Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Έκτακτο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις μεταφορές σε περίπτωση πανδημίας

Ελλάδα 6:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έκτακτο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις μεταφορές σε περίπτωση πανδημίας

Fleet Cars

Έκτακτο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις μεταφορές σε περίπτωση πανδημίας

Fleet Cars

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης την Κομισιόν να αναπτύξει ειδικό πλαίσιο για προσωρινές κρατικές ενισχύσεις.

Advertisement
Advertisement

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει γρήγορα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρώπη σε περίπτωση πανδημίας και άλλων σοβαρών καταστάσεων κρίσης. Το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών σε περιόδους ακραίων καταστάσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ακόλουθες πτυχές:

Advertisement
Advertisement

Θα πρέπει να διατηρούνται οι διασυνοριακές δραστηριότητες εμπορευματικών μεταφορών κατά μήκος των διαδρόμων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και λοιπών βασικών διασυνοριακών συνδέσεων, καθώς και οι σχετικές βοηθητικές υπηρεσίες που στηρίζουν τη λειτουργία του δικτύου αυτού.

Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία όσων εργάζονται στον τομέα των μεταφορών και παράλληλα να διαφυλάσσεται η προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Θα πρέπει να αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές και εργαλειοθήκες βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του τομέα.

Advertisement

θα πρέπει να θεσπιστεί συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για τις εξαιρέσεις που πρέπει να εφαρμόζονται όταν ανακύπτουν πανδημίες και άλλες σοβαρές καταστάσεις κρίσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παροτρύνει την Επιτροπή να επεκτείνει κατά περίπτωση, εν όλω ή εν μέρει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στους τομείς των επιβατικών μεταφορών και εν γένει των μεταφορών.

Advertisement

Άλλες πτυχές που καλύπτονται από τα συμπεράσματα είναι η δέσμευση της ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και η ανάγκη να προωθηθεί η ψηφιοποίηση του τομέα των μεταφορών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης την Κομισιόν να αναπτύξει ειδικό πλαίσιο για προσωρινές κρατικές ενισχύσεις. Αυτό θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν ταχεία δράση για τη στήριξη του τομέα των μεταφορών, όταν ενσκήπτουν πανδημίες ή άλλες σοβαρές καταστάσεις κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Τέλος οι κομπίνες στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα!

Επιβεβαίωση Newsauto! Διόδια ανάλογα με το ύψος

Αποκλειστικό: Από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο – Ποιά αυτοκίνητα αφορά;