Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Αποστολή Κίνα: Όσα είδαμε στην πίστα της Σαγκάης

Ελλάδα 18:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποστολή Κίνα: Όσα είδαμε στην πίστα της Σαγκάης

FORMULA 1

Αποστολή Κίνα: Όσα είδαμε στην πίστα της Σαγκάης

FORMULA 1

Το 1000ο Grand Prix στην ιστορία του μαγικού κόσμου της Formula 1 αποτελεί παρελθόν, χωρίς να έχει προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις εντός πίστας. Ας καταγράψουμε όμως όσα είδαμε εμείς στη SAIC αυτό το Σαββατοκύριακο.

Advertisement
Advertisement

Μετά από την περιήγησή μας στο F1 Village την Παρασκευή (διαβάστε όσα είδαμε εκεί την πρώτη ημέρα μας στην πίστα, πατώντας εδώ), τις ημέρες των επίσημων διαδικασιών του αγώνα στη Διεθνή Πίστα της Σαγκάης περάσαμε λίγο χρόνο εκεί.

Λίγο οι εργασιακές υποχρεώσεις, λίγο ο πραγματικός… χαμός από κόσμο, μας ανάγκασαν να κάνουμε σύντομα περάσματα για να δούμε τον… παλμό εκεί.

Advertisement
Advertisement

Την ημέρα του αγώνα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν sold out, οι κερκίδες ήταν γεμάτες και πριν αρχίσει η δράση, στους χώρους φιλοξενίας γινόταν χαμός. Ακόμα κι ότι δεν είχε χρώμα Formula 1, είχε χρώμα αυτοκινητικό αφού το Grand Prix παρέδιδε τη σκυτάλη στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης.

Υπήρχαν φυσικά και περίπτερα τεχνολογίας, όπου οι επισκέπτες του αγώνα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν φουτουριστικές εμπειρίες.

Advertisement

Ένα περίπτερο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν φυσικά αυτό του F1 In Schools, του μαθητικού διαγωνισμού που λαμβάνει χώρα σε όλο τον κόσμο – φυσικά και στην Ελλάδα. Εκεί ειδικά τα νέα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν τι ακριβώς αυτός περιλαμβάνει και πως μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο των προσπαθειών εμπλοκής με τη Formula 1.

Advertisement

Υπήρχαν αρκετοί δυτικοί αλλά σίγουρα μας έκανε εντύπωση το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός του τοπικού κοινού, που συμμετείχε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Πάντα με διακριτική παρουσία ένστολων, που κινούνταν με βηματισμό και σε ότι αφορά στους χώρους που κινούνταν οι δημοσιογράφοι, κάθονταν… προσοχή όλη μέρα!

Advertisement

Όσο για τα Paddock, το πώς μεταμορφώθηκαν από το πρωί της Πέμπτης ήταν αξιοθαύμαστο. Από την μπολιασμένη με τοπικά στοιχεία είσοδο των paddock και τα λογότυπα «1000» που είδατε από τις λήψεις από το ελικόπτερο στην τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα, μέχρι τα εκθέματα που θα μπορούσαν να ξεμυαλίσουν κάθε λάτρη του σπορ: παλιά και πιο σύγχρονα μονοθέσια, κύπελλα νικητών που έφταναν μέχρι τη δεκαετία του ’50, κράνη που ξεκινούσαν από εκείνη τη χρονική περίοδο και έφταναν μέχρι το σήμερα.

Και φυσικά τα εκθέματα με τα πρόσωπα των πρωταθλητών του παρελθόντος και τις υπογραφές τους. Μάθαμε πως υπήρχε η πρόθεση να βρεθούν στην πίστα όλοι οι εν ζωή παγκόσμιοι πρωταθλητές, όμως αυτή η πρωτοβουλία δεν βρήκε ανταπόκριση δεδομένων των δυσκολιών ενός ταξιδιού στην Κίνα. Αντί αυτού, είδαμε παρόντες στην ομαδική φωτογράφιση και το parade όσους εκπροσώπους της… παλιάς σχολής ήταν ούτως ή αλλιώς παρόντες στη Σαγκάη: τον Alain Prost, τον Jos Verstappen, τον Alex Wurz, τον Christian Danner κ.α.

Τα paddock χωρίζονται σε δύο μέρη: το ένα αφορά στο κομμάτι έξω από τα γκαράζ των ομάδων, που συνήθως είναι ασφυκτικό αλλά στη SAIC σχεδόν χαώδες. Και απέναντι από τα γκαράζ, είναι τα οικήματα που φιλοξενούν τις ομάδες, με κάθε ομάδα να έχει δύο στη διάθεσή της. Σε εκείνο το κομμάτι των paddock, τα μονοπάτια μέσα στο πράσινο και τις λιμνούλες, πραγματικά δίνουν μία διάσταση που δεν συναντάς σε καμία άλλη πίστα στον κόσμο.

Εκεί το παρασκήνιο δεν ήταν έντονο. Κάθε άλλο. Ούτε εμφανίστηκαν πολλοί celebrities (είδαμε μόνο τον διάσημο παραγωγό και DJ Martin Garrix ) πέραν… τοπικών αστέρων, ούτε εντοπίσαμε πολλά ενδιαφέροντα πηγαδάκια. Μοναδική εξαίρεση ήταν η συζητήσεις του Sebastian Vettel με τον Helmut Marko, ουσιαστικά τον ισχυρό άνδρα του προγράμματος Formula 1 της Red Bull.

Το Σάββατο είχαν θέμα συζήτησης και αφορούσε το που βρέθηκε ο Γερμανός και που ο Max Verstappen σε μία κρίσιμη στιγμή του Q3 αλλά τότε δεν ήταν η πρώτη φορά που τους είδαμε να συνομιλούν. Σίγουρα όταν κάποιος θέλει να συζητήσει με κάποιον που κανονικά δεν πρέπει, θέματα που κανονικά δεν επιτρέπεται να συζητήσουν, δεν το κάνουν μπροστά στις κάμερες. Όμως καιρό τώρα υπάρχει στα paddock η φήμη πως ο Vettel επιδιώκει να διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τα μεγάλα κεφάλια της αυστριακής ομάδας. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει το μέλλον…