Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Όταν πάνε όλα στραβά!

Ελλάδα 12:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όταν πάνε όλα στραβά!

FORMULA 1

Όταν πάνε όλα στραβά!

FORMULA 1

Ο Ρομέν Γκροζάν είχε στα χέρια του μονοθέσιο νικητή στην Ουγγαρία όμως τα λάθη στρατηγικής της ομάδας τον έφεραν σε δυσχερή θέση. Ο 27χρονος Γάλλος πιλότος εκκινούσε από την 3η θέση και όπως αποδείχτηκε από τον αγώνα του Ράικονεν που εκκινούσε 6ος και τερμάτισε 2ος ακολουθώντας απλά στρατηγική ενός πιτ στοπ λιγότερου, η Lotus είχε την ταχύτητα χτες για να κερδίσει τον αγώνα. ΤΟΥ Τ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Advertisement
Advertisement

Τα προβλήματα για το Γκροζάν ξεκίνησαν λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση. Ο Φέτελ που ήταν 2ος πήγε από τη δεξιά πλευρά της πίστας, τέρμα αριστερά και στρίμωξε το Γάλλο που έχοντας βεβαρημένο πρότερο βίο σήκωσε το πόδι από το γκάζι αντί να υπερασπιστεί τη θέση του.

Στη συνέχεια και με το Φέτελ να έχει πάρει το ψυχολογικό προβάδισμα ξεκινά μια μάχη μέχρι τον 11ο γύρο όπου ο Φέτελ μπαίνει στα πιτ για να αλλάξει τη μαλακή γόμα. Βγαίνοντας βρίσκει μπροστά του το Μπάτον που κινείται αργά έχοντας εκκινήσει με τη μέση γόμα και ο ρυθμός του οριοθετείται. Αντί στην Lotus να δώσουν άμεσα εντολή στο Γκροζάν για ένα γύρο «καμικάζι» και να τον βάλουν μέσα στον 12ο γύρο για αλλαγή, τον αφήνουν στην πίστα άλλους δυο γύρους με φθαρμένα ελαστικά. Όταν τέλος πάντων ο Γάλλος μπαίνει και αλλάζει ελαστικά βγαίνει ακριβώς πίσω από τους Μπάτον και Φέτελ. Εκεί τελειώνουν οι όποιες πιθανότητες έχει για να διεκδικήσει τη νίκη. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το Φέτελ, χρειάστηκε 11 γύρους για να περάσει το Μπάτον έχασε 15 sec σ’ αυτό το διάστημα σε σχέση με το Χάμιλτον και τις ελπίδες του για τη νίκη.

Ο Γκροζάν με διάφορες ενέργειες στο παρελθόν έχει τραβήξει την προσοχή των αγωνοδικών. Όταν για να περάσει το Μπάτον, τον «τζαρτζάρει» οι αγωνοδίκες πιάνουν δουλειά. Βλέποντας η ομάδα ότι ο Γκροζάν δε μπορεί να περάσει το Φέτελ κάνουν το δεύτερο λάθος στρατηγικής. Του αλλάζουν τακτική «πετούν» μια μέση γόμα χωρίς να εξαντλήσουν τη δυναμική της και τον πάνε για 3 πιτ στοπ. Έτσι ο Γάλλος βρίσκεται τώρα να μάχεται για την 6η θέση με το Μάσα και στην προσπάθεια να περάσει στη στροφή 4 πατάει λίγο εκτός πίστας.

Advertisement
Advertisement

Εξαντλώντας οι αγωνοδίκες την αυστηρότητά τους καθότι υπάρχει και το προηγούμενο συμβάν του επιβάλλουν ποινή διέλευσης.

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος Φελίπε Μάσα μετά το τέλος του αγώνα χαρακτήρισε «αβάσιμη» την απόφαση των αγωνοδικών τονίζοντας πως ο Γκροζάν στη φάση που τον πέρασε πάτησε μόνο με τις δυο ρόδες εκτός πίστας κάτι θεμιτό κατά την άποψή του: «Δεν έκανε τίποτα άδικο ούτε κέρδισε κάποιο πλεονέκτημα, στα ίσα πέρασε» είπε προς τιμήν του ο Βραζιλιάνος.

Advertisement

Για τη φάση με το Μπάτον ο Γκροζάν κλήθηκε σε απολογία μετά το τέλος του αγώνα όπου του επιβλήθηκε ποινή 20 sec στον τελικό του χρόνου. Μια ποινή που δεν αλλάζει τα αποτελέσματα καθότι ο Γάλλος είχε διαφορά 21.5 από το έβδομο που οποία σύμπτωση ήταν ο Μπάτον!

Όπως και να έχει στη Lotus πρέπει να ξαναδούν τη στρατηγική τους καθότι έχασαν δυο ευκαιρίες να κερδίσουν τον αγώνα. Μια με το Γκροζάν και μια με το Ράικονεν που όπως τόνισε και ο ίδιος μετά το πέσιμο της καρό σημαίας αν είχε πάρει καλύτερη θέση στην εκκίνηση θα μπορούσε να κερδίσει.

Advertisement