Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 2022: 15 ρεκόρ έτοιμα να σπάσουν

Ελλάδα 13:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 2022: 15 ρεκόρ έτοιμα να σπάσουν

FORMULA 1

F1 2022: 15 ρεκόρ έτοιμα να σπάσουν

FORMULA 1

Μετά την σεζόν του 2021 που κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα, ετοιμαζόμαστε για μία χρονιά με 23 Grand Prix, μια νέα γενιά μονοθεσίων να βγαίνει στην πίστα και νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται.

Advertisement
Advertisement


Ποια από αυτά περιμένουμε να «σπάσουν» το 2022;
Μετά τις χτεσινές κατατακτήριες δοκιμές πήραμε μία πρώτη γεύση για την δυναμική των ομάδων. Φυσικά όλα είναι πρόωρα αφού περισσότερα συμπεράσματα θα βγουν από το πρώτο αγώνα της σεζόν στο Μπαχρέιν.

Πάντως, η Ferrari έπειτα από δύο χρόνια μέτριων εμφανίσεων μάχεται ξανά για την κορυφή. Η εμφάνιση και των δύο F1-75 ήταν εντυπωσιακή, ενώ ο Leclerc δίνοντας τα όλα στον τελευταίο του γύρο κατάφερε να εξασφαλίσει την pole από τον Verstappen. Εξαιρετικός και ο Sainz, ενώ οι Mercedes είναι σαφώς πιο πίσω. Μεγάλες εκπλήξεις για Haas και ALfa Romeo.

Για να δούμε όμως ποιοι πιλότοι θα μπορέσουν να καταρρίψουν 15 από τα τρέχοντα ρεκόρ μέσα στη χρονιά.

1. Τα περισσότερα πρωταθλήματα οδηγών

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Lewis Hamilton και Michael Schumacher: 7

Advertisement
Advertisement

Μπορούσε να είχε γίνει πέρυσι. Η ευκαιρία χάθηκε στον τελευταίο αγώνα. Εάν ο Lewis Hamilton κερδίσει ένα όγδοο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οδηγών, θα σημειώσει νέο ρεκόρ. Ως τώρα, ο Βρετανός ισοβαθμεί με τον Michael Schumacher με επτά τίτλους. Άλλος ένας και θα γραφτεί ιστορία.

2. Μεγαλύτερο κενό μεταξύ των νικών

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Riccardo Patrese: 6 ετών, 211 ημερών

Αυτό το ρεκόρ συνεχίζεται, κατά μία έννοια, καθώς ο Fernando Alonso περίμενε από το Ισπανικό Grand Prix του 2013 για μια νίκη. Αν φέτος ο οδηγός της Alpine κερδίσει αγώνα θα έχουν περάσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια και 312 ημέρες από την τελευταία του νίκη, επισκιάζοντας το ρεκόρ του Riccardo Patrese των έξι ετών και 211 ημερών μεταξύ των νικών του Ιταλού από το Grand Prix Νότιας Αφρικής το 1983 και της νίκης του στο GP του Σαν Μαρίνο το 1990.

3. Οι περισσότερες εκκινήσεις σε GP/ οι περισσότεροι γύροι σε αγώνες/ οι περισσότεροι τερματισμοί

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Kimi Raikkonen: 349 GP/ 18.621 γύροι/ 278 τερματισμοί

Τρία από τα ρεκόρ του… συνταξιούχου Kimi Raikkonen μπορεί να «σπάσουν» το 2022. Πρώτον, ο Alonso θα μπορούσε να τον επισκιάσει για τις περισσότερες εκκινήσεις σε Grand Prix αυτή τη στιγμή είναι ο Ισπανός έχει 333 και ο Raikkonen 349. Ο Ισπανός θα μπορέσει να ολοκληρώσει τους περισσότερους γύρους σε αγώνα F1 καθώς είναι μόλις 586 πίσω από τον Raikkonen. Μάλιστα αυτό είναι πιθανόν να γίνει στους πρώτους 10 γύρους της σεζόν.

