Live Κίνηση
Περισσότερα
FORD_2023

Ford Ranger Raptor: Επιβλητικό και ασταμάτητο

Ελλάδα 10:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ford Ranger Raptor: Επιβλητικό και ασταμάτητο

FORD_2023

Ford Ranger Raptor: Επιβλητικό και ασταμάτητο

FORD_2023

Η νέα γενιά του Ford Ranger Raptor διατηρεί την φήμη του απόλυτου εργαλείου παντός εδάφους, προσθέτοντας ακόμα πιο δυναμική εμφάνιση και ένα πλήθος σύγχρονων τεχνολογιών.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που αλλάζουν την ροή όχι μόνο της κατηγορίας τους αλλά και του συνόλου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και το Ford Ranger Raptor υπήρξε μία τέτοια μοναδική περίπτωση, μία αληθινή υπέρβαση σε όσα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα αυτοκίνητο παντός εδάφους και κάθε είδους συνθήκης.

Η καθηλωτική του παρουσία δημιούργησε από την πρώτη στιγμή τον μύθο του Ranger Raptor και στην Ευρώπη. Ενώ οι απίστευτες δυνατότητές του το καθιέρωσαν στην κορυφή των off road αυτοκινήτων, με απίστευτες ικανότητες και μοναδική αίσθηση σιγουριάς ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του.

Η νέα γενιά του Ranger Raptor βρίσκεται ήδη ανάμεσά μας. Μία νέα γενιά που διατηρεί την βασική σκληροτράχηλη φιλοσοφία του, αποκτώντας πλέον ακόμα πιο εντυπωσιακή εμφάνιση και ένα πιο σύγχρονο πακέτο τεχνολογιών διασύνδεσης και υποβοήθησης του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας την σφραγίδα της Ford Performance, το νέο Ranger Raptor είναι το απόλυτο “εργαλείο” στα χέρια ενός οδηγού που απολαμβάνει την περιπέτεια στα άκρα, αλλά θέλει να ζει παράλληλα και σε ένα περιβάλλον άνεσης και ασφάλειας όταν αποφασίσει να κινηθεί στην άσφαλτο.

Η βάση της νέας γενιάς είναι ο νέος twin turbo V6 κινητήρας 3.0L EcoBoost, ο οποίος έχει δεχθεί αρκετές επεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά απόδοσης και λειτουργίας του. Η μέγιστη ισχύς έχει φθάσει στους 288 ίππους και η ροπή στα 491 Nm.

Advertisement

O κινητήρας αυτός έχει εξελιχθεί από την Ford Performance η οποία χρησιμοποιήσε όλη την αγωνιστική τεχνογνωσία για να εξελίξει ένα κορυφαίο σε απόδοση και συμπεριφορά σύνολο. Μάλιστα χάρη σε ένα σύστημα anti-lag που χρησιμοποιούνται στα σπορ μοντέλα της εταιρίας, ο κινητήρας διαθέτει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού και εξαιρετικές επιδόσεις σε ρεπρίζ σε κάθε είδους έδαφος.

Advertisement

Ένα ακόμα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του κινητήρα είναι ότι διαθέτει ένα ενεργό σύστημα εξαγωγής που ενισχύει τον ήχο του μέσα από τέσσερα προφίλ (Quiet, Normal, Sport και Baja), με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει την ηχητική “υπόκρουση” που ταιριάζει στην κάθε διαδρομή του.

Για να διατηρήσει τις μοναδικές του off-road ικανότητες, το ήδη κορυφαίο πλαίσιο έχει δεχθεί επιπλέον ενισχύσεις. Ενώ και η ανάρτηση είναι επανασχεδιασμένη, με μεγαλύτερη διαδρομή και αναβαθμισμένη γεωμετρία στους συνδέσμους έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται ακόμα καλύτερα στις πιο ακραίες συνθήκες.

Advertisement

Το πιο χαρακτηριστικό του Ranger Raptor είναι ότι χρησιμοποιεί τα νέας γενιάς αγωνιστικά αμορτισέρ FOX 2.5” Live Valve Internal Bypass, τα οποία προσαρμόζουν σε πραγματικό χρόνo την απόσβεσή τους, ενώ χάρη στην ύπαρξη λαδιού με Teflon έχουν και μειωμένες κατά 50% τριβές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Οι μοναδικές ικανότητες του Ranger Raptor να μπορεί να κινείται σε οποιοδήποτε έδαφος τονίζονται ακόμα περισσότερο από τις ειδικές ενισχύσεις που υπάρχουν κάτω από το αμάξωμα. Ενδεικτικό είναι ότι η εμπρός ποδιά που προστατεύει τον κινητήρα και τα μηχανικά μέρη είναι πλέον διπλάσια σε μέγεθος και είναι κατασκευασμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής πάχους 2,3 χιλιοστών.

