Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πράσινο φως για τους αγώνες σπριντ μέσα στο 2021!

Ελλάδα 5:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Πράσινο φως για τους αγώνες σπριντ μέσα στο 2021!

FORMULA 1

F1: Πράσινο φως για τους αγώνες σπριντ μέσα στο 2021!

FORMULA 1

Όπως αναμενόταν, η Formula 1 αποφάσισε να προχωρήσει στην υιοθέτηση σπριντ… κατατακτήριων αγώνων για τρία Grand Prix του 2021!

Advertisement
Advertisement

Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν της F1, αυτό το format θα δοκιμαστεί σε δύο ευρωπαϊκούς αγώνες κι έναν εκτός Ευρώπης – το ποιοι θα είναι αυτοί θα καθοριστεί προσεχώς. Πρόκειται για μία ιδέα που ανακατεύει την τράπουλα και στόχο έχει να αυξήσει το θέαμα και τις συγκινήσεις για το κοινό.

Η… αγωνιστική μορφή των κατατακτήριων δοκιμών θα αλλάξει όλη τη δομή του αγωνιστικού τριημέρου, θα δώσει επιπλέον ενδιαφέρον στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής αλλά θα χαρίζει και επιπλέον βαθμούς, πράγμα ενδεχομένως καθοριστικό σε ότι αφορά στο κυνήγι του τίτλου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η F1 αναζητά τρόπους να προσφέρει περισσότερα στο κοινό της και να δυναμώσει το θέαμα που προσφέρει κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στη συνεργασία της FIA, της F1 και των ομάδων», είπε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Jean Todt.

Advertisement
Advertisement

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι θα ισχύει:

Παρασκευή
– Ελεύθερες δοκιμές διάρκειας 60 λεπτών, με ελεύθερη επιλογή δύο σετ ελαστικών από τις ομάδες.
– Κανονικές κατατακτήριες το απόγευμα, με χρήση αποκλειστικά 5 σετ ελαστικών μαλακής γόμας.

Advertisement

Σάββατο
– Ελεύθερες δοκιμές διάρκειας 60 λεπτών το πρωί, με ελεύθερη επιλογή ενός σετ ελαστικών.
– Σπριντ αγώνας κατατακτήριων το απόγευμα, διάρκειας 100 χιλιομέτρων, με ελεύθερη επιλογή δύο σετ ελαστικών για κάθε οδηγό.

Κυριακή
– Κανονικό Grand Prix με χρήση των δύο εναπομεινάντων σετ ελαστικών.

Advertisement

leclerc-imola21-rd2-a1000x600

Σε περίπτωση βροχής
– Κάθε οδηγός θα έχει στη διάθεσή του 3 σετ ελαστικών για ακραίες καιρικές συνθήκες και 4 σετ για ενδιάμεσες συνθήκες

– Αν το FP1 ή οι κατατακτήριες γίνουν υπό βροχή, πριν τον αγώνα σπριντ οι ομάδες θα λάβουν ένα επιπλέον σετ ενδιάμεσων ελαστικών αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν ένα χρησιμοποιημένο.

Advertisement

– Αν ο αγώνας σπριντ γίνει υπό βροχή, οι ομάδες μπορούν να επιστρέψουν ένα σετ βρόχινων ή ενδιάμεσων χρησιμοποιημένων ελαστικών και να το αντικαταστήσουν με ένα νέο σετ ενδιάμεσων

– Ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων σετ ελαστικών θα είναι στα 9

alphatauri-bahrain21-pitstop-a1000x600

Parc Fermé
Οι συνθήκες Parc Fermé θα ισχύουν από την έναρξη των κατατακτήριων δοκιμών της Παρασκευής, απαγορεύοντας τις αλλαγές σημαντικών μερών του μονοθεσίου στη συνέχεια, πράγμα που θα γίνει με τρεις στόχους:
– Να αποφευχθεί η κατασκευή μονοθεσίων ειδικά για τις κατατακτήριες
– Να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος εργασιών για την προετοιμασία των μονοθεσίων για την επόμενη ημέρα
– Να επιτρέπεται η ουσιώδης αλλαγή ρυθμίσεων που θα καθιστά τις ελεύθερες δοκιμές του Σαββάτου χρήσιμες για τις ομάδες

Μετά τον αγώνα σπριντ, τα μονοθέσια θα είναι σε πλήρες καθεστώς Parc Fermé και θα μπορεί να αντικατασταθεί μόνο ένας περιορισμένος αριθμός εξαρτημάτων:
– Θα μπορεί να αλλάξει η κατανομή βάρους
– Θα μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις στην ψύξη των μονάδων ισχύος και των κιβωτίων, σε περίπτωση που η επίσημη μετεωρολογική πρόβλεψη από συνεργάτη της FIA ορίζει πως υπάρχει διαφορά 10 και πλέον βαθμών Κελσίου, ανάμεσα στις κατατακτήριες και τον αγώνα σπριντ (1 ώρα πριν την έναρξή τους).

Alonso-Bahrain21-f1000x600

Ο Πρόεδρος της F1, Stefano Domenicali, είπε σχετικά με τα παραπάνω: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ευκαιρία να χαρίσουμε στο κοινό ένα τόσο συναρπαστικό αγωνιστικό τριήμερο μέσα στο 2021. Θα δούμε οδηγούς να μάχονται επί τρεις ημέρες και είμαι σίγουρος πως θα το απολαύσουν και οι ίδιοι. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που οι ομάδες υποστήριξαν αυτό το πλάνο, πράγμα που επιβεβαιώνει πως είμαστε ενωμένοι».

Διαβάστε επίσης:
To F1 Vlog του συναρπαστικού GP της Imola (+video)
GP Ίμολα: Και μετά το χάος… Verstappen!
Επίσημο: Grand Prix στο Μαϊάμι από το 2022!