Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

GP Κίνας: 1-2 ξανά η Ferrari!

Ελλάδα 8:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

GP Κίνας: 1-2 ξανά η Ferrari!

FORMULA 1

GP Κίνας: 1-2 ξανά η Ferrari!

FORMULA 1

Σε μονόλογο της Scuderia Ferrari εξελίχθηκαν οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Κίνας, τρίτου γύρου του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Sebastian Vettel κατέκτησε ξανά την pole position, επικρατώντας οριακά του Kimi Raikkonen, την ώρα που οι Mercedes έμειναν μισό δευτερόλεπτο πίσω!

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

Όμως ας τα δούμε αναλυτικά. H πίστα της Σαγκάης υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με συννεφιά και χαμηλές θερμοκρασίες, συγκεκριμένα ήταν μόλις στις 12 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και στους 16 στο οδόστρωμα. Όπως και στο FP3 περισσότερα για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ, οι Ferrari είχαν το πάνω χέρι. Ο Vettel έδειξε το δρόμο, με τον Iceman να τον ακολουθεί, με τους Valtteri Bottas και Max Verstappen να έπονται επαναλαμβάνοντας με ακρίβεια το Top4 της τελευταίας πρόβας.

Αν και η προσοχή όλων είχε στραφεί στο γκαράζ της Red Bull Racing, εκεί όπου οι μηχανικοί της Red Bull Racing έδιναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να τοποθετήσουν νέα υβριδική μηχανή στο πίσω μέρος της RB14 του Daniel Ricciardo. Τελικά τα κατάφεραν οριακά, με τον Αυστραλό να προλαβαίνει να κάνει μόνο ένα γρήγορο γύρο. Παρά την απουσία χρόνου στην πίστα αφού έχασε σχεδόν όλο το FP3 προδομένος από την κινητήρια δύναμη της Renault, κατάφερε να σημειώσει χρόνο αρκετό για να τον προβιβάσει στο Q2.

Advertisement
Advertisement

Αντίθετα εκτός συνέχειας έμειναν οι συνήθεις ύποπτοι, οι οδηγοί δηλαδή της Williams και της Alfa Romeo Sauber και μαζί τους, ο μόλις 17ος Pierre Gasly. Μερικά 24ωρα μετά την εντυπωσιακή τέταρτη θέση στο Μπαχρέιν, αυτή ήταν μία ανώμαλη προσγείωση για τον Γάλλο, τη Scuderia Toro Rosso και τη Honda. Στα αξιοσημείωτα ήταν και οι πιρουέτες που έκανε στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού ο Charles Leclerc, σε ένα εντυπωσιακό συμβάν στο οποίο ο Γάλλος γλίτωσε τον τοίχο.

Στο Q2 οι Ferrari και Mercedes επέλεξαν να βγάλουν τους οδηγούς τους στην πίστα με τα soft ελαστικά, μία κίνηση στρατηγικής βασισμένη στη σιγουριά τους πως ακόμα και με αυτά θα προκριθούν στο Q3. Γιατί βάσει κανονισμών, οι πρώτοι δέκα των κατατακτήριων, εκκινούν τον αγώνα με τα ελαστικά με τα οποία σημείωσαν τον καλύτερο χρόνο στο Q2.

Με αυτά το σκηνικό άλλαξε, οι Mercedes ήταν ταχύτερες, με τον Hamilton να κατεβαίνει στο 1.31.914. Οι Ferrari «φόρεσαν» τα ultra αλλά δεν ολοκλήρωσαν γύρους με αυτές, έτσι η τετράδα αυτή, θα εκκινήσει με τα soft ελαστικά. Στην τελική φάση προκρίθηκαν ακόμα οι δύο Renault, οι δύο Red Bull, η Haas του Romain Grosjean και η Force India του Sergio Perez. Εκτός συνέχειας έμεινε η Haas του Kevin Magnussen, η Force India του Esteban Ocon, οι δύο McLaren και η Toro Rosso του Brendon Hartley.

Advertisement

Στο Q3 η πρώτη ζαριά ανήκε στον Raikkonen που σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.31.200, σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο στην ιστορία της πίστας της Σαγκάης, με τον Vettel ένα δέκατο του δευτερολέπτου πίσω και τις Mercedes στα 4! Και παρότι ο Φινλανδός κατάφερε να κατέβει ακόμα χαμηλότερα στην τελική του προσπάθεια, ο Γερμανός είχε απάντηση. Κατέβηκε στο 1.31.095 και πανηγύρισε την 52η pole position της καριέρας του και τέταρτη στην Κίνα.

«Η αίσθηση του μονοθεσίου ήταν φανταστική, όσο περνούσε η ώρα γινόταν ακόμα καλύτερο. Στην πρώτη προσπάθεια έχασα κάποια στιγμή το πίσω μέρος όμως ήξερα πως αν έκανα καθαρό δεύτερο γύρο, θα μπορούσα να είμαι ταχύτερος», είπε ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής.

Advertisement

Αυτή ήταν η πρώτη φορά ως οδηγός της ιταλικής ομάδας που ο Vettel πανηγύρισε δύο συνεχόμενες pole positions, είχε να το κάνει από το 2014. Η Ferrari είχε να πετύχει κάτι τέτοιο από το 2006 και τα GP Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Γαλλίας!

Οι Mercedes δεν κατάφεραν να απειλήσουν, με τον Hamilton να μην ολοκληρώνει καν το γύρο του. Στην 3η σειρά του grid θα βρίσκονται οι δύο Red Bull που σημειώνουμε πως σε αντίθεση με τους πρώτους τέσσερις, θα εκκινήσουν με τα ultra soft ελαστικά.

«Σε κανένα σημείο δεν καταφέραμε να έχουμε τα ίδια επίπεδα πρόσφυσης που είχε η Ferrari», παραδέχθηκε ο τρίτος Bottas.

Advertisement

Ο τρίτος αγώνας της χρονιάς θα αρχίσει στις 9.10 το πρωί της Κυριακής.

Αναλυτικά η κατάταξη:

china18-Q3-times640