Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Pirelli και FIA υιοθέτησαν νέα πρωτόκολλα

Ελλάδα 5:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Pirelli και FIA υιοθέτησαν νέα πρωτόκολλα

FORMULA 1

F1: Pirelli και FIA υιοθέτησαν νέα πρωτόκολλα

FORMULA 1

Μετά την αποσαφήνιση των λόγων αστοχίας των ελαστικών των Lance Stroll και Max Verstappen κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Grand Prix στο Αζερμπαϊτζάν, η Pirelli σε συνεργασία με τη FIA, θα εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα για να μη συμβεί ξανά κάτι ανάλογο.

Advertisement
Advertisement

Θυμίζουμε πως είχαμε αστοχία στα πίσω αριστερά ελαστικά σκληρής γόμας, αρχικά στην Aston Martin του Καναδού οδηγού στον γύρο 31 κι έπειτα, πέντε περάσματα πριν το φινάλε, στη Red Bull Racing του Ολλανδού. Η Ιταλική εταιρεία που αποτελεί αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών στην F1 από το 2011, ολοκλήρωσε ενδελεχή ανάλυση (διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ).

Advertisement
Advertisement

Όχι μόνο στα ελαστικά που αστόχησαν αλλά και σε ελαστικά άλλων μονοθεσίων που συμμετείχαν στον αγώνα και είχαν ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό γύρων. Η διαδικασία κατέδειξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα παραγωγής ή ποιότητας σε κάποιο από τα ελαστικά. Δεν υπήρχαν σημάδια κόπωσης ή παραμόρφωσης λόγω θερμικής καταπόνησης.

Τα αίτια που οδήγησαν σε αστοχία τα δυο πίσω αριστερά ελαστικά των Aston Martin, Red Bull έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις υπήρχε επικυκλικό κόψιμο, στο εσωτερικό πλαϊνό του ελαστικού, που μπορεί να οφείλεται στις συνθήκες χρήσης του σε συνδυασμό με τις αρχικές παραμέτρους εκκίνησης (ελάχιστη πίεση, μέγιστη θερμοκρασία στις κουβέρτες) που είχαν υιοθετηθεί.

Advertisement

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης η Pirelli έστειλε σχετική αναφορά στη FIA και στις ομάδες. Μάλιστα, συμφώνησαν με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου αθλητισμού, την υιοθέτηση νέων πρωτοκόλλων που περιλαμβάνουν μια νέα αναβαθμισμένη οδηγία, σύμφωνα με την οποία θα παρακολουθούνται οι συνθήκες λειτουργίας των ελαστικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ εξετάζονται και άλλες ενδεδειγμένες ενέργειες.

Advertisement

vettel-baku-21-pirelli-a1000x600

Διαβάστε επίσης:
To F1 Vlog για το επεισοδιακό GP Μπακού (video)
Στην πόρτα της εξόδου από τη Mercedes o Bottas
Στην Alpine έως το 2024 ο Esteban Ocon