Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Pole-mode για Hamilton!

Ελλάδα 8:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Ιταλίας: Pole-mode για Hamilton!

FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Pole-mode για Hamilton!

FORMULA 1

O Lewis Hamilton πανηγύρισε την pole position στο πλαίσιο του Grand Prix Ιταλίας που αποτελεί τον όγδοο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.

Advertisement
Advertisement

Ο 35χρονος πρώτευσε σε μάχη για pole 94η φορά, με τη Mercedes να κάνει για πολλοστή φορά το 1-2, καθώς δίπλα του θα εκκινήσει ο Valtteri Bottas. Μάλιστα, η διαφορά από τον ανταγωνισμό ήταν τέτοια που δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν ιδιαίτερα τα μονοθέσια της γερμανικής μάρκας από την απαγόρευση των party modes!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο «Ναός της Ταχύτητας» υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, τον ήλιο να λάμπει, τη θερμοκρασία αέρα στους 28 βαθμούς, ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 45.

Στο Q1 είχαμε από νωρίς το φαινόμενο που είδαμε και στα ελεύθερα δοκιμαστικά, με τους χρόνους οδηγών να ακυρώνονται διότι βγήκαν εκτός ορίων πίστας στην έξοδο της στροφής Παραμπόλικα.

Οι Mercedes βρέθηκαν εξ αρχής στην κορυφή αλλά όπως οι περισσότεροι, εμφανίστηκαν ξανά στο φινάλε του πρώτου μέρους των κατατακτήριων στην πίστα, αφού έκριναν πως οι επιδόσεις τους δεν ήταν αρκετές. Όμως όπως αναμενόταν, προκλήθηκε ένα τρενάκι με πολλά βαγόνια, καθώς όλοι επεδίωκαν να πάρουν tow από το προπορευόμενο μονοθέσιο.

Advertisement

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη δούμε πολλές βελτιώσουν σε χρόνους, άρα πολλοί εγκατέλειψαν την προσπάθεια και γύρισαν στα pit. Hamilton-Bottas παρέμειναν στην κορυφή, με τη Racing Point του Sergio Perez και τη McLaren του Carlos Sainz να ακολουθούν, όντας στα πέντε δέκατα μακριά, με τις AlphaTauri/Red Bull πίσω τους.

Advertisement

O Kimi Raikkonen προκρίθηκε παρότι εγκατέλειψε την προσπάθειά του, έξαλλος με τον Esteban Ocon της Renault που τον καθυστέρησε αισθητά.

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, ένα λάθος στη Παραμπόλικα κράτησε τον Romain Grosjean με τη Haas εκτός συνέχειας για μερικά χιλιοστά. Μαζί του ήταν ο Sebastian Vettel με τη Ferrari που έχασε χρόνο στην «κίνηση», ο Antoinio Giovinazzi με την Alfa Romeo και οι δύο Williams.

Στο Q2 ο Hamilton έσπασε το ρεκόρ πίστας σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1.19.092, με τον Bottas στα τρία δέκατα και τους Perez- Sainz-Verstappen στα έξι.

Στο φινάλε είχαμε άλλη μία προσπάθεια κι εκεί ο Bottas κατέβηκε στο 1.18.952 – κατεβάζοντας ακόμα περισσότερο την απόλυτη επίδοση στο «Ναό της Ταχύτητας».

Ο Hamilton δεν βελτίωσε, ο Sainz ανέβηκε τρίτος αλλά όπως και ο τέταρτος Perez, ήταν επτά δέκατα μακριά, με τον Verstappen πέμπτο και τον Gasly έκτο.

Εκτός συνέχειας έμειναν ο Daniil Kvyat της Toro Rosso, o Esteban Ocon της Renault, o Charles Leclerc της Ferrari, ο Kimi Raikkonen της Alfa Romeo και ο Kevin Magnussen της Haas.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 36 χρόνια που καμία Ferrari δεν θα εκκινήσει από την πρώτη δεκάδα στο Grand Prix της Ιταλίας.

Έτσι, στο Q3 προκρίθηκαν οι δύο Mercedes, οι δύο Red Bull, οι δύο McLaren, οι δύο Racing Point, η Renault του Ricciardo και η AlphaTauri του Gasly.

Στην πρώτη ζαριά ο Hamilton πέτυχε χρόνο 1.19.068 και ήταν 53 χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά από τον teammate του. Ο τρίτος Perez ήταν άλλα έξι δέκατα πιο πίσω, με τον Verstappen μπροστά από τις δύο McLaren.

Στη δεύτερη ζαριά αμφότεροι βελτίωσαν τους χρόνους τους, πρώτα ο Bottas και μετά ο Hamilton που κατέβηκε στο 1.18.887! Έτσι ο παγκόσμιος πρωταθλητής εξασφάλισε άλλη μία pole position – την 68η ως οδηγός της Mercedes, με τον ταχύτερο γύρο στην ιστορία του σπορ σε ότι αφορά στη μέση ωριαία ταχύτητα.

Οι Mercedes κλείδωσαν για πολλοστή φορά την πρώτη σειρά του grid, με την έκπληξη να ακούει στο όνομα Sainz! Ο Ισπανός της McLaren ήταν οκτώ δέκατα πίσω από τα μαύρα βέλη αλλά οριακά μπροστά από τον Perez με τον οποίο θα μοιραστεί τη δεύτερη σειρά της εκκίνησης. Στην τρίτη θα είναι η Red Bull του Verstappen και η δεύτερη McLaren με τον Norris.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Διαβάστε επίσης:
Το F1 Vlog του Grand Prix Βελγίου

Με τις μεσαίες γόμες στο Grand Prix της Μόντσα

Όταν η McLaren ήθελε δίδυμο Hamilton-Vettel