Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;

Ελλάδα 15:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;

FORMULA 1

F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;

FORMULA 1

Ο κόσμος των αγώνων της Formula 1 δεν μένει αδιάφορος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη από την αρχή της εισβολής οδηγοί και ομάδες αντέδρασαν με μποϊκοτάζ του Grand Prix στο Sochi, ενώ η Hass προχώρησε στην αφαίρεση χορηγού από το μονοθέσιό της.

Advertisement
Advertisement

Λίγο μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις, από οδηγούς ,ομάδες αλλά και τους ιθύνοντες της F1.

Η διοίκηση της Formula 1  δήλωσε την Πέμπτη 24/2/2022 ότι παρακολουθεί την μεγάλη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, στην Ουκρανία μετά από μήνες εντάσεων. Ως πρώτη αντίδραση είναι πιθανή η αφαίρεση του Grand Prix στο Sochi, από το ημερολόγιο.

Τα αφεντικά της F1 συναντήθηκαν για έκτακτες συνομιλίες στο περιθώριο των δοκιμών στη Βαρκελώνη για να συζητήσουν την θέση που θα «κρατήσουν» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχουν γίνει περαιτέρω δηλώσεις από την F1 μετά τη συνάντηση των αρχηγών των ομάδων.

Advertisement
Advertisement

Από τους οδηγούς (οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι σε πρόγραμμα δοκιμών προετοιμασίας στην Βαρκελώνη) πρώτα αντέδρασε ο Vettel, που δήλωσε: «Δεν θα αγωνιστώ στο Ρωσικό GP μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 Vettel είναι διευθυντής του GPDA (του Συνδέσμου των οδηγών της Formula 1) και υπήρξε ένας από τους πιο ευαισθητοποιημένους οδηγούς του grid σε κοινωνικά θέματα και ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον Lewis Hamilton.

Advertisement

Ο Vettel είπε ότι η απόφασή του δεν ήταν εκ μέρους όλων των οδηγών, καθώς δεν είχαν συζητήσει το θέμα και αποκάλυψε ότι εκείνος είχε ήδη αποφασίσει να μην αγωνιστεί στη Ρωσία. «Μετά τα νέα της εισβολής ήμουν σοκαρισμένος», είπε ο Vettel και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι φρικτό να βλέπεις τι συμβαίνει και να μην μπορείς να κάνει κάτι. Για εμένα, η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να πάω, δεν θα πάω. Νομίζω ότι είναι λάθος να αγωνίζεσαι σε αυτή τη χώρα. Λυπάμαι για τους ανθρώπους, αθώους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, σκοτώνονται για ανόητους λόγους κάτω από μια πολύ περίεργη και τρελή ηγεσία».

Ο οδηγός της Alpine Fernando Alonso είπε ότι πιστεύει πως η Formula 1 θα κάνει τελικά το σωστό, ενώ ο Charles Leclerc της Ferrari υποστήριξε πως η F1 πρέπει να πάρει μια απόφαση. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Max Verstappen πρόσθεσε: «Όταν μια χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, δεν είναι σωστό να αγωνίζεσαι εκεί».

Advertisement

Όσο αφορά τις ομάδες η Haas συνεχίζει τις δοκιμές προετοιμασίας με ολόλευκο χρώμα στο μονοθέσιο και τα αυτοκίνητα υποστήριξης μετά την αφαίρεση των λογότυπων της Uralkali. Η Haas ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα αποσύρει τα σήματα του κύριου  χορηγού της, Uralkali, για το υπόλοιπο των δοκιμών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία. Η Uralkali είναι εταιρία παραγωγής και εξαγωγέας λιπασμάτων ποτάσας, που ανήκει στον πατέρα του οδηγού της Haas Nikita Mazepin, ο οποίος οδηγεί την VF-22 την Παρασκευή 25/2/2022.

Η Haas έχει για δεύτερη σεζόν τη ρωσική εταιρεία ως κύριο χορηγό, με την ομάδα να έχει χρωματικό συνδυασμό λευκού, κόκκινου και μπλε – τα ίδια χρώματα με τη ρωσική σημαία. Τα λογότυπα Uralkali έχουν επίσης αφαιρεθεί από τα φορτηγά και τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα της Haas στο paddock στη Βαρκελώνη.

Το Ρωσικό Γκραν Πρι είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικός UEFA: Από την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι