Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Μαλαισίας: O Hamilton στην pole!

Ελλάδα 22:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Μαλαισίας: O Hamilton στην pole!

FORMULA 1

GP Μαλαισίας: O Hamilton στην pole!

FORMULA 1

O Bρετανός πέτυχε σήμερα την 8η φετινή του pole position και εκκινεί αύριο από την πρώτη θέση έχοντας δίπλα του το Ρόσμπεργκ με την άλλη Mercedes.

Advertisement
Advertisement


του Τάκη Πουρναράκη

Οι κατατακτήριες δοκιμές ξεκίνησαν σήμερα βάση προγράμματος, στις 17:00 ώρα τοπική, δυο ώρες πιο αργά απ’ ότι θα εκκινήσει ο αγώνας αύριο . Έτσι η θερμοκρασία οδοστρώματος που χτες ξεπέρασε τους 61 βαθμούς Κελσίου – αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της F1 – ήταν στους 41 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία αέρα, 30 βαθμούς Κελσίου).

Το ξεκίνημα του Q1 βρήκε τους περισσότερους οδηγούς να χρησιμοποιούν κατευθείαν την πιο μαλακή από τις τρεις διαθέσιμες γόμες της Pirelli. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και καθώς η χάραξη της πίστας είναι τέτοια η Ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών έχει στη Μαλαισία διαθέσιμες τις τρεις σκληρότερες γόμες της γκάμας της: Σκληρή, μέση, μαλακή. Οι περισσότεροι οδηγοί λοιπόν έβαλαν εξαρχής την μαλακή γόμα, κάποιοι όμως όπως οι Φέτελ, Ράικονεν, Ρικιάρντο, Αλόνσο πειραματίστηκαν και με τις άλλες δυο. Ειδικά ο Ισπανός μετά τις αλλαγές που έκαναν οι μηχανικοί της Honda στο μονοθέσιο του έχει σωρεία ποινών που τον υποχρεώνει να εκκινήσει από την τελευταία θέση. Έτσι φαίνεται φυσιολογικός ο αποκλεισμός του από το Q1. Πέρα από τον Aλόνσο αποκλείστηκαν οι δυο Manor των Οκόν, Βερλάιν, οι δυο Sauber των Έρικσον, Νασρ και η Renault του Πάλμερ. Εντύπωση προκάλεσε η διαφορά μόλις ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου ανάμεσα στους δυο οδηγούς της Ferrari αλλά και ότι τελικά ο Ρικιάρντο κατετάγη 7ος έχοντας χρησιμοποιήσει μόνο μέση γόμα.

Advertisement
Advertisement

1 10dq2
Η αντίστροφη μέτρηση του Q2 βρήκε το Λιούις Χάμιλτον να εντυπωσιάζει
κατεβάζοντας πάνω από 1.3sec το χρόνο του. Αυτό έπιασε εξ’ απίνης τους αντιπάλους τους που έμειναν πίσω αρκετά δέκατα. Προκρίθηκαν στο Q3 όπως ήταν αναμενόμενο οι Mercedes, Red Bull, Ferrari, Force India, η Williams του Μάσα και η McLaren του Μπάτον. Ειδικά για τη McLaren Honda είναι μια αξιόλογη επίδοση σε μια πίστα δυναμόμετρο και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να κρατηθεί αύριο στους βαθμούς ο πολύπειρος Βρετανός οδηγός που σε αυτό το GP συμπληρώνει 300 συμμετοχές. Μάλιστα γιόρτασε σχετικά το γεγονός με προσκεκλημένους όλους τους οδηγούς της F1.

1 10dq1
Μόνο οι Σουμάχερ (306) και Μπαρικέλο (322) αριθμούν περισσότερες συμμετοχές. 
Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι Haas των Γκουτιέρεζ, Γκροζάν, οι Toro Rosso των Κβίατ, Σάινθ, η Renault του καυτού Μάγκνουσεν και η Williams του Μπότας. Όλοι οι οδηγοί στο Q2 αγωνίστηκαν με την μαλακή γόμα της Pirelli και οι δέκα πρώτοι που προκρίθηκαν στο Q3 θα εκκινήσουν αύριο με το σετ μαλακής γόμας που πέτυχαν τον καλύτερο χρόνο τους στο Q2.

2016 Malaysian Grand Prix, Friday
Η μάχη της pole βρήκε το Χάμιλτον στην αρχή του Q3 να σημειώνει χρόνο
κάτω από 1:33 εντυπωσιάζοντας. Αντίθετα ο Ρόσμπεργκ με την άλλη Mercedes δεν μπόρεσε να συμπληρώσει έναν αλάνθαστο γύρο καθώς μπερδεύτηκε στο 2ο κομμάτι της πίστας. Έτσι έμεινε πίσω από Red Bull και Ferrari μετά τη συμπλήρωση της 1η προσπάθειας. O Ρόσμπεργκ έκανε λάθος και στη 2η προσπάθεια του στο Q3 στην τελευταία στροφή. Έτσι έμεινε στη 2η θέση μπροστά από τις Red Bull. Η ομοιομορφία στις τρεις πρώτες σειρές του grid: Mercedes, Red Bull, Ferrari είναι αποδεικτική των ισορροπίων δυνάμεων αυτή τη στιγμή. Οι δυνατότητες των μονοθεσίων σε μια πίστα όπως η Σεπάνγκ έχουν πρώτο λόγο σε σχέση με τους οδηγούς γι’ αυτό και αυτή η εικόνα. Η ομοιομορφία όπως μπορείτε να δείτε συνεχίστηκε και στην 4η σειρά με τις Force India. Επιπλέον οι Williams είναι στην 10η και 11η θέση, οι Haas στην 12η και 13η, οι Toro Rosso στην 8η σειρά της εκκίνησης, οι Sauber στην 9η σειρά.

Advertisement

Συνολικά η σειρά εκκίνησης διαμορφώθηκε ως εξής:

1 10dq4

Advertisement