Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Στον Hamilton η πρώτη pole position του 2019!

Ελλάδα 11:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Αυστραλίας: Στον Hamilton η πρώτη pole position του 2019!

FORMULA 1

F1 GP Αυστραλίας: Στον Hamilton η πρώτη pole position του 2019!

FORMULA 1

Επιβλητικό ήταν το ξεκίνημα του Lewis Hamilton στο 2019, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να σημειώνει την έκτη συνεχόμενη pole position στη Μελβούρνη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πίστας και δείχνοντας στο δρόμο στο εντυπωσιακό 1-2 της Mercedes. Απογοήτευσε η Ferrari.

Advertisement
Advertisement

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το σιρκουί του Albert Park υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, ηλιοφάνεια, θερμοκρασία αέρα στους 23 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 39!

Ο Lando Norris με τη McLaren ήταν αυτός που άνοιξε το χορό στην πρώτη επίσημη διαδικασία του 2019 βγαίνοντας από το pit lane. Δεν αργήσαμε να δούμε και τους συνήθεις πρωταγωνιστές, με τον Sebastian Vettel να βγαίνει στην πίστα με τη μέση γόμα. Θυμίζουμε πως η Pirelli φέτος φέρνει στην πίστα πάλι τρεις επιλογές, όμως αυτές τιτλοφορούνται πάντα «μαλακή, μέση και σκληρή». Τρεις επιλογές που προκύπτουν από εύρος πέντε γομών. Ειδικά για την Αυστραλία, η διαφορά της μαλακής από τη μέση εκτιμάται στα 0.9 δευτερόλεπτα και της μαλακής από τη σκληρή στο 1.5 δευτερόλεπτο.

Η δεύτερη προσπάθεια του Vettel τον έφερε στο 1.22.885 και στην τρίτη θέση, πίσω από τις δύο Mercedes που ξεκίνησαν τη διαδικασία με τη μαλακή γόμα στις W10. Και ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει στην επόμενη φάση. Ο teammate του χρησιμοποίησε τη μαλακή και λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, εκτοπίζοντας τις δύο Mercedes.

Advertisement

Όμως η στρατηγική έπαιξε ρόλο καθώς είδαμε μία αρκετά μπλεγμένη κατάταξη, με πολλούς οδηγούς που δεν έκαναν γύρο στο τέλος, να βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Τρανό παράδειγμα η Alfa Romeo Racing, με τον Antonio Giovinazzi τέταρτο, την ώρα που ο Kimi Raikkonen ήταν μόλις δέκατος-πέμπτος και προκρίθηκε οριακά.

Advertisement

Η ζώνη αποκλεισμού περιελάμβανε τη Racing Point του Lance Stroll, τη μεγάλη έκπληξη που ήταν η Red Bull του Pierre Gasly, τη McLaren του Carlos Sainz και τις δύο Williams που ήταν ξανά μακριά από τον ανταγωνισμό. Ειδικά ο Robert Kubica ακούμπησε στην τελευταία του προσπάθεια τον τοίχο στη στροφή 10, με συνέπεια το κλαταρισμένο ελαστικό πίσω δεξιά.

Advertisement

Στο Q2 όλοι βγήκαν στην πίστα με τη μαλακή γόμα και με τον Valtteri Bottas να κατεβαίνει στο 1.21.241! Οι δύο Ferrari ήταν στα τέσσερα δέκατα στις πρώτες προσπάθειες, με τον Hamilton στα έξι. Όμως το πάθημα κάποιων στο Q1 έγινε μάθημα για όλους έτσι είδαμε ακόμα και τους κορυφαίους συνδυασμούς να βγαίνουν ξανά στο φινάλε για μία τελευταία προσπάθεια (πλην του Leclerc).

Εκεί ο Hamilton σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.21.014 και εξασφάλισε την πρώτη θέση, με τη Mercedes στο 1-2 και τον Max Verstappen να δίνει σημάδια ζωής στη Red Bull σημειώνοντας τον τρίτο καλύτερο χρόνο. Ο Vettel περιορίστηκε στην έκτη θέση, έχοντας έξοδο στην τελική προσπάθεια από την οποία ήταν τυχερός που η SF90 δεν χτύπησε στον τοίχο.

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού εκεί έμειναν οι δύο Renault, ξεκινώντας απογοητευτικά τις επίσημες διαδικασίες του 2019, o Antonio Giovinazzi με την Alfa Romeo και οι δύο Toro Rosso. Έτσι στη μάχη της pole προκρίθηκαν δύο Mercedes, δυο Ferrari, οι δύο Haas που παρά τον αθόρυβο χειμώνα δείχνουν ξανά ανταγωνιστικές, η Red Bull του Verstappen, η Alfa Romeo του Raikkonen, η McLaren του Norris και η Racing Point του Sergio Perez.

Στο Q3, οι πρώτες βολές έφεραν τις Mercedes αρκετά μπροστά, με τον Bottas να σημειώνει επίδοση 1.20.598, όντας μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον teammate του. Ακολούθησαν οι δύο Ferrari στα 6 και 8 δέκατα, με τον Verstappen στο δευτερόλεπτο!

Στην τελευταία ζαριά ο Hamilton βρήκε 112 χιλιοστά έναντι του Bottas, με το 1.20.486 να αποτελεί νέο ρεκόρ πίστας και να του χαρίζει την έκτη συνεχόμενη pole position στην Αυστραλία. Κι αυτό καθώς δεν είχε απάντηση ούτε ο teammate του, ούτε η Ferrari που ήταν απογοητευτικά πίσω. Στα 7 δέκατα ο Vettel και στα 9 ο Leclerc.

Ο τελευταίος που έγραψε χρόνο ήταν ο Verstappen που κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα στις δύο Ferrari.

Για τον Hamilton αυτή ήταν η όγδοη pole στην Αυστραλία και έπιασε στα στατιστικά τους δύο σπουδαιότερους οδηγούς στην ιστορία, τους Ayrton Senna και Michael Schumacher που είναι οι μοναδικοί που είχαν έως τώρα πετύχει οκτώ pole στην ίδια πίστα!

«Τρέμω, ήταν πολύ μικρή η διαφορά. Δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω χωρίς αυτή τη σπουδαία ομάδα», ήταν τα πρώτα λόγια του pole man ενώ η γλώσσα του σώματος μαρτυρούσε την απογοήτευση του Vettel. «Δεν ανησυχώ πολύ αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν ιδανικό. Φυσικά και μπορούμε να κερδίσουμε το αγώνα, όλα τελειώνουν μόνο όταν πέσει η καρό σημαία. Η Mercedes είναι το ξεκάθαρο φαβορί αλλά είμαστε εδώ για να παλέψουμε», είπε ο οδηγός της Ferrari.

Το Grand Prix Αυστραλίας αρχίζει στις 7.10 το πρωί της Κυριακής και θα μεταδοθεί live από το F1 TV, την Cosmote TV και τη δημόσια τηλεόραση.