Advertisement

Ωστόσο, ο οδηγός της Alpine και ο Sir Hamilton της Mercedes, παλεύουν όσον αφορά τους τερματισμούς στα Grand Prix. Ο Βρετανός είναι μόλις πέντε πίσω από τον Alonso, ο οποίος με τη σειρά του είναι 13 πίσω από τον Raikkonen. Ποιος θα… σπάσει πρώτος το ρεκόρ και ποιος θα το κρατήσει μέχρι το τέλος της σεζόν;

4. Οι περισσότερες συμμετοχές με την ίδια ομάδα

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Michael Schumacher: 179

Advertisement

Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πολύ νωρίς το 2022, καθώς ο Sir Hamilton χρειάζεται απλώς να ξεκινήσει δύο Grand Prix με τη Mercedes για να κερδίσει τον Michael Schumacher, ο οποίος είχε συνδέσει το όνομά του με τη Ferrari.

5. Οι περισσότερες νίκες στο ίδιο Grand Prix

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Michael Schumacher και Sir Lewis Hamilton: 8

Αυτή δεν θα είναι η τελευταία… κόντρα ανάμεσα στον Άγγλο και τον Schumi. Ο Γερμανός κέρδισε οκτώ γαλλικά Grand Prix κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ ο Βρετανός έχει οκτώ νίκες στην Ουγγαρία και οκτώ στη Μεγάλη Βρετανία. Μία ακόμη επιτυχία σε αυτά τα δύο Grand Prix και ένα ρεκόρ αλλάζει χέρια.

6. Τα περισσότερα podium σε μια σεζόν

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Max Verstappen: 18

Advertisement

Ο πρώτος Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής, ο νεότερος που κέρδισε ποτέ Grand Prix, ο νεότερος που ανέβηκε στο podium στη F1 και ο νεότερος που πήρε εκκίνηση σε GP. Το 2021 ο Max Verstappen πρόσθεσε στα επιτεύγματά του και τα περισσότερα podium σε μια σεζόν (18).

7. Οι περισσότερες συνεχόμενες σεζόν με τουλάχιστον μία νίκη

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Michael Schumacher και Sir Lewis Hamilton: 15

Αντίπαλοι ξανά: Ο sir Lewis έχει κλείσει 15 συνεχόμενες σεζόν με τουλάχιστον μία νίκη σε Grand Prix. Ο άλλος οδηγός που πέτυχε αυτό το επίτευγμα είναι ο… Schumacher, από το 1992-06. Με μία νίκη το 2022 ο οδηγός της Mercedes θα έχει 16 συνεχόμενες σεζόν με νίκη.

8.Τα περισσότερα podium με εκκινήσεις εκτός πρώτης σειράς

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Kimi Raikkonen: 72

Ο Alonso εμφανίζεται ξανά. Εδώ χρειάζεται λίγη προσπάθεια για να ξεπεράσει το ρεκόρ του Raikkonen στα podium που πέτυχε εκτός της πρώτης σειράς. Βέβαια αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε κατά νου. Βλέπετε ότι τα τελευταία 19 podium του Ισπανού – συμπεριλαμβανομένης της εντός έδρας νίκης του το 2013 – επιτεύχθηκαν με εκκινήσεις εκτός της πρώτης σειράς. Πέντε ακόμη, και ο οδηγός της Alpine θα έχει μια νέα διάκριση να προσθέσει στη λίστα του.

9. Το πιο συχνό… ζευγάρι στο βάθρο

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Sir Lewis Hamilton και Sebastian Vettel: 56

Εάν ο Verstappen ανέβει με τον Sir Hamilton 10 φορές στο podium το 2022, ο Ολλανδός θα αντικαταστήσει τον πρώην οδηγό της Red Bull, Sebastian Vettel, και θα αλλάξει την σύνθεση των ζευγαριών που θα ανέβουν στο Podium της F1.

