Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Τα ηλεκτρικά επαγγελματικά της Peugeot λένε «όχι» στο Δακτύλιο

Ελλάδα 5:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα ηλεκτρικά επαγγελματικά της Peugeot λένε «όχι» στο Δακτύλιο

Fleet Cars

Τα ηλεκτρικά επαγγελματικά της Peugeot λένε «όχι» στο Δακτύλιο

Fleet Cars

Τα e-Boxer, e-Partner και e-Expert εφοδιάζονται με όλα τα ατού των συμβατικών εκδόσεων και ταυτόχρονα κυκλοφορούν… ελεύθερα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Advertisement
Advertisement

Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται από τις 25 Οκτωβρίου το μέτρο του «Δακτυλίου», το οποίο έχει θέσει περιορισμούς στην κυκλοφορία των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας.

Η κυκλοφορία γίνεται καθημερινά με το σύστημα «μονά-ζυγά» κάτι που σημαίνει ότι τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα ΙΧ και τα ελαφρά επαγγελματικά μέχρι 2.200 μικτού βάρους που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (ζυγό αριθμό).

Και και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν αντιστοίχως τα ίδιου τύπου οχήματα, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (μονό αριθμό).

Advertisement
Advertisement

Όσοι, μάλιστα, δεν συμμορφώνονται με τα ανωτέρω περιοριστικά μέτρα, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

“Όχι” από την Peugeot
Αυτό το άγχος είναι… άγνωστο στους οδηγούς που επιλέξουν το νέο τους επαγγελματικό βαν από την Peugeot. Η γαλλική μάρκα διαθέτει μια πλούσια γκάμα εξηλεκτρισμένων μοντέλων τα οποία – χάρη στην ηλεκτρική τους υπόσταση –  εξαιρούνται πλήρως από τους περιορισμούς και κυκλοφορούν ελεύθερα οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας.

Advertisement

Πρόκειται για τα e-Boxer, e-Partner και e-Expert που παντρεύουν τα προτερήματα της ηλεκτροκίνησης, με την πρακτικότητα ενός συμβατικού αυτοκινήτου diesel ή βενζίνης. Ας τα δούμε αναλυτικά:

e-Partner
Με ραχοκοκαλιά του την αρθρωτή πλατφόρμα EMP2, το e-Partner διαθέτει έναν 100% ηλεκτρικό κινητήρα με απόδοση 136 ίππων και μέγιστη ροπή 260 Nm. Και οι δύο εκδόσεις μήκους (Standard και Long) διατίθενται με μπαταρία ιόντων λιθίου (18 στοιχείων) με χωρητικότητα 50 kWh, η οποία εξασφαλίζει αυτονομία έως και 275 χλμ.

Advertisement

Το e-Partner διατίθεται με δύο διαφορετικούς ενσωματωμένους φορτιστές, έναν 7,4 kW για οικιακή φόρτιση σε μονοφασική παροχή, και έναν 11,0 kW για φόρτιση σε τριφασική παροχή. Η διάρκεια της φόρτισης κυμαίνεται από 15 ώρες  (ενισχυμένη παροχή των 16Α) έως τις 5 ώρες από wallbox των 11 kW (στην περίπτωση που υπάρχει ο ενσωματωμένος φορτιστής των 11 kW). Μάλιστα, ο απαιτούμενος χρόνος μπορεί να περιοριστεί στα μόλις 30 λεπτά (0-80%) σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος DC 100 kW.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρική έκδοση προσφέρεται σε όλους τους τύπους αμαξωμάτων που υπάρχουν και στο μοντέλο με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ο ωφέλιμος όγκος φτάνει τα 4.4 κυβικά μέτρα στη Long  και το ωφέλιμο φορτίο των 800 kg είναι από τα καλύτερα της αγοράς.

Advertisement

Από το εσωτερικό δεν απουσιάζει ο ψηφιακός πίνακα οργάνων i-Cockpit, ενώ εφοδιάζεται με πολλά συστήματα που κάνουν πιο εύκολη την ζωή του επαγγελματία όπως το Surround View Rear Vision που με την χρήση καμερών ελέγχεται περιμετρικά το αμάξωμα στους ελιγμούς ή το Overload Alert το οποίο προειδοποιεί όταν έχει ξεπεραστεί το μέγιστο επιτρεπτό βάρος στον χώρο φόρτωσης.

e-Boxer
Το μάτι στους επαγγελματίες κλείνει και το e-Boxer που τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 122 PS/260 Nm, ο οποίος χαρίζει τελική ταχύτητα 110 χλμ.

