμουν ο «μηχανικός» του Latifi για τους αγώνες του στα F1 Virtual GP! Τον βοηθούσα με τις λίγες διαθέσιμες ρυθμίσεις στο μονοθέσιο και κυρίως την στρατηγική, και παρείχα πληροφορίες για την κατάσταση των αντιπάλων στην πίστα. Παρότι έχτισα μια πιο στενή σχέση με τον Latifi, είναι φανερό σε όλους πως μόνο ένας ξεχώρισε στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, ο George Russell! Έκανε χρόνους πολύ κοντά σε αυτούς των οδηγών esports, ώσπου στο Μπακού και τον Καναδά ήταν ακόμα πιο γρήγορος από μερικούς οδηγούς esports. Ήταν πραγματικά απίστευτο το ποσό ακριβής ήταν και πόσο καλή αίσθηση είχε στην εικονική πίστα. Είναι σίγουρα μελλοντικός πρωταθλητής!

Αν θέλετε να ακολουθείτε τις προσπάθειες του Μιχάλη…
Instagram: michaelromanidis
FB: Μιχάλης Ρωμανίδης
Twitter: Williams_MR53

romanidis-michalis-d1000x600

Διαβάστε επίσης:
Hamilton – Schumacher: Ισοπαλία (vids)

H Renault κυνηγούσε από πέρυσι την επιστροφή του Alonso!

Τελικά χωρίς θεατές το Grand Prix Τουρκίας