Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Βελγίου: Μισή… νίκη για τον Verstappen στη λίμνη του Spa!

Ελλάδα 0:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Βελγίου: Μισή… νίκη για τον Verstappen στη λίμνη του Spa!

FORMULA 1

GP Βελγίου: Μισή… νίκη για τον Verstappen στη λίμνη του Spa!

FORMULA 1

Η κακοκαιρία στην καρδιά των Αρδεννών επηρέασε αρνητικά το Grand Prix Βελγίου, που διακόπηκε οριστικά με τους οδηγούς να έχουν πραγματοποιήσει μόλις 4 γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα, απονεμήθηκαν και οι μισοί βαθμοί, με νικητή τον pole man Max Verstappen και τους George Russell-Lewis Hamilton να συμπληρώνουν το βάθρο.

Advertisement
Advertisement

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είχαν προηγηθεί συγκλονιστικές κατατακτήριες υπό βροχή, με τον Max Verstappen να κατακτά την pole position αλλά δίπλα στη Red Bull Racing ήταν απρόσμενα μία Williams, αυτή του George Russell.

Ακολούθησαν η Mercedes του Lewis Hamilton, η McLaren του Daniel Ricciardo και η Aston Martin του Sebastian Vettel.

Advertisement
Advertisement

Πρωταγωνιστής στις κατατακτήριες ήταν ο Lando Norris που αφού πρώτευσε στο FP1 και το FP2, είχε μία τρομακτική έξοδο στο ξεκίνημα του Q3, διαλύοντας τη McLaren του. Παρότι ο Βρετανός ήταν καλά στην υγεία του και πήρε το πράσινο φως να λάβει μέρος στον αγώνα, η αλλαγή κιβωτίου τον έριξε στην 15η θέση στο grid.

Advertisement

Όμως ο καιρός δεν βελτιώθηκε – κάθε άλλο. Η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δύσκολη την ημέρα του αγώνα με τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα. Μάλιστα ο Sergio Perez κατέληξε στον τοίχο χάνοντας τον έλεγχο της Red Bull στη στροφή Les Combes στον γύρο παράταξης στο grid.

Advertisement

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός πως αρχικά πάρθηκε η απόφαση ο/οι γύροι σχηματισμού να γίνουν πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας και μετά να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της δράσης.

Υπήρξαν τρεις ανακοινώσεις καθυστέρησης και τελικά, 25 λεπτά μετά, είχαμε γύρο σχηματισμού πίσω από το safety car.

Όμως μετά από δύο γύρους, κρίθηκε πως οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και η ορατότητα υπερβολικά περιορισμένη. Έτσι εγκαταλείφθηκε η διαδικασία εκκίνησης του αγώνα και είχαμε κόκκινη σημαία.

Ακολούθησαν τρεις ώρες αναμονής ώσπου να παρθεί η απόφαση να επιστρέψουμε στη δράση. Οι αγωνοδίκες επικαλέστηκαν ανωτέρα βία και σταμάτησαν το χρονόμετρο συνολικής διάρκειας του αγώνα με μία ώρα ακόμα (από τον Δεκέμβριο το όριο ήταν στις 3), ώστε να βρεθεί ένα «παράθυρο» στην κακοκαιρία για να γίνουν κάποιοι γύροι – έστω και πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Όπως και έγινε. Τρεις ώρες και 17 λεπτά μετά την προβλεπόμενη ώρα εκκίνησης, το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε ξανά στην πίστα, με τους 20 μονομάχους να ακολουθούν. Ανάμεσά τους και ο Perez καθώς οι μηχανικοί της Red Bull Racing επιδιόρθωσαν της ζημιές στο μονοθέσιό του και η αυστριακή ομάδα πήρε το πράσινο φως για λάβει μέρος στον αγώνα.

Είχαμε 2 ακόμα γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας όμως καθώς οι συνθήκες δεν είχαν βελτιωθεί, ήρθε νέα κόκκινη σημαία. Και κάπου εκεί, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Αφού έγιναν περισσότεροι από 2 γύροι (συνολικά 4) αλλά καλύφθηκε απόσταση μικρότερη του 75% του αγώνα, απονεμήθηκαν οι μισοί βαθμοί στους πρώτους δέκα. Συγκεκριμένα: ο Verstappen πήρε 12.5 πόντους, ο Russell 9, ο Hamilton 7.5, ο Ricciardo 6, ο Vettel 5, ο Pierre Gasly 4, ο Esteban Ocon 3, ο Charles Leclerc 2, ο Nicholas Latifi 1 και ο Carlos Sainz 0.5!

Όσο για τη βαθμολογία, ο Hamilton ανέβηκε στους 202.5 πόντους ενώ ο Verstappen στους 199.5, μειώνοντας τη μεταξύ τους διαφορά στους 3! Αντίστοιχα στους κατασκευαστές, η Red Bull Racing μείωσε κατά 5 πόντους τη διαφορά από τη Mercedes.

Φυσικά, το μεγάλο πάρτι ήταν στο στρατόπεδο της Williams. Στην Ουγγαρία συγκέντρωσε 10 πόντους, περισσότερους απ’ ότι τα προηγούμενα 3μιση χρόνια μαζεμένα. Και τώρα, πήρε άλλους 10!

Διαβάστε επίσης:
Μένει και το 2022 στην Alpine o Alonso
Πολλοί οι υποψήφιοι για μία θέση στη Williams
Παροικία της F1 στη Μύκονο (video)