Για τη μπαταρία υπάρχουν διαθέσιμες 2 εκδοχές μπαταρίας: Μια 37 kWh και μία 70 kWh με την αυτονομία να είναι 117 και 224 χλμ. αντίστοιχα. Ο on board φορτιστής είναι στα 7,0 και τα 22,0 kW με τη φόρτιση να διαρκεί έως και 9 ώρες σε wallbox των 22,0 kW ή 1 ώρα σε ταχυφορτιστή DC για την μεγάλη μπαταρία των 70 kW.

To e-Boxer διατίθεται με 3 επιλογές μεταξονίων (στα 3,0, 3,45 και 4,44 μέτρα), 4 μήκη και 3 διαφορετικά ύψη. Πρόκειται για μια γενναιόδωρη γκάμα εκδόσεων από 8 έως 15 κυβικά μέτρα, που αφήνει ικανοποιημένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αγοραστή. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το δάπεδο δεν μειώνει τον χώρο φόρτωσης.

e-Expert
Ελεύθερη πρόσβαση στο Δακτύλιο απολαμβάνει και το e-Expert, το οποίο παρέχει την ευελιξία που αναζητά ο σύγχρονος επαγγελματίας για τις μετακινήσεις του εντός της πόλης. Το χαμηλό ύψος και ο μικρό κύκλος στροφής, αποτελούν μερικά από τα «αχτύπητα» ατού του, τα οποία επιτρέπουν την άκοπη περιήγηση σε δύσβατες περιοχές όπου άλλοι δεν θα τολμούσαν να επισκεπτούν.

Είναι οικονομικό στη χρήση, έχει περιορισμένα έξοδα συντήρησης και μηδενική εταιρική φορολόγηση, χωρίς να υπάρχει κάποια απώλεια στις μεταφορικές του ικανότητες: Το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τα 1.275 κιλά, ο χώρος φόρτωσης αγγίζει τα 6,6 κυβικά μέτρα και η δυνατότητα έλξης αντιστοιχεί σε 1.000 κιλά.

Υπάρχουν τρία μήκη αμαξώματος: Compact 4,6m, Standard 4,95m και Long 5,30m, ενώ δύναται να διαμορφωθεί σε μία σειρά εκδόσεων ώστε να ικανοποιεί κάθε είδους μεταφορική ανάγκη.

Το νέο e-Expert βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2, ενσωματώνει έναν ηλεκτροκινητήρα 136 PS / 260 Nm και είναι διαθέσιμο σε δύο επιλογές μπαταριών. Οι εκδόσεις Compact, Standard και Long συνδυάζονται με την μπαταρία των 50 kWh για έως και 230 χλμ., την ίδια ώρα που οι Standard και Long μπορούν να συνδυαστούν και με μια μεγαλύτερη (75 kWh) με 330 χλμ. αυτονομίας (αμφότερες βάσει WLTP). Η μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από τον χώρο φόρτωσης και δεν «στερεί» ωφέλιμο χώρο σε σύγκριση με τις εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες.

Το όχημα θα διατίθεται και με δύο διαφορετικούς on-board φορτιστές, έναν μονοφασικο των 7,4 kW και έναν τριφασικό (έξτρα) στα 11,0 kW.

Οι τρόποι φόρτισης και η διάρκεια της σε κάθε μπαταρία ποικίλλει ανάλογα την παροχή ρεύματος. Ενδεικτικά, σε ενισχυμένη οικιακή παροχή των 16 Α, χρειάζονται 15 ώρες για την μπαταρία των 50 kWh ή 23 ώρες για αυτή των 75 kWh. Σε wallbox (επιτοίχιο φορτιστή) ισχύος 11,0 kW, απαιτούνται 5 ώρες για τη μικρή μπαταρία και 7,5 ώρες για τη μεγάλη, ενώ σε ένα μεγάλο ταχυφορτιστή των 100 kW η φόρτιση από το 0 έως το 80% ολοκληρώνεται σε μόλις 30 λεπτά για τη μπαταρία των 50 kWh ή στα 45 λεπτά για την μπαταρία των 75 kWh.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, οι μπαταρίες έχουν κάλυψη 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων για το 70% της χωρητικότητάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot 3008: Με κορυφαίες plug-in υβριδικές εκδόσεις
Peugeot 2008: Γιατί είναι ο Βασιλιάς των πωλήσεων;
Peugeot: Με «κλειδωμένη» τιμή όλα τα μοντέλα της στην Ελλάδα