Το κορυφαίο off road πακέτο στηρίζεται επίσης στο νέο προηγμένο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κιβώτιο δύο σχέσεων (αργό/γρήγορο), το οποίο συνδυάζεται με μπλοκέ διαφορικά, ένα σε κάθε άξονα.

Tο ωφέλιμο ύψος του αυτοκινήτου από το έδαφος είναι 272 χιλιοστά, ενώ μπορεί να ξεπεράσει υδάτινο πέρασμα βάθους 850 χιλοστών. Η γωνία προσέγγισής του είναι 32 μοίρες, η γωνία ράμπας 24 μοίρες και η γωνία διαφυγής 24-27 μοίρες, αναλόγως των τροχών και εάν έχει τοποθετηθεί προέκταση στον πίσω προφυλακτήρα (π.χ. κοτσαδόρος).

Υπάρχουν επίσης επτά προφίλ οδήγησης, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να προσαρμόζει την συμπεριφορά του σε κάθε είδους δρόμο. Σε κάθε προφίλ οδήγησης αλλάζουν οι ρυθμίσεις στον κινητήρα, στο κιβώτιο ταχυτήτων, στο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, στο ABS, ακόμα και στις ενδείξεις των οργάνων και στην κεντρική οθόνη του συστήματος infotainment.

Οι αναβαθμισμένες και ενισχυμένες off road δυνατότητες του Ranger Raptor αναδεικνύονται από τη νέα αισθητική προσέγγιση σε ότι αφορά το αμάξωμα. Διατηρώντας την επιβλητική παρουσία του προηγούμενου μοντέλου, η νέα γενιά είναι ακόμα πιο δυναμική και καθηλωτική στην παρουσία της όπου και αν κινηθεί.

Τα προτεταμένα τόξα των θόλων των τροχών και ο σχεδιασμός σχήματος C των προβολέων τονίζουν το πλάτος του pick‑up, ενώ τα έντονα γράμματα με το λογότυπο της εταιρίας στη μάσκα και ο ανθεκτικός ανεξάρτητος προφυλακτήρες προσδίδουν περισσότερο οπτικό όγκο.

Τα τονισμένα φτερά και οι μεγάλοι τροχοί αλουμινίου των 17 ιντσών συνδυάζονται με αποκλειστικά για το αυτοκινητο ελαστικά all-terrain διαστάσεων 285/70, τα οποία εξασφαλίζουν απίστευτες δυνατότητες τόσο εντός όσο και εκτός ασφάλτου. Στοιχεία όπως τα σκαλοπάτια στο πλάι και στο πίσω μέρος ή τα LED φωτιστικά σώματα δίνουν μία νέα διάσταση στην οπτική “υπογραφή” του Ranger Raptor.

Εξίσου εντυπωσιακό με το αμάξωμα είναι και το σαλόνι, το οποίο ξεχειλίζει από δυναμισμό και σπορ χαρακτηριστικά. Τα κορυφαίας αισθητικής σπορ καθίσματα με έμπνευση από μαχητικά αεροσκάφη κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις, αποτελώντας και ουσιαστικό παράγοντα στην οδήγηση του Ranger Raptor καθώς στηρίζουν ιδανικά το σώμα και στις πιο ακραίες off road περιπέτειες.

Το ψηφιακό πακέτο διασύνδεσης και ψυχαγωγίας περιλαμβάνει ότι πιο σύγχρονο και εξελιγμένο υπάρχει σήμερα στην αγορά. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,4 ιντσών συνδυάζεται με μία κάθετα τοποθετημένη κεντρική οθόνη αφής των 12 ιντσών η οποία εφοδιάζεται με το σύστημα SYNC 4A νέας γενιάς. Υπάρχει επίσης και ένα εξαιρετικής πιστότητας ηχοσύστημα 10 ηχείων της Β&Ο για κορυφαία απόδοση.

Σε κάθε περίπτωση το νέο Ranger Raptor είναι ένα αυτοκίνητο που συνεχίζει τον μύθο του πιο ικανού off road οχήματος στην αγορά, το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους συνθήκη.

Σχεδιασμένο από ανθρώπους και μηχανικούς που αγαπούν την σπορ οδήγηση και την αίσθηση της περιπέτειας, το Ranger Raptor συνεχίζει και σε αυτή την γενιά του να ξεπερνά την έννοια του αυτοκινήτου και να ανήκει πλέον στην σφαίρα της εμπειρίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάνω από 50 Ford Ranger Raptor ήρθαν στην Ελλάδα (+video)
Οδηγούμε το νέο Ford Ranger Raptor στην Ισπανία
Ford Ranger Raptor: Με τολμηρό ντιζάιν