Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Baku: Επεισοδιακή pole για Leclerc και Ferrari

Ελλάδα 10:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Baku: Επεισοδιακή pole για Leclerc και Ferrari

FORMULA 1

F1 GP Baku: Επεισοδιακή pole για Leclerc και Ferrari

FORMULA 1

O Charles Leclerc και η Ferrari πανηγύρισαν την pole position στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν, έκτου γύρου του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.

Advertisement
Advertisement

Ήταν μία επεισοδιακή περίοδος, με τέσσερα ατυχήματα που προκάλεσαν καθεστώς κόκκινης σημαίας – το τελευταίο κατά τη διάρκεια των τελικών προσπαθειών! Δίπλα στον Μονεγάσκο θα εκκινήσει η Mercedes του Lewis Hamilton και πίσω τους, η Red Bull του Max Verstappen και η AlphaTauri του Pierre Gasly. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η «Πόλη των Ανέμων» υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, θερμοκρασία αέρα στους 28 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 53. Το Q1 ξεκίνησε με απρόοπτα και με τον Lance Stroll να σημαδεύει τις μπαριέρες στη στροφή 15, ατύχημα που έφερε καθεστώς κόκκινης σημαίας.

Advertisement

Η διαδικασία διακόπηκε για περίπου 10 λεπτά, ώστε να απομακρυνθεί η πληγωμένη Aston Martin κι αυτό αποτέλεσε δώρο για τη Williams. Μετά τα προβλήματα στο FP3, εντοπίστηκε διαρροή υγρών στην υβριδική μηχανή του George Russell. Η βρετανική ομάδα προχώρησε σε αντικατάσταση, βάζοντας χρησιμοποιημένη μονάδα αλλά με τον χρόνο αμείλικτο αντίπαλο, η κόκκινη σημαία έδωσε στους μηχανικούς της Williams λίγο παραπάνω χρόνο!

Η διαδικασία σταμάτησε με 14.01 στο ρολόι και όταν ένα δεκάλεπτο μετά είχαμε πράσινη σημαία, όλοι έσπευσαν στην πίστα. Υπήρχε βλέπετε διαρκώς η απειλή να συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο. Οι Red Bull έκαναν το 1-2, οι Ferrari το 3-4 κι ενώ οι Mercedes δεν είχαν σημειώσει χρόνο, είχαμε πάλι διακοπή.

Advertisement

Αυτή τη φορά υπεύθυνος ήταν ο Antonio Giovinazzi, που έχασε κι αυτός τον έλεγχο της Alfa Romeo στη στροφή 15. Με 9.22 στο ρολόι, είχαμε ξανά κόκκινη σημαία.

Η επιστροφή στη δράση είχε… πανικό αφού οι περισσότεροι έσπευσαν να γράψουν χρόνο. Και κυρίως οι Mercedes που στην πρώτη προσπάθεια βγήκαν από τη ζώνη αποκλεισμού και στη δεύτερη ο Λούις ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης.

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, εκεί εκτός από τους Stroll/Giovinazzi, βρέθηκαν όπως αναμενόταν οι δύο Haas και η Williams του Nicholas Latifi.

Στο Q2 η κόκκινη σημαία ήρθε στο φινάλε και υπεύθυνος για αυτή ήταν ο Daniel Ricciardo που κατέληξε στις μπαριέρες της εξόδου της στροφής 4. Συμβάν που έφερε πρόωρη ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους των κατατακτήριων δοκιμών.

Σε αυτό ταχύτερες ήταν οι δύο Red Bull, με τον Max Verstappen 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά από τον Sergio Perez. O Hamilton ήταν στα 9, ο Yuki Tsunoda με τη Scuderia AlphaTauri στα 29 και ο Charles Leclerc με τη Ferrari στα 34!

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, εκεί βρέθηκαν η Aston Martin του Sebastian Vettel που αποκλείστηκε για 29 χιλιοστά του δευτερολέπτου, η Alpine του Esteban Ocon, η Alfa Romeo του Kimi Raikkonen, η Williams του George Russell και φυσικά ο Ricciardo.

Η πρώτη ζαριά ανήκε στον Leclerc που επωφελήθηκε των μειωμένων αεροδυναμικών αντιστάσεων ακολουθώντας τον Hamilton, σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.41.218! Ο Hamilton ήταν 2 δέκατα πιο αργός και ο Verstappen 3.

Όμως οι περισσότερες τελικές προσπάθειες δεν ολοκληρώθηκαν. Ο Tsunoda και Carlos Sainz είχαν εξόδους στη στροφή 3 κι αυτό έφερε πρόωρο τέλος στη μάχη των κατατακτήριων, χαρίζοντας στον Leclerc την ένατη pole position της καριέρας του.

Ο Hamilton ήταν χαρούμενος με τη δεύτερη θέση, ο Verstappen εκνευρισμένος με την τρίτη ενώ ο Gasly θα εκκινήσει δίπλα του, στη δεύτερη σειρά του grid.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Αύριο στις 14.30, μόλις 30 λεπτά πριν την εκκίνηση, μπορείτε να παρακολουθήσετε το Instagram F1 Live Grid Talk, με όλες τις τελευταίες πληροφορίες ενόψει του αγώνα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να ακολουθήσετε ένα από τα προφίλ @seitanf1 ή @pournarakis.

Διαβάστε επίσης:
«Σκαφάτο» F1 Vlog για το GP Μονακό (video)
Θέλει να γίνει ηθοποιός ο Hamilton
O Hamilton θέλει νέο συμβόλαιο πριν πάει διακοπές