10. Οι περισσότεροι συνεχόμενοι τερματισμοί

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ:  Sir Lewis Hamilton: 48

Ο Carlos Sainz της Ferrari πέτυχε ένα σερί 29 συνεχόμενων τερματισμών στα Grand Prix και έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να σπάσει το σημείο αναφοράς του Hamilton των 47 τερματισμών από το Βρετανικό GP του 2018 στο GP του Μπαχρέιν του 2020. Το σερί του Hamilton, «έσπασε» μόνο από ένα θετικό τεστ Covid-19. Εάν ο Sainz καταφέρει να τερματίσει 20 αγώνες στη σειρά, θα γίνει ο κάτοχος του ρεκόρ.

11. Οι περισσότερες pole position στο ίδιο GP

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Ayrton Senna, Michael Schumacher και Sir Lewis Hamilton: 8

Ο Θεός της F1 Ayrton Senna πήρε οκτώ pole position στο GP του Σαν Μαρίνο, ο Schumacher  οκτώ στην Ιαπωνία και ο sir Hamilton έχει οκτώ στην Αυστραλία και στην Ουγγαρία. Μία ακόμη σε κάθε διοργάνωση από αυτές τις δύο και θα έχει τις περισσότερες pole position στο ίδιο Grand Prix.

12. Οι περισσότερες συνεχόμενες νίκες στο ίδιο GP

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Ayrton Senna και Sir Lewis Hamilton: 5

Οι Senna και Hamilton μοιράζονται αυτό το ρεκόρ. Ο Βραζιλιάνος έχει κερδίσει πέντε Grand Prix του Μονακό στη σειρά, ενώ ο Hamilton έχει ένα σερί πέντε διαδοχικών νικών στο GP της Ισπανίας. Δύσκολο να αλλάξει, αλλά μία έκτη νίκη στο Ισπανικό GP στη σειρά θα βάλουν τον Hamilton στην κορυφή.

13. Οι περισσότεροι γύροι στην πρώτη θέση χωρίς νίκη

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Chris Amon: 183

Ο Νεοζηλανδός Chris Amon, από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ο «πιο άτυχος» οδηγός F1 όλων των εποχών, οδήγησε 183 γύρους από την πρώτη θέση χωρίς να κερδίσει ένα Grand Prix. Ο νέος οδηγός της Mercedes, , οδήγησε 59 γύρους, από την πρώτη θέση προσπερνώντας τον Hamilton στο Sakhir το 2020. Όμως έχασε τη νίκη. Εάν οδηγήσει 125 επιπλέον γύρους χωρίς να κερδίσει, τότε αυτή η «επιτυχία» θα είναι δική του.

14. Τα περισσότερα podium εντός έδρας

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Alain Prost και Sir Lewis Hamilton: 11

Ο Alain Prost ανέβηκε 11 φορές στο podium του Γαλλικού Grand Prix κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Το ίδιο, πέτυχε και ο Hamilton, με 11 βρετανικά podium σε ισάριθμα GP. Φαίνεται άλλο ένα ρεκόρ για τον Sir Lewis.

15. Οι περισσότερες pole position για έναν κατασκευαστή κινητήρα

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΚΟΡ: Ferrari: 231

Η Ferrari, έχει την ευκαιρία να επεκτείνει τα ρεκόρ της ως ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής κινητήρων F1 όσον αφορά τις νίκες (239), τις pole positions (231), τους ταχύτερους γύρους (260) και τα podium (784) αυτή τη σεζόν. Δεν ξεχνάμε τα πρωταθλήματα κατασκευαστών, από τα οποία έχουν τροφοδοτήσει τα 16.

Η Mercedes, μπορεί να σπάσει μόνο το ρεκόρ της Scuderia στις pole positions αυτή τη σεζόν. Tα Silver Arrows έχουν 220 με το όνομά τους. Θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Hamilton: Πότε σταματά την F1;
Πωλείται η θρυλική F300 του Michael Schumacher
Fernando Alonso: Είναι η Ferrari η ταχύτερη;