Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Η Porsche ήταν έτοιμη να μπει στην F1 το 2021

Ελλάδα 3:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Porsche ήταν έτοιμη να μπει στην F1 το 2021

FORMULA 1

Η Porsche ήταν έτοιμη να μπει στην F1 το 2021

FORMULA 1

H Porsche αποκάλυψε πως σχεδίασε, κατασκεύασε και έκανε δοκιμές με μία υβριδική μηχανή που θα εναρμονιζόταν με τη βάση των κανονισμών της Formula 1 για το 2021!

Advertisement
Advertisement

Το δεδομένο του VW Group για την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήταν δεδομένο, άλλωστε εκπρόσωπός του βρισκόταν σταθερά στις συναντήσεις/συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του σπορ και τις θεμελιώδεις αλλαγές κανονισμών που αναμένονται το 2021.

Συνήθως αυτός ήταν μάλιστα ο Stefano Domenicali, CEO σήμερα της Lamborghini αλλά με πολυετή θητεία στην Formula 1 με τη Scuderia Ferrari, της οποίας και διετέλεσε επικεφαλής.

Η Porsche λοιπόν όχι απλά εξέταζε την εμπλοκή της αλλά είχε προχωρήσει το project όταν τελικά αποφασίστηκε να ακολουθηθεί διαφορετική ρότα σχετικά με τις αγωνιστικές δραστηριότητες της μάρκας. Σταμάτησε το πρόγραμμα LMP1 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC), εγκαταλείφθηκε η ιδέα της F1 και προτιμήθηκε η σαφώς πιο οικονομική λύση της Formula E.

Advertisement
Advertisement

Οι αποκαλύψεις που έγιναν στο motorsport.com, ήρθαν διά στόματος του Fritz Enzinger, επικεφαλής του αγωνιστικού προγράμματος της Porsche: «Το 2017 υπήρχαν σημάδια από την F1 πως οι κανονισμοί θα άλλαζαν αισθητά και πως δεν θα ήταν απαραίτητη η ανάκτηση ενέργειας μέσω της MGU-H. Έκτοτε, καθώς η Porsche είναι μέλος της Κομισιόν Κατασκευαστών της FIA, μπήκαμε σε συζητήσεις σχετικά με πιθανή εμπλοκή μας στην F1 από το 2021. Παραβρεθήκαμε σε όλες τις συζητήσεις και την ίδια ώρα, οι τεχνικοί μας εξέλισσαν έναν 6κύλινδρο κινητήρα για το WRC. Φυσικά εξετάσαμε και τι αλλαγές θα έπρεπε να κάνουμε σε αυτόν για να χρησιμοποιηθεί στην F1. Δουλεύαμε λοιπόν σε δύο οδούς. Από τα τέλη του 2017, λάβαμε ξεκάθαρη εντολή από τον όμιλο, να συνεχίσουμε την εξέλιξη ενός 6κύλινδρου κινητήρα, παρά την αποχώρηση μας από την LMP1. Κι αυτό όχι μόνο στη θεωρία, στα σχεδιαστήρια. Προχωρούσαμε κανονικά το project ώστε να ξεκινήσουμε δοκιμές το 2019. Αυτή ήταν η εντολή».

Υπήρχε λοιπόν «καπνός», υπήρχε και «φωτιά» από πλευράς Porsche και VW Group. Άλλωστε το φλερτ με την F1 διατηρείται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια αλλά ποτέ δεν προχωράει σε «γάμο». Ούτε αυτή τη φορά. Από τη σεζόν 2019/2020, η Porsche θα αγωνίζεται με δική της ομάδα, στη Formula E.

2

Advertisement

Από την άλλη, παρότι έχουμε φτάσει στις αρχές του καλοκαιριού του 2019, ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι κανονισμοί της Formula 1 για το 2021, αφού δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα σε FIA, ομάδες/κατασκευαστές και Liberty Media.